maanantai 21.9.2020 | 01:00
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Sini-Marja Sangi antaa vinkkejä vaellusharrastuksen aloittamiseen: "Jätä reissusuunnitelmiin myös varaa yllätyksille ja pakkaa aina mukaan yhden päivän varaeväät”

Sini-Marja Sangi
Ke 9.9.2020 klo 14:00

Oletko yllättänyt itsesi katselemassa kuvia jylhiin tunturimaisemiin tai syksyiseen metsään pystytetystä vaellusteltasta, ja miettinyt, että olisiko minusta tuohon? Retkeilyharrastus elää nyt hurjaa nousukautta ja aihe kiinnostaa yhä useampia.

Vaellusharrastuksen alussa kannattaa ensimmäisenä arvioida realistisesti omaa taitotasoansa ja miettiä, mihin nykyiset taidot riittävät. Jos on tehnyt jo lähiretkiä ja nukkunut teltassa, voi hyvin ryhtyä suunnittelemaan pidempääkin reissua.

Vaellusharrastus on turvallisinta aloittaa omalta kotipihalta, jossa opetellaan varusteiden käyttöä, majoitteen pystytystä ja siinä nukkumista, valmistetaan retkiruokaa keittimellä ja harjoitellaan rinkan pakkaamista. Alkuun on myös syytä opiskella jokamiehenoikeudet ja roskattoman retkeilyn periaatteet.

Kun perustaidot ovat hallussa, laajennetaan osaamista lähialueiden luontokohteisiin, kokeillaan miltä tuntuu kävellä päivämatkoja rinkan ja vaelluskenkien kanssa, tehdään ruokaa nuotiolla ja opetellaan suunnistamista.

Mikäli mahdollista, kannattaa hakeutua kurssille tai ohjatulle vaellukselle, josta on helppo ponnistaa omiin seikkailuihin.

Kun perustaidot alkavat olla hallussa, voi lähteä suunnittelemaan ensimmäistä vaellusta. Merkityt reitit ovat hyvä ja turvallinen tapa aloittaa harrastus. Hyvä päivämatka on kunnon, maaston ja rinkan painon mukaan noin 10–20 kilometriä (noin 3-4 km/h). Jätä reissusuunnitelmiin myös varaa yllätyksille ja pakkaa aina mukaan yhden päivän ”varaeväät”.

Hyvä lähikohde on Salamajärven kansallispuisto, josta löytyy reittejä eri mittaisille retkille. Mikäli mieli halajaa pohjoiseen, voi katsella esimerkiksi Karhunkierroksen perinteistä reittiä tai Hetta-Pallaksen upeita tunturiylänköjä. Kävelysauvat ovat muuten mukava kaveri epätasaisilla ja mäkisillä poluilla.

Netistä löytyy hyviä sivustoja, joilta etsiä lisätietoja kohteista. Luontoon.fi on luotettava ja päivittyvä sivusto, joka antaa perustiedot kaikista suuremmista retkikohteista Suomessa. Retkipaikka.fi -sivustolta voi lukea retkeilijöiden kokemuksista eri reiteillä, ja vastaavia löytyy myös blogeista.

Retkikartta.fi tarjoaa apua reitinsuunnitteluun, mutta paperikartta tulee aina olla mukana retkillä kompassin kera.

Ennen retkeä tee hyvät reittisuunnitelmat ja jaa ne jollekin kotiväestä ongelmatilanteita varten. Ota mukaan kartta ja kompassi sekä täyteen ladattu kännykkä. Kännykkä on syytä säilyttää lämpimässä ja kuivassa sammutettuna etenkin pidemmillä reissuilla.

Ota mukaan myös virtapankki. GPS on hyvä apuväline reitin varmistukseen. On myös olemassa erilaisia hätälähettimiä, jotka ovat tärkeitä turvavälineitä matkapuhelinverkon ulkopuolella liikuttaessa.

Virtaavien vesistöjen ylitys vaatii huolellisuutta ja tarkkaa harkintaa. Vaellussauvoista saa paljon tukea ja varmuutta ylityksiin.
Sini-Marja Sangi

Vaellusten ruokalista jakautuu aamupalaan, lounaaseen, iltaruokaan ja välipaloihin. Aamupalan on syytä olla runsas, jotta päivä lähtee energisesti käyntiin. Lounas voi olla oman maun mukaan jotain pientä ja nopeaa polunvarressa, tai pidemmän kaavan mukaan nautittu lounas lepoon yhdistettynä. Iltaruoka valmistetaan ja syödään yleensä leirissä, jolloin siihen voi satsata vähän enemmän.

Vaelluspäivän aikana tarvitaan paljon energiaa, joten kaikenlaiset makeiset, pähkinät, keksit ja kuivahedelmät tulevat tarpeeseen. Myös illalla on hyvä nauttia jotain energiapitoista, jotta kroppa jaksaa pysyä lämpimänä yön yli.

Päivän aikana kuluu useampi litra puhdasta vettä juomiseen ja ruuanlaittoon, ja muutaman päivän reissulla tämä tekee monta lisäkiloa rinkkaan. Kannattaa tutkia, saako reitin varrella täydennettyä vesivarantoja kaivosta, lähteestä tai palveluntuottajalta. Mikäli ei, kannattaa harkita vedenpuhdistimen hankintaa. Luonnonvesien juomista ilman puhdistusta ei suositella etenkään eteläisessä Suomessa.

Vaelluksilla on lupa herkutella. Perinteiset popparit syntyvät helposti trangialla voin tai kookosöljyn kera.
Sini-Marja Sangi

Syksy on ihanaa vaellusaikaa. Ötököistä ei ole enää niin kiusaa, on mukavan viileä liikkua ja luonto näyttää upealta. Tarkeneminen teltassa saattaa mietityttää, ja siihen onkin muutama hyvä kikka.

Ensimmäinen ja tärkein on tietysti riittävän hyvä ja lämmin makuupussi, jonka mukavuuslämpötila (comfort) saisi olla vähän miinuksen puolella. Makuupusseja voi myös kerrostaa, eli nukkua useampi pussi päällekkäin, jolloin saadaan kätevästi lisälämpöä.

Yhtä tärkeä elementti on makuualusta, sillä kylmä hiipii kehoon maasta käsin ja makuupussin täytteet painuvat linttaan kehon alla. Solumuovinen alusta on halpa mutta monelle epämukava. Ilmatäytteisiä saa nykyisin melko edullisesti, mutta sellaisenaan se on usein liian viileä. Mukavuuden maksimoimiseksi nämä kaksi voi yhdistää, jolloin saadaan sekä lämmin että mukava nukkuma-alusta.

Makuupussiin kannattaa pukea riittävästi lämmintä ja kuivaa vaatetta. Pitkät kerrastot (mielellään villaa) lämmittävät parhaiten ja niitä voi myös kerrostaa tarpeen mukaan. Varpaat, sormet ja päälaki kannattaa myös suojata hyvin.

Viimeisenä ja kenties parhaana vinkkinä kannattaa ottaa retkelle mukaan kovamuovinen noin litran vesipullo, joka kestää kuumaa vettä ja pysyy tiukasti kiinni (esim. Nalgene). Sen kun täyttää ennen nukkumaanmenoa kiehuvalla vedellä, sujauttaa villasukan sisälle ja laittaa makuupussiin lämmittämään saa takuulla makoisat yöunet.

Ei ole olemassa mitään standardia, millainen vaeltajan pitäisi olla ja mikä on ”oikeaa vaeltamista”. Tärkeintä on kulkea luonnossa omaan tapaan nautiskellen ja ympäristöä sekä muita kulkijoita kunnioittaen. Ota mukaan hyvät eväät, pidä paljon taukoja ja nauti maisemista.

”Syksy on ihanaa vaellusaikaa. Ötököistä ei ole enää niin kiusaa, on mukavan viileä liikkua ja luonto näyttää upealta.

Vaellusvarusteet

Halvalla harvemmin saa hyvää ja kestävää. Yksi hyvä vaihtoehto on ostaa käytettyä, jolloin voi saada laatuvarusteita edulliseen hintaan.

Isot ja kalliit tavarat, kuten teltta kannattaa alkuun vuokrata tai lainata jostain. Varusteita löytyy vuokralle erilaisten firmojen ja yhdistysten kautta.

Hyvä satsaus on hyvät ja omaan jalkaan sopivat kengät. Ennen reissua kengät tulee ”ajaa sisälle” eli niillä pitää kävellä, jotta ne pehmenevät ja mukautuvat omaan jalkaan.

Myös hyvin selkään istuva rinkka on tärkeä osa reissumukavuutta. Vaatteiden puolesta pärjää hyvin tavallisilla ulkoilukamppeilla.

Viikon reissulla rinkka painaa keskimäärin 15-20 kg, eikä sen yli pitäisi mennä.

Tavarat kannattaa jaotella vedenpitäviin ”kuivapusseihin” tai muovipusseihin, jotta ne pysyvät paremmin järjestyksessä ja säilyvät sateessa kuivana.

#