maanantai 21.9.2020 | 00:47
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Pääkirjoitus: Siellä se kotiseuturakkaus luuraa, nuorissa räppäreissä

Outi Airola
Ke 9.9.2020 klo 15:45 | päivitetty to 09:06

Kaupunki on juhlinut. Kansaa on vaeltanut pilvin pimein ilotulitusten ja vesitanssien äärelle. Sillä mennään mitä on, tuntuu kakkukahveja vaille jäänyt kokkolalainen miettivän.

Upea kunkkukin saatiin. Patsaanpaljastustilaisuudessa mietin, että meillä on aika moderni kaupunki. Patsas ei ole pönöttävä muinaismuisto, vaan hauska, puinen veistos, jossa kuningas näyttäytyy velmuna persoonana. Ja sen on veistänyt moottorisahalla naisihminen.

Eniten juhlapäivänä sykähdytti kuitenkin nuorten räppäreiden tekemä biisi, joka on omistettu juhlivalle kaupungille. ”...Tää on se citi joka koskaan ei tuu katoomaan, Ei mitään liikaa, mutta kaikki mitä tarvitaan, kullan kallis jolle vaikee löytää vertaistaan, tää on mun Kokkola...”

Jos nuoriso näkee kotikaupunkinsa kalliina aarteena, ollaan jo pitkällä. Ehkä siihen pito- ja vetovoimaan ei tarvita niin paljon euroja, jos kaupungissa kasvaa kotiseuturakkaus, josta huikeita haituvia lentää kuulijan korvaan ympäri maan.

”On Kokkola kullankallis kaupunki ain mun mielessä

Jos en oo hoodeil o jotai pielessä

Mun o vaikee pysyy yhes kielessä

Koska mul on sitä hurrin verta minun sydämessä”

Ehkä kaupungin markkinoinnin kannattaisi kääntää katseensa nuorisoon. Jos sieltä lähtee tällaista tykitystä oman kaupungin puolesta, sitä voisi tukea. Sen sijaan että me harmaaparrat mietimme silmät soikeina keinoja, joilla kaupunkia tehtäisiin tutuksi ja suuremmaksi ja sen mahtavuutta mainostettaisiin koko kansalle, nuoret näyttävät olevan jo luonnostaan niillä areenoilla. Enää ei kaivata suuria citejä, pikkukaupunki Kokkola riittää.

Helpotti, kun Ylen uutisissa aamulla kerrottiin, että ”viidenkymmenen tuhannen pikkukaupungeissa”. Olen aina miettinyt, voiko Kokkolaa kutsua pikkukaupungiksi ilman, että siitä tykätään huonoa. Kyllä voi. Kokkolan kokoisten kaupunkien viehätys ei ole koossa, vaan ihan muualla. Ollaan siis reilusti pikkukaupunki, toivottavasti moderni ja viehättävä sellainen.

”Jaa jaa jaa

Ei oo maailmassa paikkaa kallimpaa,

ku koti kaupunki...”

Ai että. Tämä oli paras lahja juhlivalle Kokkolalle.

outi.airola@kokkolalehti.fi

”Ehkä siihen pito- ja vetovoimaan ei tarvita niin paljon euroja, jos kaupungissa kasvaa kotiseuturakkaus, josta huikeita haituvia lentää kuulijan korvaan ympäri maan.

#