maanantai 21.9.2020 | 00:11
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Juhlavaltuuston päätöksiä: Kaupunkipuisto sai juhlavan sinetin, kun valtuusto hyväksyi 20 000 hehtaarin suuruisen kansallinen kaupunkipuisto-hankkeen.

Outi Airola
Ke 9.9.2020 klo 19:00

Ympäristöministeriö teki kesällä päätöksen, jolla Kokkolaan perustetaan kansallinen kaupunkipuisto – tämän valtuusto siunasi juhlakokouksessaan maanantaina. Se tarkoittaa, että historiallista kaupunkikuvaa ja merellista kulttuuriperintöä suojellaan jatkossa erityisen tarkasti.

Kokkolan kansallinen kaupunkipuisto on harvinaisen laaja valtakunnallisesti mitattuna: lähes 20 000 hehtaaria. Siitä tosin suuri osa on monimuotoista meriluontoa ja merellistä kulttuuriperintöä, mutta puistoalue ulottuu myös maalle. Kaupunkialueella se säilyttää puurakentamisen perintöä peräti neljän vuosisadan ajalta.

Juhlavaltuustossa asian esitteli valtuutetuille ympäristöneuvos Jukka-Pekka Flander, joka onnitteli kaupunkia hyvin säilyneestä kulttuuriperinnöstä. Kokkola siirtyy nyt osaksi ympäristöministeriön valtakunnallista kaupunkipuisto-ketjua, johon kuuluvat jo Hämeenlinna, Heinola, Pori, Hanko, Porvoo, Turku, Kotka, Forssa ja Kuopio. Kaupunkipuistot ovat kansallispuistojen jälkeinen kehityskaari, jossa myös asuttua ympäristöä halutaan suojella ja sen merkitystä korostaa.

Mikä tahansa alue ei kelpaa kansallisen kaupunkipuiston tittelin saajaksi. Alueen on täytettävä neljä kriteeriä: sisältö, kaupunkikeskeisyys, laajuus ja eheys sekä ekologisuus ja jatkuvuus. Kansallisen kaupunkipuiston tulee myös perustua voimassa oleviin kaavoihin.

Kokkolassa kaupunkipuisto käsittää alueita ja rakennuksia Hakalahdessa, Halkokarilla, Mustakarilla, Hollihaassa, Mäntykankaalla, Neristanissa, Pikiruukissa, Tullimäellä, Sannanrannalla, Morsiussaaressa, ydinkeskustassa sekä saaristossa.

#