lauantai 26.9.2020 | 05:25
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kokkola-palkinnot taiteen ja perinnekulttuurin alalla ansioituneille

Ke 16.9.2020 klo 11:00 | päivitetty ke 11:00

Kokkolan kaupunki jakoi Kokkola-palkinnot Mari Palolle, Hannu Björkbackalle ja Pertti Hyttiselle.

Kokkolan kaupunki jakoi perjantaina kaupungintalossa järjestetyssä tilaisuudessa kolme tuhannen euron suuruista Kokkola-palkintoa.

Kokkola-palkinnot myönnettiin oopperalaulaja Mari Palolle laajasta ja menestyksekkäästä toiminnasta musiikin alalla, elokuvakriitikko Hannu Björkbackalle monipuolisesta ja vaikuttavasta toiminnasta elokuvakulttuurin alalla ja tutkimusamanuenssi Pertti Hyttiselle ansiokkaasta toiminnasta Anders Chydeniuksen elämää ja elämäntyötä koskevan tutkimus- ja julkaisutoiminnan alalla.

Kokkola-palkinnot myönnetään taiteen tai perinnekulttuurin alalla ansioituneille kokkolalaisille tai kulttuuriteolle, joka on edistänyt kokkolalaisuutta tai tuonut esille Kokkolaa kansallisesti tai kansainvälisesti. Kokkola-palkintojen jaosta päättää vuosittain kaupungin sivistyslautakunta.

Mari Palo.
Kira Gluschkoff

Sopraano Mari Palo opiskeli laulua Keski-Pohjanmaan konservatoriossa Sirkka Haaviston johdolla ja vuodesta 1996 Marjut Hannulan oppilaana Sibelius-Akatemian laulumusiikin osastolla, jolta hän valmistui musiikin maisteriksi 2008.

Palon osaaminen on mitattu ja hyväksi havaittu myös kilpakentillä. Lappeenrannan laulukilpailussa 1999 Palo sai kolmannen palkinnon sekä Yleisradion erikoispalkinnon. Vuonna 2001 hän tuli toiseksi Merikanto -laulukilpailussa.

Mari Palo on konsertoinut useimpien suomalaisorkestereiden solistina keskeisten suomalaisten kapellimestareiden johdolla. Täällä kotikentällään Palo on sädehtinyt erityisesti Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin solistina. Lisäksi Palo on konsertoinut Tanskassa, Ranskassa, Belgiassa, Japanissa, Unkarissa, Englannissa, Yhdysvalloissa sekä orkesterin solistina että liedlaulajana.

Suomen Kansallisoopperassa Palo on vieraillut säännöllisesti vuodesta 1999. Lisäksi Palo on vieraillut myös useissa suomalaisissa alueoopperoissa, pienemmissä oopperaseurueissa ja Savonlinnan Oopperajuhlilla. Myös kansainväliset ooppera-areenat ovat tulleet Marille tutuiksi. Ansiokkaasta taiteilijantyöstään Mari Palo sai vuonna 2019 vastaanottaa Pro Finlandia mitalin.

Hannu Björkbacka.
Outi Airola

Hannu Björkbacka sai Sodankylän Elokuvajuhlien Sodankylä-palkinnon vuonna 2019. Palkinto myönnetään henkilölle, joka on työllään merkittävästi edistänyt suomalaista elokuvakulttuuria. Palkitsemisperusteluissaan elokuvajuhlien taiteellinen toimikunta luonnehtii Björkbackaa intohimoiseksi filmihulluksi.

Hannu Björkbacka on vaikuttanut laajasti kokkolalaisessa kulttuurielämässä. Kriitikontyönsä lisäksi hän ollut vuosikymmenten ajan mukana kokkolalaisessa elokuvakerhotoiminnassa sekä elokuva-alan kursseilla. Onpa herra tullut tutuksi aikanaan myös teatterinäyttämöltä. Ja eiköhän hänellä lie jonkinlaista osallisuutta myös siihen, että kaupungissamme tänä viikonloppuna vietetään Kokkolan Kinojuhlia. Sodankylän palkintoraadin vihjaus siitä, että Björkbacka on elokuva-alan ”Kokkolan Mafian” kummisetä, ei liene liioiteltua.

Pertti Hyttinen.
Maria Store

Kirkkoherra Anders Chydeniuksen elämäntyön ja tuotannon kokoamista ja tutkimista voidaan pitää Pertti Hyttisen elämäntyönä. Hyttinen oli toimitussihteerinä yhdessä maamme suurimmista tietokirjahankkeista tällä vuosituhannella. Anders Chydeniuksen kootut teokset, sekä hankkeen ympärillä syntyneet, muuta Chydeniuksen elämää ja toimintaa valottavat julkaisut sekä digitalisointi-hankkeet tuovat Alavetelin kappalaisen ja Kokkolan kirkkoherran sekä hänen aikakautensa aatemaailman 2000-luvun tutkijoiden ja historiaharrastajien ulottuville. Massiivinen viisiosainen kirjasarja on pieteetillä koottu, asiantuntijoiden kommentoima ja tarkistusten jälkeen tarkistettu.

Pertti Hyttinen on vaikuttanut kokkolalaiseen kulttuurielämään myös tutkijankammionsa ulkopuolella. Itselle ainakin hakematta tulevat mieleen Hyttisen vuosia jatkunut toiminta Kustannusosuuskunta Länsirannikon piirissä sekä aktiiviset vuodet kaupungin elokuvakerho-toiminnassa.

#