keskiviikko 28.10.2020 | 09:56
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Juoksuradoilla menestynyt Päivi Knutar nauttii ulkona ja luonnossa liikkumisesta ja juoksemisesta – Hän tavoittelee tulevina vuosina 45-vuotiaiden sarjan ennätystä

Seppo Järvelä
To 8.10.2020 klo 15:00

Syyskuussa Aikuisurheiluliiton SM-kilpailuissa Jyväskylässä 800 ja 1500 metriä voittanut Päivi Knutar kertoo olleensa yllättynyt, miten helposti juoksu kulki jalan leikkauksen ja pitkän kilpailutauon jälkeen.

– Kynnys lähteä kilpailemaan näillä matkoilla on kova. Jännitti kovasti, jaksanko pitää vauhtia, kestääkö jalka ja selkä ja iskeekö hapot?

Kälviän Tarmoa edustava Päivi Knutar tiesi olevansa nopeassa kunnossa ja hänelle sopi erinomaisesti kahden ratakierroksen juoksun loppua kohden kiihtyvä vauhti. Loppusuoralla löytyi vielä kirivaihde, jolla hän jätti toiseksi juosseen Salon Viestin Jenni Lautiaisen reilun sekunnin päähän. Voittoaika 2.29,63 tyydytti kokkolalaisjuoksijaa vaikeuksien jälkeen.

Päivi Knutar juoksi neljä vuotta sitten 40-vuotiaiden 800 metrin Suomen ennätyksen 2.17,76. Seuraavana vuonna hän saavutti päämatkallaan pronssia ikäluokkansa EM-kisoissa Tanskassa.

– Helsinkiläinen Katja Bluden juoksi ennätykseni alle toissa kesänä. Nyt on hyvä tavoitella 45-vuotiaiden sarjan ennätystä tulevina vuosina, pääsääntöisesti yleisessä luokassa kilpaileva Knutar suunnittelee.

Aikuisurheilun kansallinen kilpailutoiminta on vuosien aikana laajentunut. Jyväskylän SM-kilpailuihin osallistui 840 urheilijaa, jotka tekivät 1949 lajisuoritusta. Nuorimmat kilpailijat olivat 30- ja vanhimmat 90-vuotiaita.

– Kilpailuissa oli tosi hyvä ja iloinen tunnelma. Siellä oli kiva olla ja kaikki kannustivat toisiaan, Knutar kehuu.

Knutar toteaa, että aikuisurheilussa otetaan kilpailut tosissaan, mutta ei liian vakavasti.

Kokkolalainen on saanut vuosien aikana paljon uusia tuttuja aikuisurheilun parissa. Vuoden poissalo ei jäänyt kisakavereilta huomaamatta.

– Kaverit olivat iloisia, kun tulin takaisin. Yhteiset alkuverkat, kisaspekulaatiot ja muut jutut kavereiden kanssa olivat parasta.

Suomalaiset aikuisurheilijat käyvät aktiivisesti myös lajin kansainvälisissä arvokilpailuissa. Tanskan EM-kilpailujen lisäksi Knutar oli mukana Malagassa kaksi vuotta sitten. Ensi vuonna kilpailut järjestetään heinäkuun alussa Tampereella.

– Sitä kohti olen aloittanut treenaamisen. Toivottavasti kilpailut pystytään järjestämään, Knutar sanoo.

Päivi Knutar on aina tykännyt liikkua. Nuoruudessaan hän pelasi jalkapalloa GBK:ssa ja taitavana pelaajana ylsi SM-mitaleille lajin tekniikkakisoissa.

– Harrastin kaikkia mahdollisia lajeja. Olin aina harjoittelemassa jossakin treenipaikalla. Urheileminen oli henki ja elämä, Knutar kertoo.

Ensimmäisen yleisurheilun SM-viestimitalin hän saavutti Kokkolan Veikkojen 20-vuotiaiden 4x800 metrin joukkueessa 1993 Outi Pihakarin, Marjo Furun ja Virpi Niemen kanssa. Mitaleja on kertynyt sen jälkeenkin, joista reilut parikymmentä aikuisurheilun kisoista.

Kilpailuvietti on edelleen tallella ja lähtöviivalle pitää päästä. Mutta liikunta on nykyisin muutakin. Se on enemmän elämäntapa.

– Tykkään liikkua ulkona ja luonnossa, jossa saan pääni nollattua. Miksi lopettaisin sen, mistä tykkään, Knutar sanoo.

Päivi Knutar

Ikä: 44 vuotta

Koulutus: liikunnanohjaaja ja kasvatustieteiden maisteri.

Työ: luokanopettaja.

Perhe: aviomies ja kaksi lasta.

Kotipaikka: Kokkola

#