keskiviikko 28.10.2020 | 09:45
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kymmenen kysymystä maskeista – Me kysyimme, Soiten infektioylilääkäri Marko Rahkonen vastasi

Annika Tiitto
Ke 14.10.2020 klo 10:00

Kysyimme Soiten infektioylilääkäri Marko Rahkoselta muutamia mieltä askarruttaneita kysymyksiä maskeista ja niiden käytöstä.

Millä tavalla maski suojaa koronavirukselta?

Maskilla on kahdenlainen vaikutus. Kun sinulla on maski, et puhalla ympäristöön pisaroita, joissa virusta on. Lisäksi maski suojaa sinua muiden pisaroilta niin, että ne eivät pääse hengitysteihisi.

Miksi keväällä puhuttiin, että maski ei suojaisi lainkaan?

Keväällä ei vielä tiedetty, millä tavalla koronavirus yleisimmin leviää. Maski ei suojaa aerosolivälitteiseltä tartunnalta ollenkaan. Nyt kuitenkin tiedämme, että pisaratartunta on viruksen oleellisin tartuntareitti ja siltä maski suojaa.

Kumpi on parempi: kertakäyttöinen maski vai kangasmaski?

Paremmuus riippuu siitä, millaista maskin käyttö on. Kuinka pitkään maskia käytetään ja kuinka toistuvasti? Normaaliarjessa molemmat toimivat.

Kertakäyttöinen maski on sen hävittämisen vuoksi hygieenisempi. Taloudellisessa mielessä kangasmaski on parempi, mutta sen käyttö vaatii enemmän vaivaa ja se suojaa käyttäjää tartunnoilta huonommin kuin kertakäyttöinen maski. Tärkeintä on kuitenkin löytää maski, joka sopii itselle.

Voiko maski altistaa koronavirukselle, jos sitä käyttää väärin?

Periaatteessa voi, jos sitä hypistelee jatkuvasti käsillä. Kädet täytyy pestä huolellisesti, kun maskin laittaa kasvoille ja kun sen ottaa pois. Maski yksistään ei suojaa virukselta, vaan kaiken pohjana on hyvä käsihygienia.

Saako maskin vetää välillä leuan alle?

Jos maskia on käyttänyt vain hetken aikaa, sen voi ottaa välillä pois, kunhan kädet ovat puhtaat. Leuan alle en maskia kuitenkaan laittaisi, koska siellä se hikeentyy ja kerää epäpuhtauksia.

Voiko maskin käytöllä olla haittavaikutuksia?

Maski voi vaikeuttaa hengittämistä etenkin, jos työ on fyysisesti raskasta. Välillä on hyvä pitää maskitaukoja, jos se vain on mahdollista.

En suosittele kulkemaan jatkuvasti maskin kanssa, koska silloin se alkaa ahdistaa: maskin voi laittaa autossa kasvoille ennen kaupassakäyntiä ja ottaa pois autossa heti kaupasta tulon jälkeen.

Voiko maskin laittaa avoimeen roska-astiaan tai kauppareissun jälkeen esimerkiksi auton jalkatilaan?

Mukana kannattaa pitää muovipussia, johon maskin voi laittaa käytön jälkeen. Maskin voi laittaa myös avoimeen roska-astiaan, mutta suljettu on aina parempi vaihtoehto.

Saako tapahtumanjärjestäjä vaatia osallistujilta maskin käyttöä?

Suomessa ei ole maskipakkoa, sillä laissa ei ole tarvittavia pakkopykäliä. Yksityistilaisuuksissa järjestäjä voi kuitenkin edellyttää osallistujilta maskin käyttöä, mutta en tiedä, miten asiat menevät silloin juridisesti.

Miksi eri maissa ohjeistetaan käyttämään maskia aivan eri tavalla?

Käytännöt varmasti vaihtelevat. Suomessa toimitaan kuitenkin lähtökohtaisesti kansallisten ohjeiden mukaan. Jos kansainväliset ohjeet kiinnostavat, kannattaa tutustua WHO:n linjaan, johon Suomenkin ohjeet pohjautuvat.

Miksi alle 15-vuotiaille ei suositella maskin käyttöä?

Tällä hetkellä tautia levittävät suurimmaksi osaksi aikuiset, eikä lapsi välttämättä osaa käyttää maskia oikein. Maskit on tehty aikuisille eivätkä ne välttämättä sovi lasten kasvoille. Ihan taaperolle en laittaisi maskia ollenkaan, sillä lapsi voi syödä sitä ja se taas aiheuttaa uusia riskejä.

”Maski yksistään ei suojaa virukselta, vaan kaiken pohjana on hyvä käsihygienia.

#