keskiviikko 28.10.2020 | 10:16
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Rotina-tempauksessa halutaan kannustaa nuoria jatkamaan karjalaisperinteitä – Kokkolan Karjalaseura vei rotinat Pietilän perheelle Lohtajalle: "Meille nämä on ensimmäiset rotinat, mutta monkunoita meille on tuotu"

Maria Store
Ke 14.10.2020 klo 15:20

Karjalanpiirakoita, pullarinkeli ja piparkakkuja. Pian yksivuotias Väinö pääsee ehkä itsekin nauttimaan lohtajalaisperheen kotiin tuoduista rotinoista.

– Ainakin karjalanpiirakkaa hän pääsee maistamaan, kertoo äiti Anna-Kaisa Pietilä hymyillen.

Yleensä rotinat viedään vastasyntyneen vauvan perheeseen, mutta Kokkolan Karjalaseura teki tällä kertaa poikkeuksen. Karjalan Liitto on nostanut tämän vuoden teemaksi rotina-vierailut, joita paikalliset seurat tahoillaan toteuttavat.

Lohtajalta kohteeksi löytyi Pietilän perhe, jossa molemmilla vanhemmilla on karjalaisjuuret.

– Se on kuulemma nykyään aika harvinaista, kertovat Anna-Kaisa Pietilä, jonka äidinäiti on Karjalasta ja Kalle Pietilä, jonka isänäiti on Karjalasta.

Kalle Pietilä on käynytkin isänäidin juurilla Sortavalassa.

­– Karjalaisperinteet ovat meille hyvin tuttuja, varsinkin ruokaperinteen kautta. Karjalanpiirakoita leivotaan usein.

Kokkolan Karjalaseuran Irja Junttila, Raija Laitila ja Lauri Käki sanovat, että rotina-tempauksella halutaan kannustaa nuoria jatkamaan karjalaisperinteitä.

Rotinat tarkoittavat ruokalahjoja, joita viedään vastasyntyneen vauvan perheeseen. Tarkoitus on viedä synnyttäneelle äidille ruokaa, niin että äidille jää aikaa levätä ja keskittyä vauvan hoitoon.

Vauvataloon on viety ”rotinoita” eri puolella Suomea, vaikka nimitys on ollut erilainen.

– Meille nämä on ensimmäiset rotinat, mutta monkunoita meille on tuotu. Monkunat on lohtajalainen perinne, mutta tarkoittaa käytännössä samaa kuin rotinat. Siihen kuuluu usein pullakranssi ja nykyään saatetaan tuoda vaatettakin, selvittää Anna-Kaisa Pietilä.

Rotinat Pietilän perheelle oli valmistanut Irja Junttila, joka ryhtyi lämmittämään leivinuunia rotinoiden vientipäivänä jo aamuviideltä. Kahden tunnin lämmittämisen jälkeen uuni on valmis karjalanpiirakoiden paistoon.

– Saatiin siten tuoreet viemiset.

Junttilalle rotina-perinne on hyvinkin tuttu. Niitä hän on vienyt ystävien ja tuttavien perheisiin vuosikymmeniä. Perinne kulki mukana Uukuniemeltä, josta Junttila kahdeksanvuotiaana perheensä kanssa tuli Lohtajan Uusikylään.

– Muistan, että äiti kertoi, että kotiimme tuotiin jo syntymäni iltana tuoreet pullat ja piirakat. Väsyneelle äidille, jolla oli usein muitakin lapsia, ruokalahja oli tarpeen.

– Rotina-perinne jatkui Lohtajalla. Meidänkin perheeseen syntyi kahdeksan lasta ja jokaista jaksoivat ystävät sekä naapurit muistaa.

Junttila on vienyt rotina-perinnettä ja muita karjalaisperinteitä eteenpäin perheessään.

– Kaikki kolme tytärtäni ja viisi lastenlastani ovat karjalaismielisiä ja osaavat tehdä niin karjalanpiirakoita kuin karjalanpaistiakin.

– Itsestä tuntuu, että karjalaisuus ja perinteet ovat vuosi vuodelta rakkaampia. Karjalaisuus on minussa vahvana. Ainoastaan harmittaa, että murre on jäänyt, kun sitä ei kuule enää samalla tavalla.

”Karjalaisperinteet ovat meille hyvin tuttuja, varsinkin ruokaperinteen kautta.

Rotinoista puhui minunkin karjalaissyntyinen, nyt jo edesmennyt mummini. Karjalaisuus oli hänelle tärkeää ja varmasti perinteiden eteenpäin vieminenkin, vaikka siitä ei niin puhuttu. Karjalasta kyllä puhuttiin ja sinne hän monesti kaipaili. Evakkoon mummin perhe lähti Karjalasta, Soanlahdelta kahteenkin otteeseen.

Kuten monissa muissakin perheissä, meidänkin perheessä karjalaisperinne elää varsinkin ruokien kautta. Karjalanpiirakoita ei meidän perheessä ole usein tehty, mutta sitäkin tärkeämpiä ovat kukkoset. Kukkoset eivät liene suurelle yleisölle yhtä tuttuja kuin karjalanpiirakat, mutta yksinkertaisuudessaan ne ovat koukuttavia. Hiivaleipätaikinasta tehdään pyöreä leipänen, jonka päälle ladotaan perunamuusia. Uunin jälkeen kukkoset voidellaan voilla. Ei ole parempaa!

Rotinat

Rotinat-sana pohjautuu venäjänkielen sanaan rodiny, joka tarkoittaa synnytystä, lapsivuodetta.

Karjalassa rotinat vietiin rotinakorissa, joka oli kannellinen, matala, pitkulainen, laatikon muotoinen kori.

Rotinoihin saattoi kuulua pullarinkelin ja piirakoiden lisäksi myös kypsä liha.

30-luvulla yleistyivät pikkuleivät ja kahvikakut rotinaviemisinä.

Karjalaisen tavan mukaan pullarinkelin keskus oli täytetty pikkuleivillä.

Perinteeseen kuului, että rotinat vietiin mahdollisimman nopeasti saajalleen. Kun nähtiin saunaa lämmitettävän päiväsaikaan talossa, jonne odotettiin pienokaista, alettiin monesti paistaa rotinoita. Oli kunnia-asia viedä hyvät rotinat mahdollisimman pian. Usein valmistajat kilpailivat siitä, kuka ehtii viedä ensimmäisenä uunituoreet leivonnaiset. Rotinat piti toimittaa oma-aloitteisesti, nopeasti, tuoreena ja mahdollisimman edustavasti saajalleen.

Lähde: Elävä perintö -wiki

#