torstai 26.11.2020 | 06:28
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Nuori sielu avoimena -teoksen musiikkivideo julkaistaan lapsen oikeuksien päivänä: "Lapsikuoron sointi on yhtä aikaa vaikuttava ja uniikki"

Annika Tiitto
Ke 18.11.2020 klo 08:00

20 minuuttia täynnä leikkiä, valoa ja laulavia lapsia. Näin voisi kuvailla Kokkolan kaupungin juhlavuoden kunniaksi toteutettua Nuori sielu avoimena -teosta. Toisaalta listaan voisi liittää myös sanat juureva, luonnonläheinen ja energinen.

– Lähdimme tekemään juhlateosta, josta ei tulisi pönöttävää tai mitään sellaista, mitä juhlateos voi pahimmillaan olla. Haluamme tällä teoksella kertoa, että Kokkolassa jokaisella on mahdollisuus kasvaa omaksi itsekseen kaikessa rauhassa, teoksen säveltänyt Mikko Pellinen kertoo.

Kaikki lähti liikkeelle Keski-Pohjanmaan Konservatorion ideasta lapsikuoroille ja orkesterille sävellettävästä juhlateoksesta. Mukaan otettiin säveltäjä Mikko Pellinen, sanoittaja Heidi Maria Paalanen, valokuvaaja Ulla Nikula, Mäntykankaan koulun musiikkiluokat, lapsikuoro Sävelsäkki, Kokkolan Nuorisokuoro sekä konservatorion opettajista ja opiskelijoista koostuva orkesteri.

Paalanen löysi inspiraation työmatkansa varrelta J.V. Snellmannin patsaasta. Kivi, jolle patsas on sijoitettu, on aikoinaan ollut yksi Snellmannin lempipaikoista.

– Kivessä oleva lause on hyvin puhutteleva. Täällä lasten on hyvä kasvaa ja juurtua, Paalanen kuvailee.

Uudessa teoksessa tuo ”poika kivellä” on symbolisesti kuin kuka tahansa kokkolalainen, ja kiveen kirjattu lause sopi koko teoksen nimeksi.

Nuori sielu avoimena -teoksessa pohditaan sitä, mistä kokkolalaiset on tehty. Leikki, luonto ja juurien arvostus kuuluvat teoksessa kautta linjan.

– Lapsikuoro on tietysti keskeinen tekijä ja haaste säveltäjälle, sillä lapsikuoron sointi on yhtä aikaa vaikuttava ja uniikki. Halusin tuoda musiikkiin valoisuutta, energisyyttä ja leikinomaisuutta, Pellinen kuvailee.

Ja lapset olivat tietysti asiasta innoissaan.

– Vaikka video voi näyttää ulospäin pienemmältä kuin alun perin suunniteltu konsertti, lapsille tämä oli aivan yhtä iso asia, musiikkivideon kuvannut Ulla Nikula kertoo.

Koronan vuoksi juhlateoksen julkistamista ei voitu toteuttaa konserttina, joten ensimmäisestä viidestä minuutista kuvattiin musiikkivideo, joka julkistetaan perjantaina konservatorion Youtube-kanavalla.

Nikula otti haasteen vastaan mielellään.

– Kun kuulen musiikkia, se alkaa heti muuttua kuviksi, ja tämä teos on todella inspiroiva. Mieleeni jäivät erityisesti taitavat ja innokkaat lapset.

Teos äänitettiin ja kuvattiin orkesteri ja kuoro kerrallaan. Eikä ketään enää harmita, että konsertti jäi välistä.

– Meidän aikuisten piti tehdä töitä, että pääsimme käsiksi lasten maailmaan. Mutta kun sen maailman tavoitti, lasten innostus tarttui, Pellinen sanoo.

#