torstai 26.11.2020 | 06:44
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Joulu on taas – Sofia Väisänen on jo viettänyt pikkujoulut, Jarno Huovinen koristellut kuusen ja Carita Kemppainen ripustellut ”vähän” valoja: "Tämä joulufriikkiys leviää"

Annika Tiitto
Ke 18.11.2020 klo 08:30 | päivitetty ke 08:36

Kälviällä on vain yksi liikenneympyrä. Sen vieressä asuu Carita Kemppainen. Siitä, mistä talosta on kyse, ei voi erehtyä, sillä Kemppaisen pihamaa suorastaan loistaa.

– Yleensä katselen, milloin muut alkavat laittaa valoja, mutta tänä vuonna tuumasin, että jonkunhan se täytyy olla ensimmäinen, ja laitoin kertaheitolla kaikki valot peliin, Kemppainen naurahtaa.

Valoja on kaikkialla: leikkimökissä, aidalla, puissa, pensaissa, pihavarastossa ja talossa. Määrästä saa hyvän käsityksen miettimällä hetken koristeluun kulunutta aikaa.

– Pari viikkoa siihen meni. Kaikkien valojen pitää olla eri tavalla kuin viime vuonna ja se vaatii aikaa: laitan valot paikoilleen, katselen niitä yhden illan ja seuraavana päivänä siirrän ne eri paikkaan.

Carita Kemppaisen nälkä kasvaa syödessä eli valoja tulee joka vuosi lisää. Piha on jo nyt täynnä jatkojohtoja, mutta onneksi ledvalot eivät kuluta juurikaan sähköä.
Annika Tiitto

19-vuotiaanSofia Väisäsenkin kotona on jo laitettu jouluvaloja. Sisällä joulutunnelmaa löytyy kuitenkin vasta Väisäsen omasta huoneesta. Siellä tontut ja muut koristeet ovat jo päässeet esille.

– Olen tietysti vaihtanut myös matot ja verhot jouluisiin, ja poltan jouluisia tuoksukynttilöitä joka päivä. Lokakuussa kuuntelin ensimmäiset joululaulut ja aloin askarrella joulukortteja, Väisänen kertoo.

Pikkujoulut kinkun ja laatikkojen kera Väisäsen perheessä vietettiin jo kuukausi sitten.

– Kaverit ovat sitä mieltä, että vielä ei tarvitsisi kuunnella joululauluja, mutta minä olen aina ollut tällainen jouluihminen.

Väisänen on jo ehtinyt paketoida suurimman osan lahjoista. Lahjat hän hankkii aina hyvissä ajoin.
Annika Tiitto

Tuoksukynttilät ovat olennainen osa Väisäsen joulua. Sen vuoksi ne palavat joka päivä.
Annika Tiitto

JarnoHuovisesta on puolestaan tullut jouluihminen vasta vanhemmalla iällä. Ei hän toki vieläkään ole kovin vanha, mutta lasten myötä hän on alkanut panostaa jouluun aivan uudella tavalla.

– Syksy on pimeää, sateista ja masentavaa aikaa, joten jouluvalmisteluista saa valoa ja iloa elämään, Huovinen kertoo.

Huovisten perheessä ollaan hullaannuttu joulusta niin paljon, että heidän on täytynyt asettaa itselleen rajat: ennen 2. marraskuuta vietettäviä pojan syntymäpäiviä ei saa aloittaa jouluvalmisteluja.

Mutta sen jälkeen joulusta otetaan kaikki ilo irti, ja puolen kuun tienoilla esillä ovat niin koristeet kuin joulukuusikin.

– Ja tämä joulufriikkiys leviää. Sisko kysyi viime viikolla, että saako jo laittaa kuusen ja minä sanoin, että totta kai saa. Ikinä ei ole liian aikaista joulukuuselle.

Huovisten kotona kuusi koristeltiin viikonloppuna. Ensimmäinen piparkakkutaikinakin on jo tehty.

– Joululauluja hyräilen pitkin vuotta, mies paljastaa.

Jarno Huovisen perheessä syksy loppuu siihen, kun jouluvalmistelut alkavat. Kuusi koristeltiin viikonloppuna. Amos ei vielä ehkä ymmärrä joulusta mitään, mutta on iloisesti menossa mukana.
Annika Tiitto

Sofia Väisänen on perinyt jouluinnostuksen äidiltään. Hän rakastaa ostaa lahjoja, ja joulu antaa siihen hyvän syyn. Uusia koristeita ei kuitenkaan tule hankittua kovin usein.

– Tykkään perinteisestä joulusta. Lapsuudesta tutut koristeet luovat joulutunnelmaa, hän toteaa.

Väisäsen jouluun kuuluu perinteisiä lastenohjelmia ja jouluateria, jonka ääreen koko perhe kokoontuu. Huovisetkin viettävät hyvin perinteistä joulua kotona perheen kesken.

– Meidän perheemme ei keskity tavaraan eikä tee joulusta ostojuhlaa. Joulu on perheen yhteinen juhla, ja monille jouluihmisille joulun tunnelma on paljon tärkeämpää kuin ostamisen riemu, Jarno Huovinen sanoo.

Taustalla näkyvä lumiukko on Sofia Väisäsen rakkain joulukoriste. Se on ollut osa joulua lapsuudesta saakka.
Annika Tiitto

Carita Kemppainenkin viettää joulun perheen kanssa ilman stressiä ja paineita.

– Kerran vuoteen tulee sellainen rauhallinen olotila, jolloin ei tarvitse tehdä mitään, Kemppainen kuvailee.

Valoja lukuun ottamatta hän ottaa myös jouluvalmistelut hyvin rauhallisesti: ruuat ja leivonnaiset hankitaan puolivalmiina ja valaistussa kodissa koristeitakaan ei tarvita.

– Laitan jouluvalot ennemmin hyvissä ajoin kuin liian myöhään, mutta adventtikynttelikön kanssa olen vanhoillinen: sen nostan esille vasta ensimmäisenä adventtina.

Kemppaisen kotia ja pihamaata ei voi olla huomaamatta, jos ajaa Kälviän liikenneympyrässä. Leikkimökkikin on valaistu.
Annika Tiitto

Tänä vuonna Carita Kemppainen asensi jouluvalot tikaskorkeuteen asti. Ensi vuonna hän aikoo vuokrata nosturin.
Annika Tiitto

Kemppaisen valaistu pihamaa herättää ohikulkijoissa sekä ihastusta että ihmetystä. Toiset jäävät ottamaan valoista kuvia, kun taas toiset ärsyyntyvät ylimääräisestä ”jouluhössötyksestä”.

– Mutta minulla on sellainen tunne, että en ole ainoa jouluihminen. Suomessakin mennään ehkä enemmän Amerikan malliin ja panostetaan pihan näyttävyyteen, Kemppainen arvelee.

Valot saavat loistaa Kälviällä uuteenvuoteen saakka. Sitten ainakin värivalot sammuvat. Myös Huovisten perheen joulu päättyy vuodenvaihteessa.

– Laitamme joulun aikaisin ja nautimme siitä täysillä, mutta jos ei ensimmäisenä päivänä, niin ainakin toisena, kuusi ja koristeet on jo siivottu pois, Jarno Huovinen kertoo.

Sofia Väisänen luopuu joulukuusesta loppiaisena, mutta antaa joulun jäädä huoneeseensa helmikuuhun saakka.

– Se on sellainen sopivan pituinen joulu.

#