torstai 26.11.2020 | 05:38
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Häiriköt piinaavat vuokralaisia – Öinen ovien kolkuttelu ja metelöinti häiritsevät Kartanontien asukkaita: "Ihmettelen, että poliisikin tuo humalaisen rähinöitsijän kaupungilta tänne häiritsemään muita sen sijaan, että hänet vietäisiin putkaan yöksi"

Outi Airola
Ke 18.11.2020 klo 09:45

Juha Rantala on jokseenkin kyllästynyt seuraamaan Kartanontien vuokra-asuntojen rauhatonta menoa. Hän toimi ennen alueella talonmiehen apulaisena, nyt eläkkeellä hän vierailee ystävänsä Auliksen luona ja juoksee hänen asioitaan tarvittaessa.

– Asuminen täällä pitäisi saada rauhoitettua. Meno on jo sellaista, että kotihoitokin joutuu pitämään vartiointifirmaa mukana, kun käyvät tekemässä tarvittavia hoitotoimia asukkaille, sanoo Rantala.

Hän luettelee nopeasti, mitä rauhattomuus on: humalaisten oviin kolkuttelua, tupakan pummaamista, yleistä rähinöintiä, saunavuorojen sabotointia. Hän on koonnut asukkaiden valituksia paperille ja toimittanut ne viranomaisille, mutta mikään ei tunnu muuttuvan.

– Ihmettelen, että poliisikin tuo humalaisen rähinöitsijän kaupungilta tänne häiritsemään muita sen sijaan, että hänet vietäisiin putkaan yöksi, lataa Rantala.

Aulis kuuntelee rauhassa Juhan kertomaa, mutta ei lähde suuremmin moittimaan. Toteaa vain, että häiritseehän se.

– Ihmettelen, että ne eivät osta tupakkaansa itse, vaan pistävät rahat kaljaan. Sen takia sitten käyvät pyytelemässä tupakkaa.

Juha Rantala harmittelee sitä, että raittiiden senioriasukkaiden elämänrytmi menee sekaisin häiriköiden takia.

– Kun eivät saa öisin nukuttua, nukkuvat sitten päivällä, kun tarvitsisivat kotihoidon ruoka- ja lääkeapua.

Kokkolan Vuokra-asuntojen toimitusjohtaja Heikki Laitinen tuntee ongelman, onhan yhtiön peukalon alla reilut 1500 vuokra-asuntoa Kokkolassa.

– Sanotaan näin, että muiden asukkaiden kannattaisi puuttua asiaan heti, ennen kuin häirintä muuttuu säännölliseksi. Tällöin voitaisiin vielä päästä puhumalla ja sovittelemalla eteenpäin.

Asuntoyhtiöllä on asumisneuvoja ja talonmiesohjaaja, jonka kautta häiritsemiseen liittyvää vuoropuhelua käydään.

– Yleensä asiat saadaan sovittua tai henkilö muuttaa pois vapaaehtoisesti. Vuodessa alle kymmenen tapausta päättyy häätöön tai vuokrasopimuksen purkamiseen.

Kun häiriötä ilmenee, prosessi menee näin: ensin huomautus, sitten varoitus ja mahdollisuus korjausliikkeeseen. Jos mikään ei muutu, annetaan toinen varoitus ja lopulta haetaan häätöpäätöstä käräjäoikeudesta.

– Ongelma syntyy, jos häiriötä kokeneet asukkaat eivät uskalla lähteä oikeudessa todistamaan. Silloin voi käydä niin, että häätö raukeaa todisteiden puuttuessa. Meillä on kokemusta siitäkin, sanoo Laitinen.

Vaikka tilanne on harmillinen, se on ymmärrettävä.

– Asukkaat saattavat pelätä häiritsevää henkilöä, sanoo Laitinen.

Hänen mukaansa häiritseminen ei yleisesti ole ongelma kaupungin vuokra-asunnoissa.

– Yleensä asukkaat pitävät huolta toisistaan ja naapureistaan. Aika harvoin tulee niin hankalia tilanteita, että niihin ei löydy ratkaisua.

”Yleensä asiat saadaan sovittua tai henkilö muuttaa pois vapaaehtoisesti. Vuodessa alle kymmenen tapausta päättyy häätöön.

#