torstai 26.11.2020 | 06:06
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Nuoret kokevat Kokkolan turvalliseksi: "Ihan rauhassa täällä saa liikkua, eikä iltaisin ulkona oleminen pelota sen suhteen ollenkaan"

Sini Sulkakoski
Ke 18.11.2020 klo 10:00

Viime aikoina paljon uutisoidut väkivaltaisesti liikkuvat nuorisoporukat Helsingissä ovat herättäneet huolta maanlaajuisesti. Kokkolan nuorisopalveluiden nuoriso-ohjaaja Roy Pietilän mukaan vastaavanlaista ilmiötä ei ole havaittavissa Kokkolassa.

­­– Oman kokemukseni mukaan voisin sanoa, että väkivalta ei ole täällä missään roolissa. Yksittäisiä yhteenottoja voi välillä olla, mutta itse en ole kuullut, että porukalla olisi nyt tai ennenkään kenenkään kimppuun käyty.

Pietilän mukaan ennaltaehkäisevä työ onkin avainasemassa, että Helsingin kaltaisilta ongelmilta vältyttäisiin jatkossakin.

– Korona on tuonut henkisellä puolella haasteensa myös nuorille. Kevään eristäytymisen myötä huomaa, että nuorilla on nyt entistä enemmän tarvetta kokoontua yhteen.

Kokkolan nuorisopalvelut on kesän ja syksyn mittaan jalkautunut entistä enemmän sinne, missä nuoret liikkuvat ja kokoontuvat.

Myös kesän kokemukset liikkuvasta nuorisotalosta eli Walkers-autosta olivat niin hyvät, että vastaavanlaista toimintaa Walkersin loputtua haluttiin jatkaa edelleen. Kokkolan nuorisopalveluiden työntekijät liikkuvat nyt omalla Hirmu–autollansa sinne, minne nuorisopalveluiden toiminta ei tavallisesti yltäisi.

– Esimerkiksi juuri näin meillä on hyvät mahdollisuudet osaltamme vaikuttaa nuorten hyvinvointiin ja kuulla heitä.

Hirmu on liikenteessä useamman kerran viikossa, ja pysähtymispaikat ilmoitetaan etukäteen nettisivujen lisäksi Kokkolan nuorisopalveluiden sosiaalisen median kanavissa.

– Joulun aikoihin kiertäminen lopetetaan, mutta toivomme kovasti, että saisimme jatkaa tätä toimintaa taas keväällä ja kesällä.

Hirmu lähti perjantaina taas kierrokselleen, ensimmäisenä kohteenaan Ruotsalon koulu. Iltapäivällä viideltä varhaisnuoria oli kertynyt koulun pihalle Hirmun luokse viitisentoista.

Kolmetoistavuotias Joonas Boren oli kuullut liikkuvasta nuorisotalosta kavereilta sekä opettajalta ja tuli paikalle uteliaisuudesta.

– Tulin katsomaan, keitä kaikkia täällä on. Mukavaa että täältä saa ilmasta kahvia, mehua ja kaakaota!

Pihalle olivat saapuneet myös kymmenvuotiaat kaverukset Tilda Kalliokoski ja Aada Kangasharju. Tilda oli käynyt paikalla aikaisemminkin, Aadalle Hirmu oli uusi tuttavuus. Erityistä järjestettyä ohjelmaa he eivät nuorisopalveluiden puolelta kaivanneet.

– Täällä on kiva tavata kavereita ja viettää ihan vain aikaa!

Puoli kahdeksan aikoihin Hirmu kaarsi hiljaiselle Lucina Hagmanin koulun pihalle. Lähes välittömästi moottoreiden sammuttua ensimmäiset nuoret saapuivat kahvittelemaan ja vaihtamaan nuoriso-ohjaajien kanssa kuulumisia.

Leppoisa puheensorina täytti koulunpihan, ja vähitellen nuoria oli paikalla parisenkymmentä – ja täysin sulassa sovussa.

Kahville ja kaakaolle olivat tulleet myös Neea Harju, Erika Sundback, Nanna Uusisalo ja Noora Hyyppä. jotka kertoivat seuranneensa uutisia Helsingistä. Heidän havaintojensa mukaan samanlaiset ongelmat eivät kuulema vaivaa Kokkolaa.

– Emme ainakaan ole kuulleet, että samanlaisia yhteenottoja olisi täällä ollut. Ihan rauhassa täällä saa liikkua, eikä iltaisin ulkona oleminen pelota sen suhteen ollenkaan.

”Ihan rauhassa täällä saa liikkua, eikä iltaisin ulkona oleminen pelota sen suhteen ollenkaan.

#