torstai 26.11.2020 | 06:20
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kälviäläisen Mauri Niskalan tunnelmallinen otos peurasta metsän keskellä palkittiin: "Sanoin velipojalle, että heitän kameran nurkkaan, jos tällä ei tule menestystä"

Maria Store
Ke 18.11.2020 klo 13:00 | päivitetty to 15:38

Siinä oli kaikki kohdallaan. Kälviäläinen Mauri Niskala suuntasi tavanomaiselle kuvausreissulleen metsään auringonnousun aikaan. Usva nousi nevan takaa yhtä aikaa auringon kanssa, kun Niskala bongasi autostaan peuran.

– Se lähti juoksemaan, mutta seurasin sitä, hyppäsin autosta ulos ja sain kuvan.

Niskala tiesi heti, että siinä oli yksi hänen elämänsä parhaista kuvista. Sillä kuvalla hän myös sijoittui toiseksi Suomen Luonnonvalokuvaajien Vuoden luontokuva -kilpailun nisäkkäät-kategoriassa.

– Olen aiemminkin osallistunut kisaan ja päässyt semifinaaliin. Sanoin velipojalle, joka myös harrastaa valokuvausta, että heitän kameran nurkkaan, jos tällä ei tule menestystä. Hän totesi, että pärjäät varmasti, kertoo Niskala naurahtaen.

Viime vuoden syyskuussa otettu kuva kantaa nimeä Tulen läpi.

– Nimi tuli mieleen heti, kun näin kuvan ruudulta. Peura oli jostain tulossa ja johonkin menossa, ja näytti siltä, että siinä oli tuli välissä.

Niskala sanoo, että palkinto antaa itsevarmuutta ja uskoa omaan tekemiseen.

Niskala on harrastanut valokuvausta kolmisen vuotta. Kaupungin laitosmiehenä työskentelevä Niskala käy valokuvaamassa joka aamu ennen töihin lähtöä.

– Jos vain kelit ovat kohdallaan. Yleensä kuvaan auringonnousun aikaan.

Hän toteaa, että valokuvaus antaa hyvää vastapainoa työlle.

– Kamera kulkee aina vänkärillä mukana, jos sattuu tulemaan sopiva kuvaustilanne vastaan.

Kesällä Niskala istui aamut Haapaniemenjärven rannalla kuvaamassa lintuja.

– Siellä olin aina kolmen neljän maissa auringonnousun aikaan. Sieltä minulla on satoja joutsenkuvia. Osallistun niillä ensi vuoden kilpailuihin.

Vuoden Luontokuva -kilpailu järjestettiin tänä vuonna 40. kerran. Kilpailuun lähetettiin ennätysmäärä kuvia: yli 15 000 kuvaa kaikkiaan 864 eri kuvaajalta. Kuvat kilpailivat aihealueittain kahdeksassa eri sarjassa sekä nuorten sarjassa. Loppukilpailuun pääsi jokaisesta sarjasta kymmenen parasta, eli yhteensä 90 kuvaa.

Kälviäläinen Jouni Nurila sijoittui kolmanneksi nuorten sarjassa Metsän kuningas -kuvallaan.

Vuoden Luontokuvasta, kilpailun sarjavoittajista sekä muista kilpailussa palkituista kuvista muodostuu Vuoden Luontokuvat 2020 -näyttelykokonaisuus, joka kiertää seuraavan vuoden ajan ympäri Suomea.

//19.11. klo 15.38 Muokattu kuvatekstiä.

#