torstai 26.11.2020 | 05:37
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Uusi puheenjohtaja Jorma Harju luotsaa kuuden urheilulajin Kokkolan Veikkoja kohti juhlavuotta: "Seura elää hyvin, jos on ohjaajia ja vetäjiä"

Seppo Järvelä
Ke 18.11.2020 klo 17:00

Jorma Harju kertoo suostuneensa Kokkolan Veikkojen puheenjohtajaksi, kun tehtävä oli jäänyt avoimeksi ja kyselyjä tuli.

– Olin toiminut vuosia hiihtojaoston vetäjänä ja seuran varapuheenjohtajana. Kun kannatusta tuntui olevan, lupauduin tehtävään. Seurassa oli halu löytää puheenjohtaja ennen tulevaa juhlavuotta, Harju sanoo.

Erkki Ahtiainen luotsasi seuraa vuodesta 2011 lähtien viime vuoteen asti. Jorma Harjun kausi alkoi elokuun lopulta.

Ylivieskasta kotoisin oleva Harju on asunut Kokkolassa vuodesta 1996.

– Tulin tänne ammattikorkeakouluun opiskelemaan kemian tekniikkaa. Sillä tiellä olen, Harju kertoo.

Maatalon poikana urheileminen ja liikkuminen oli Harjulle tärkeää jo lapsuudessa.

– Lapsuudenkotini on kolmen kilometrin päässä Huhmarin hiihtokeskuksesta. Sinne vanhempieni oli helppo viedä meidät lapset harrastamaan. Siskoni harrasti hiihtoa, vanhempi veljeni ja minä kilpailimme myös ampumahiihdossa.

Ampumahiihdosta tuli Harjun päälaji. Paras sijoitus tuli 18-vuotiaana, jolloin hän hiihti Lemillä järjestetyissä SM-kilpailuissa kahdeksanneksi.

Kilpaileminen loppui armeijavuoteen, eivätkä lenkit kiinnostaneet. Liikkumattomuus ja painon nousu herättivät miehen. Hän löysi suunnistuksen ja palasi hiihtoladuille ja myös pitkien massahiihtojen kiertäjäksi.

– Maakuntaviestejä hiihdin Ylivieskan joukkueessa seitsemän kertaa. Kokkolan joukkueessa olen tähän mennessä hiihtänyt yksitoista viestiä.

Harju kertoo, kuinka maakuntaviesti on hiihtäjälle iso vuosittainen tapahtuma.

– Viestissä pääsee hiihtämään ison yleisön edessä. Siellä ovat paikalla maakunnan parhaat hiihtäjät, joten yleisöä viesti kiinnostaa.

Nykyisin mies lenkkeilee aina kun aikaa työltä ja perheeltä liikenee. Arki-iltojen lenkit ovat lyhyempiä. Pitkät lenkit hän sijoittaa viikonloppuihin.

– Juoksua, suunnistusta, rullahiihtoa ja talvella hiihtoa, Harju kertoo.

Seuransa Kokkolan Veikkojen tilanne on Harjun mukaan aika samanlainen kuin muillakin urheiluseuroilla.

– Tehtävät kasautuvat tiettyjen ihmisten harteille. Seura elää hyvin, jos on ohjaajia ja vetäjiä. Lapsia kyllä tulee mukaan. Hiihdossa olemme saaneet parhaiten lasten vanhempia mukaan, Harju tuumaa.

Hiihdon lisäksi isoja lajeja seurassa ovat nyrkkeily ja yleisurheilu. Seuralla on myös keilailu-, soutu ja kuntourheilujaostot.

– Tämän hetken näkyvimmät urheilijat ovat pituushyppääjä Roosa Määttälä, hiihtäjä Erika Konu ja nyrkkeilyn SM-kultaa tänä syksynä voittanut Olivia Kiviniemi.

Vuonna 1921 perustettu seura juhlii ensi vuonna satavuotista taivaltaan.

– Juhlavuonna meillä on neljä päätapahtumaa, joista ensimmäisenä järjestämme kansalliset hiihdot helmikuussa Köykärissä. Huhtikuussa on kansalliset nyrkkeilykilpailut ja elokuussa yleisurheilun 14-15-vuotiaiden SM-kilpailut yhdessä IF Åsarnan kanssa. Loppukesällä on vielä kansallinen venetsialaismaraton, Harju kertoo.

Jorma Harju

Ikä: 45 vuotta.

Perhe: vaimo, neljä lasta ja koira.

Ammatti: osastopäällikkö.

Harrastukset: seuratoiminta ja suunnistus.

Kotipaikka: Kokkola vuodesta 1996 lähtien.

#