sunnuntai 24.1.2021 | 05:22
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

”Koko vuosi oli yhtä tuskaa” – Tapahtuma-alalle nyt luvassa tukea kahden ministeriön yhteistyönä

Outi Airola
To 7.1.2021 klo 10:10

Tapahtumateollisuus on laaja ala, jolla operoi niin muusikoita, roudareita, messujen ja kisojen järjestäjiä kuin laaja joukko urheiluväkeä. Ketju on laaja ja pitkä, alkaen pitopalvelusta ja katsomo-vuokrauksesta tähtisolisteihin ja -urheilijoihin. Tukien kannalta kenttä on hankala.

– Osa toiminnasta kuuluu selvästi opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuuteen, osa työ- ja elinkeinoministeriöön. Siksi tarvitaan uutta lainsäädäntöä, jota nyt viritellään näiden kahden ministeriön yhteistyönä, kertoo elinkeinoministeri Mika Lintilä.

Suurin osa alan toimijoista on pieniä yksinyrittäjiä, jotka käyttävät freelancereita apunaan. Yksi heistä on Kimmo Kaunisto, jonka yhden miehen yritys tarjoaa äänentoistoa ja esiintyjiä tilaisuuksiin.

– Koko vuosi on ollut yhtä tuskaa, sanoo yrittäjä.

Kauniston yrityksen työt loppuivat pääosin jo keväällä ensimmäisen korona-aallon aikaan. Kesällä oli jokunen keikka, mutta heinäkuun jälkeen ei enää mitään. Tuliko tukea?

– Keväällä tuli kunnallinen kahden tonnin yksinyrittäjän tuki, siinäpä kaikki.

Kesää 2019 varten hankittu uusi kalusto makaa varastossa ja mies itse tekee kalusteasennuksia ja rakennushommia maksaakseen velkansa. Muitakin tukia hän on hakenut, tuloksetta.

– Tipahdin laskuista pois, koska olen yksinyrittäjä, kertoo Kaunisto.

Tapahtumateollisuus on epätyypillinen teollisuudenala. Se koostuu lukuisista pienistä, eri alojen yrityksistä, joiden rahat tulevat rykäyksittäin eri tapahtumista.

– Erittäin paljon on tullut freelancereille merkittäviä tulonmenetyksiä, joihin tarvittaisiin paikkauksia. Sama tilanne on niillä yksinyrittäjillä, jotka ovat osa tapahtuma-alan tuotantoketjua. Heitä varten valmisteilla on jo yksinyrittäjien tuki kakkonen, sanoo ministeri Lintilä.

Alan isommat toimijat ovat pärjänneet tukien saralla paremmin, pienimmät huonoimmin.

– Olemme nyt hakemassa malleja, joilla voitaisiin tukea näitä kulttuuri- taide-, liikuntatapahtumia, sanoo ministeri Lintilä.

Kaunisto on yllättävän rauhallinen, vaikka velanmaksu ja huoli elannosta painaa.

– Uudesta kalustosta on vielä muutama lasku tulossa. Esimerkiksi tuleva helmikuu jo jännittää, myöntää yrittäjä.

”Keväällä tuli kunnallinen kahden tonnin yksinyrittäjän tuki, siinäpä kaikki.

Tapahtumateollisuus

2,3 mrd kokonaisarvo

3200 yritystä

20 000 työntekijää

175 000 freelanceria

Lähde: Tapahtumateollisuus ry.

#