sunnuntai 24.1.2021 | 05:18
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Retkimelojat ehtivät ensimmäisenä Halkokarin uusille kaavoitetuille tonteille –  Muita suunnitteluvarauksia käsitellään lähiaikoina: "Meille mahtuu vielä lisää meren äärelle sijoittuvia palveluita"

Maria Store
Ke 13.1.2021 klo 11:35

Kaupunki kaavoitti toissa vuonna uusia tontteja Halkokarin rannalle ja nyt ensimmäinen rakennushanke on aluillaan. Keski-Pohjanmaan Retkimelojat aloitti kajakkivajan rakentamisen vuodenvaihteessa.

Vuokratuissa hallitiloissa naputellaan kasaan runkoelementtejä, jotka myöhemmin päästään pystyttämään tontille, joka sijaitsee Mustakarintien ja rantaraitin läheisyydessä. Tontti raivattiin jo marraskuussa kaupungin toimesta ja rakennuslupahakemus on loppusuoralla.

– Sijainti ja kulkuyhteydet ovat erittäin hyvät, kertoo Keski-Pohjanmaan Retkimelojien puheenjohtaja Jukka Jokela.

Vaja tulee toimimaan yhdistyksen varastotilana ja tukikohtana, josta järjestetään esimerkiksi koulutustoimintaa.

– Vanhansatamanlahdella on hyvä järjestää kursseja. Järjestämme myös paljon yhdistyksen jäsenten omia retkiä ja muuta toimintaa.

Yhdistys on ollut vuokralla Nuorisokeskus Villa Elban vajassa monta vuotta.

– Olemme jo useiden vuosien ajan etsineet tonttia, jonne voisimme rakentaa oman vajan, sillä tiesimme, että he tarvitsevat tilat omaan käyttöön. Halkokarin uuden kaavan myötä homma järjestyi. Kesällä olisi tarkoitus jo operoida omasta vajasta käsin.

Vajan yhdistys rakentaa talkoovoimin.

– Tämä on meille iso ponnistus.

Varainkeruuhankinta on parhaillaan käynnissä. Vajan kustannusarvio on noin 25 000 euroa.

– Teemme keskitettyä jäsentuotekampanjointia ja olemme hakeneet yhteistyökumppaneita. Rahoituksen suhteen asiat näyttävät hyvältä.

Jokela näkisi mielellään muutakin merellistä harrastustoimintaa Halkokarin rannalla.

– Kaikki liikuntaan liittyvä toiminta tukisi myös meidän toimintaa.

Melonta on Jokelan mukaan valtakunnallisesti kasvava harrastusmuoto ja se on näkynyt myös heidän toiminnassaan. Kesällä järjestettävät melontakurssit täyttyvät usein heti.

– Viime vuonna kursseja järjestettiin kolme normaalin kahden sijaan.

Viime kesänä julkisessa haussa olleet tontit ovat poikineet kiinnostusta myös muilla tahoilla ja lähiviikkoina kaupunginhallituksessa käsitelläänkin useampaa suunnitteluvarausta.

– Kyseessä ovat tontit satama-altaan korttelissa, eli nykyisten venevajojen pohjoispuolella, kertoo kaavoitusarkkitehti Jenny Jungar.

Tonteille on mahdollista rakentaa liike- ja palvelurakennuksia sekä matkailuun ja kulttuuritoimintaan liittyviä rakennuksia. Jo aiemmin suunnitteluvarauksen on saanut yrittäjä, joka haluaa rakentaa ravintola-autogrillin terasseineen entisen Mutteri-baarin kohdalle.

– Suunnitteluvarauksen aikana jumpataan suunnitelmia yhteistyössä toimijoiden kanssa. Mutteri-baarin tontti on tavoitteena saada rakennuslupavaiheeseen varmasti jo kevään aikana. Alueella on vielä jonkin verran tilaa myös uusille hakijoille.

Halkokarin ranta on Jungarin mukaan poikkeuksellinen alue Kokkolassa.

– Alueella on vahva kulttuuriperintö ja se on myös osa Kokkolan kansallista kaupunkipuistoa. Suunnitteluohjaus on tarkkaa ja suunnitelmat tehdään pieteetillä.

Alueella tulee kyseeseen lähinnä puurakentaminen ja arvokkaaseen kulttuuriympäristöön istuva rakentaminen.

– Tärkeää on myös, että olemassa olevat kulkuyhteydet säilyvät rakentamisesta huolimatta. Se on yksi tärkeistä suunnitteluperiaatteista koko ranta-alueella. Reitistö ei saa katketa missään vaiheessa.

Kaupunki haluaa kehittää Suntin vartta koko matkalta ja siten korostaa yhteyttä merelle.

– Halkokarin uusi kaava on yksi merkittävä tekijä siinä. Samalla haluamme parantaa jo ennestään hyvää kokonaisuutta ja tuoda sinne kaupunkilaisia palvelevia toimintoja. Meille mahtuu vielä lisää meren äärelle sijoittuvia palveluita, sanoo Jungar.

Myös Brita Marian puisto ja rakenteilla oleva Tapahtumapuisto ovat osa kokonaisuutta.

– Tulevaisuudessa ratkaistavaksi tulee vielä asemakaavassa ohjeellisena osoitettu, mahdollinen uusi kevyen liikenteen silta satama-altaan eteläpuolelle.

”Suunnitteluohjaus on tarkkaa ja suunnitelmat tehdään pieteetillä.

”Kesällä olisi tarkoitus jo operoida omasta vajasta käsin.

#