sunnuntai 24.1.2021 | 04:49
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Meillä ei uida, naapurissa kyllä – Selvitimme miksi Pietarsaaressa voi uida, mutta Kokkolassa ei: "Tämä on herättänyt erittäin paljon keskustelua, että onko menettelytapa oikea"

Outi Airola
Ke 13.1.2021 klo 11:40

Kokkolassa Vesiveijarin ovet pysyvät kiinni suurelta yleisöltä, vain lasten kilpauintiharrastus on tällä hetkellä sallittua. Pietarsaaressa sen sijaan polske käy normaaliin tapaan – samoin Vaasassa. Miksi näin? Syy on sinänsä yksinkertainen: kunnat voivat itse päättää aukiolosta.

– Me olemme päätyneet siihen, että uimahallit ovat meillä auki siinä missä kirjastot, museot tai muutkin kaupungin palvelut, kertoo toimialajohtaja Christina Knookala Vaasasta.

Sama tilanne on Pietarsaaressa, jossa uimahalli on ollut auki myös Pohjanmaan koronatilanteen leviämisaikoina.

– Onhan tämä tärkeää, että pääsee uimaan, toteaa kuntouimari Marja Eriksson.

Uimavalvoja ja -opettaja Mauri Vornanen huomauttaa, että uimahallissa noudatetaan turvarajoja ja pukutiloissa käytetään maskeja.

– Hyvin näkyvät ihmiset noudattavan rajoituksia, kertoo Vornanen.

Entä rajoitetaanko kävijämäärää?

– Ei ole tarvinnut rajoittaa. Tietysti, jos kauheasti tulisi väkeä, varmaan pitäisi sekin tehdä, arvioi Vornanen.

Kokkolassa uimahalli on ollut suljettuna jo kuukauden päivät. Tämä siitä huolimatta, että Keski-Pohjanmaan koronatilanne on ollut jatkuvasti Pohjanmaata (esim. Pietarsaarta ja Vaasaa) parempi.

– Kyllähän se käyttäjien mielessä pyörii, että miksi tämä on kiinni ja Pietarsaari ja Vaasa auki. Mutta – me seuraamme ohjeistusta, kertoo palvelupäällikkö Mikael Ahlstrand Vesiveijarista.

Kaupunginjohtaja Stina Mattila myöntää, että päätös sulkemisesta on ollut vaikea.

– Tämä on herättänyt erittäin paljon keskustelua, että onko menettelytapa oikea. Itse koen kuitenkin, että alueellisen koronaryhmän suositus on niin vahva, että me noudatamme sitä.

Kaikilla alueilla suositusta ei ole ja kunnat päättävät asiasta omin päin. Tämä herättää keskustelua: miksi pahemman koronatilanteen alue voi pitää uimahallejaan auki? Näin tekee moni kunta myös Pohjois-Pohjanmaalla, koronan leviämisalueella. Tarvittaisiinko valtakunnallinen ohjeistus?

– Kyllä se meitä täällä alueella helpottaisi. Se voisi sopia niinkin selkeään palveluun kuin uimahallit, arvioi kaupunginjohtaja Mattila.

Samalla voisi ratketa toinen ihmetystä herättänyt asia: miksi yksityinen halli voi olla auki, jos naapurin kunnallinen on kiinni? Toholammin yksityisessä uimahallissa uinti jatkuu.

Uimahalleissa käy paljon erityisliikuntakortin omaavia eläkeläisiä ja muita, joille vesiliikunta on tärkeä osa kuntoilua. Heidän takiaan sulkemisia ja aukipitämisiä on pohdittu tarkoin.

– Meilläkin on paljon asiakkaita, joilla on jotain vikaa jaloissa tai muuta, jonka vuoksi ei pysty muita lajeja harrastamaan, tietää Pietarsaaren Vornanen.

Porealtaassa lilluva eläkeläinen Olavi Lepola kuittaa tämän.

–Tämä on myös tärkeä paikka löytää puhekavereita, kun itsekin olen ollut eläkkeellä jo kolmetoista vuotta.

Tämäkin lienee yksi syy siihen, että vajaa 40 kilometriä ei ole esteenä, kun suljetun hallin kaupungista lähdetään naapurikunnan altaaseen polskimaan.

– Kyllä meillä on käynyt nyt enemmän kokkolalaisia. Eikä siinä mitään, saa tänne tulla, sanoo Mauri Vornanen.

”Tämä on herättänyt erittäin paljon keskustelua, että onko menettelytapa oikea.

”Tämä on myös tärkeä paikka löytää puhekavereita.

Koronatilanne sairaanhoitopiireittäin

#