sunnuntai 24.1.2021 | 05:29
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Kokkola-lehden pääkirjoitus: Onpa monenlaista hässäkkää

Outi Airola
Ke 13.1.2021 klo 12:00

Erotetaanko Amerikan presidentti? Miten jatkuu rauhaisa (?) rinnakkainelo Kokkolan seurakunnassa, kun tiukka vaali nosti konservatiivisemman kandidaatin valtuuston johtoon? Mikä hässäkkä seuraa Virossa, kun pääministeri eroaa puolueen lahjusepäilyn vuoksi. Ja onhan niitä pienempiä sotkuja, kuten Isokylän koulun 83 senttiä liian matala lattia. Pienimmät ongelmat ovat meille rakkaimpia, koska niiden setvimiseen meidän ymmärryksemme riittää.

On se hämmästyttävää! Näinä aikoina, kun rakentamiseen liittyy paksu pino paperia, kymmenittäin selvityksiä, liitteitä ja lupia, nippu ammattisuunnittelijoita, kasa rakennusalan ammattilaisia ja tiukka valvonta. Kun nämä kaikki pistetään myllyyn ja sekoitetaan tarpeeksi, voi käydä näinkin.

Kun katsotaan kauemmas historiaan, rakentamisessa käytettiin silmää. Human Eye eli täkäläisittäin ”Ihmissilimä” katsoi, mihin rakennetaan ja mille korkeudelle. Rakentaja olisi ehkä huomannut, että nyt tuli tehtyä perustus metrin liian matalalle. Nykyisin tuijotetaan papereita, jotka ovat täynnä numeroita. Silmät selaavat vuoroin piirustuksia, vuoroin pomoja ja valvojia. Kunhan numeroissa pysytään, kaikki menee hyvin.

Ei tässä kannata syyllistä etsiä muuta kuin alituiseen vaihtuvista järjestelmistä, joissa ei Erkkikään pysy perässä. Nytkin urakoitsijalla oli uusi EU-järjestelmä, suunnittelijalla vanhempi ohjelma. Siinä on se 83 sentin ero.

Kävin syksyllä kyseisen rakennusfirman työmaalla kyselemässä koronan vaikutuksista rakentamiseen. Hämmästelin sitä tarkkuutta ja huolellisuutta, mikä työmaalla vallitsi, vaikka vierailuni oli yllätyskäynti: kaikki oli tip top. Nyt kuitenkin pitää purkaa.

Nyt kiinnostaa se, mihin Isokylään tulossa olleet oppilaat laitetaan syksyllä? Pitäisikö rakennushankkeisiin aina varata pari ylimääräistä kuukautta siltä varalta, että jokin menee pieleen? Koska sitä on maailmassa niin monenlaista hässäkkää.

outi.airola@kokkolalehti.fi

”Nytkin urakoitsijalla oli uusi EU-järjestelmä, suunnittelijalla vanhempi ohjelma. Siinä on se 83 sentin ero.

#