sunnuntai 24.1.2021 | 04:16
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Navetasta tuli Risto Koljosen miesluola – Vasikoiden karsinasta tuli musiikkinurkkaus

ROY FRILUND
Ke 13.1.2021 klo 15:00

Noin 30 neliötä suuren miesluolan Risto Koljonen perusti kotipihalla sijaitsevaan entiseen navettaan, jossa isovanhemmat lypsykarjaa pitivät vielä 60-luvun lopulla.

– Idea ja haave syntyi jo vuosia sitten. Ystäväperheellä oli saunan yhteydessä takkahuone. Usein siellä istuttiin, keskusteltiin ja kuunneltiin musiikkia. Se oli semmoinen rento ja viihtyisä tila. Siellä ajatus jostain vastaavanlaisesta syntyi.

Lopullisesti ajatus kypsyi reilu kolme vuotta sitten. Koljonen haaveili huoneesta, jossa voi kuunnella musiikkia, pelata ja muuten vaan rentoutua. Hän halusi saada hieman omaa tilaa.

­– Kotona ei voinut musiikkia juurikaan ilman kuulokkeita kuunnella. Ainakaan hallitus ei aina siitä tykännyt, Koljonen toteaa hymyssä suin.

Lisäksi kasvavat lapset valloittivat usein olohuoneen.

– Minulla ei vain ollut oikein sellaista omaa paikkaa.

Koljonen tyhjensi navetan, joka viime vuodet oli varastona toiminut. Hän myös halusi säilyttää osan navetan tunnelmasta. Karsinat, eläinten aitaukset, jotka isovanhemmat olivat rakentaneet, on lähes kaikki säilytetty eikä hirsirunkoiseen tilaan tehty käytännössä kuin pintapuolista korjausta vanhaa vaalien.

– Vasikoiden karsinasta on tullut musiikkinurkkaus.

Musiikkinurkassa hänellä on noin parisataa vinyylilevyä ja niitä hän kuuntelee ilman kuulokkeita.

Miesluolassa on myös kaksi flipperiä, ihan aitoja elektronisia pelejä. Molemmat ovat käytettyjä ja Tampereelta hankittuja.

– Ensin ostin yhden, sitten toisen vähän niin kuin varalle, mikäli yhteen tulee vikaa niin aina löytyy millä pelata.

Miesluolassa on kaksi käytettyä, Tampereelta hankittua Flipperiä.
Risto Koljosen kotialbumi

Mancavesta löytyy myös internet-yhteydet, taulutelevisio sekä Arsenal-tikkataulu. Tähän aikaan vuodesta huonetta koristaa myös joulukuusi.

– Aika usein tänne tulen rentoutumaan. Kuuntelen musiikkia ja katson tv-sarjoja. Tänne on myös hyvä vetäytyä keskustelemaan kavereiden kanssa.

Miesluola on osoittautunut hyväksi pakopaikaksi myös näin korona-aikana. Koljonen tekee etätöitä ja konttori sijaitsee kodissa. Työn ja vapaa-ajan hän haluaa pitää erillään, joten etätöitä hän ei tilassa tee.

­– Miesluolassa saa ajatukset pois työstä ja työtilasta.

Ihan kokonaan itselleen Risto Koljonen ei miesluolaa ole ominut.

– Erityisluvalla täällä ovat lapset kavereineen ja jopa yöpyneet, varsinkin jos heillä on ollut joku juhla.

Idea ja haave omasta miesluolasta syntyi jo vuosia sitten.
Risto Koljosen kotialbumi

Miesluolan vieressä, saman katon alla, sijaitsee perinteinen puusauna ja takapihalla puulämmitteinen palju, joten hyvät olot on taattu.

– Miesluola tuskin on koskaan valmis. Aina löytyy jotain uutta pientä viritettävää. Eikä mancaven ulkonäön tai sisällön suhteen ole olemassa tiettyjä sääntöjä. Tämä on minun oman näköinen paikka, Koljonen toteaa ja painottaa että luolassa sijaitseva keinutuoli on hänen lempipaikkansa.

Risto Koljonen on aina tykännyt tehdä juttuja käsillään. Perheen pihasta löytyy muun muassa japanilainen silta ja viherhuone sekä ohiajaville varmasti tuttu puumaja.

”Vasikoiden karsinasta on tullut musiikkinurkkaus.

#