sunnuntai 28.2.2021 | 08:42
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Rokottaminen etenee riskiryhmiin – Sydämensiirron saanut Åke Häggblom oli jo ehtinyt rokotetta odottaa: "Toivottavasti rokotustahtia saadaan tihennettyä"

Hanna Rautio
Ke 17.2.2021 klo 11:15

Soiten alueella joukkorokotukset koronavirusta vastaan ovat käynnissä tällä hetkellä yli 80-vuotiaille kotona asuville ikäihmisille sekä heidän kanssaan samassa taloudessa asuville omaishoitajille ja ikääntyneille.

Tällä viikolla alkoi myös alle 70-vuotiaiden riskiryhmään 1 kuuluvien henkilöiden, kuten syöpä- ja elinsiirtopotilaiden rokotukset. Heihin ollaan Soitesta yhteydessä henkilökohtaisesti, sillä rokotettavien määrä on melko pieni. Soiten palvelualuejohtaja Jukka Aro arvioi, että kyse on noin kolmesta sadasta henkilöstä.

– Tällä viikolla rokotetaan tiistaista lauantaihin. Rokotuspäivät hieman vaihtelevat rokotemäärien mukaan, mutta kun rokotetaan, rokotetaan kerralla koko päivän ajan, Aro kertoo.

Kokkolalainen riskiryhmään kuuluva Åke Häggblom sai ensimmäisen rokotteen tiistaiaamuna. Hän oli jo ehtinyt rokotetta odottaa.

Häggblomille tehtiin sydämensiirto kolme vuotta sitten. Korona-aikana hän on yrittänyt olla tiiviisti kotosalla.

– Toivottavasti rokotustahtia saadaan tihennettyä. Eniten tilanne harmittaa nuorten kannalta, miten tämä rajoittaa heidän elämäänsä.

Soiten Aro ennakoi, että kun saatavien rokotteiden määrä tulee kasvamaan, jolloin tarvitaan mahdollisesti kuusi rokotuspäivää viikossa ja ehkä nykyistä laajemmat rokotusajat myös ilta-aikaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL informoi sairaanhoitopiirejä tulevista rokote-eristä, mutta tiedot saattavat muuttua jo seuraavana päivänä.

– Pääsääntöisesti saadaan alkuviikosta tieto seuraavan viikon annosmääristä, mikä vahvistuu sitten loppuviikosta.

Odotukset ovat muun muassa AstraZenecan rokotteen valmistuskapasiteetin lisäämisessä. Myös kotihoitoon varattua Modernan rokotetta vapautuu massarokotuksiin, kun kotihoito saadaan pian rokotettua loppuun.

Rokotemäärien uskotaan ainakin kolminkertaistuvan, mutta millä aikataululla, kerralla vai pikku hiljaa, ei ole vielä selvää.

Maanantaihin mennessä Soiten alueen yli 80-vuotiaista asukkaista oli rokotettu 35 prosenttia. Ikäihmisten tehostetun palveluasumisen yksiköiden kaikki asukkaat ja lähes koko henkilökunta sekä kaikki koronatyössä olevat ovat saaneet ensimmäisen rokoteannoksen.

Kokkolalaisista 2 149 henkilöä oli saanut THL:n rokotusseurannan (15.2.) mukaan ensimmäisen rokotteen ja 420 myös toisen annoksen.

Kokkolassa koronarokotuspisteitä on vain yksi, vanhassa Halpa-Hallin kangaskaupan rakennuksessa. Rokotusajan voi myös varata muulle paikkakunnalle, jos kulkeminen onnistuu. Muut rokotuspisteet ovat Kannuksessa, Toholammilla, Vetelissä, Kaustisella, Teerijärvellä ja Perhossa.

– Rokotuspaikkoja ei ole sidottu kotikuntaan, ainoastaan ikäryhmään. Jonkin verran on ollutkin niin, että esimerkiksi kaustislaiset ovat käyneet Toholammilla ja kokkolalaiset Kannuksessa ja toisinpäin.

Suomessa on käytössä kolmen valmistajan Pfizer/BionTechin, AstraZenecan ja Modernan rokotteita. Venäläisvalmisteista Sputnik-rokotetta ei voi saada vahingossa eikä edes halutessaan.

– Sputnikille ei ole myyntilupaa Suomessa. Sillä voidaan rokottaa korkeintaan lähetystöjen alueella, jotka ovat käytännössä vieraan vallan aluetta, Aro sanoo.

Rokotukset on aloitettu tällä viikolla aamuyhdeksältä. Aron mukaan tällä halutaan varmistaa rokotteiden kylmäketjun säilyminen. Hukkaa ei haluta yhdenkään rokotteen vertaa.

”Rokotuspaikkoja ei ole sidottu kotikuntaan, ainoastaan ikäryhmään.

#