sunnuntai 28.2.2021 | 09:29
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Kokkola-lehden pääkirjoitus: Turvalliset vaalit ovat pääasia

Maria Store
Ke 17.2.2021 klo 11:20

Kaikki eivät välttämättä pääse äänestämään kuntavaaleissa koronatilanteen takia. ”Sellaisia tilanteita varmaankin valitettavasti tulee,” totesi vaalijohtaja Arto Jääskeläinen oikeusministeriöstä Ylen verkkosivuilla julkaistussa jutussa viime viikolla.

Miten esimerkiksi pääsee äänestämään, jos on sairastunut koronaan ja määrätty eristykseen? Tai vaikka ei olisikaan sairastunut, mutta olisi karanteenissa?

Oikeusministeriön Jääskeläinen sanoo jutussa, että vaaleissa yritetään mahdollistaa, että tartuntatautilääkärin karanteeniin määräämät voivat tilata kotiäänestyksen ja ”mahdollista pitäisi olla myös vaalipaikan pihalla äänestäminen eritysjärjestelyin vaalipäivänä”.

Kuntavaalien 2017 äänestysaktiivisuus oli 58,8 prosenttia, mikä on 0,5 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuoden 2012 vaaleissa. Koronatilanteen ei voi ainakaan olettaa vaikuttavan äänestysaktiivisuuteen positiivisesti.

Vaikka äänestäjä ei olisi karanteenissa, välttelee yhä useampi asioimista julkisilla paikoilla. Moni riskiryhmään kuuluva saattaa jättää äänestämisen väliin oman terveyden suojaamisen vuoksi.

Kampanjatilaisuudet ovat siirtyneet suurilta osin verkkoon ja jo se asettaa äänestäjät eriarvoiseen asemaan. Kaikkia halukkaita verkossa järjestetyt tilaisuudet eivät tavoita.

Oikeusministeriön virkamiehet esittivät kuntavaalien siirtoa, mutta puoluesihteerit tyrmäsivät esityksen.

Järjestetään vaalit sitten milloin tahansa, on tärkeintä se, että kaikilla halukkailla on mahdollisuus äänestää. Meillä kaikilla on vastuu myös siitä, että äänestyspaikoilla toimitaan turvallisesti ja toisten terveyttä kunnioittaen.

maria.store@kokkolalehti.fi

”... saattaa moni riskiryhmään kuuluva jättää äänestämisen väliin oman terveyden suojaamisen vuoksi.

#