perjantai 23.4.2021 | 12:11
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Urheilukolumni: Kiinnostavia tarinoita – ei tulosluetteloita

Lasse Gran
Ke 3.3.2021 klo 12:00

Palloilun raportoinnilla on pitkät perinteet. Ottelujutut olivat pitkään pelkkää tapahtumien selostamista. Syykin löytyi läheltä. Kuluttaja sai tietonsa lähinnä paperilehdestä ja myöhemmin teksti-tv:stä. Omakohtaisesti voin todeta, että teksti-tv:n sivuja onnistun näpyttelemään pimeässäkin.

Tänään teksti-tv on jäänyt vähemmälle, kun älypuhelimen avulla saa tuoretta tietoa. Tulokset ja huippukohdat saa kuvina, online.

Pääsarjan Tiikerit sekä toisen sarjatason KPV ja Hermes ovat tarjolla maksullisilla kanavilla. Netin kautta tulokset aina alasarjapeleistä saa enemmän tai vähemmän täydelliset tilastot ja kokoonpanoineen. Samoilta sivuilta saa kattavaa tietoa, mm. taulukoita ja tehotilastoja.

Seuraavan aamun paperilehdestä tai etenkin viikoittaisesta Kokkola-lehdestä ottelutapahtumat saattavat olla ns. vanhaa tietoa.

Urheilujuttujen rakenne on ”isommissa medioissa” muuttunut rajusti. Selkeä omakohtainen kokemus on viime kesän Suomen Cupin ottelusta.

Isosta mediatalosta tuli selkeät ohjeet. Itse pelistä ei missään nimessä saanut laittaa loppunumeroita. Pelitilanteistakaan ei sanaakaan, ellei jokin tärkeä tapahtuma nostanut kulmakarvoja. Maalintekijät toki sai mainita, mutta pääpointti oli HJK:n koutsin kenttään kohdistuneet moitteet. Jutusta kävi selväksi lopputulos, kun mainittiin ottelun maalintekijät. HJK:n kaksikko Väyrynen ja O’Shaugnessy tekivät ottelun maalit, eli KPV hävisi 0–2.

Vuosikymmenen ajan raportoin Jaron otteluita. Piti aina löytää joku väkevä pointti, joka myy. Juttu piti mahduttaa 800 – 1 000 merkkiin ja useimmiten Jarosta mahdollisimman niukasti, sillä Jaroa mediaseksikkäämpi oli yleensä vastustaja.

Pointtina on herättää lukijan kiinnostus. Noudatin samaista runkoa tässä lehdessä. Lopputulosta en numeroinut erikseen KPV:n ja HJK:n ottelusta, mutta maalintekijöiden perusteella ja toteamus kotijoukkueen jäätyä vaille maaleja, selvisi ottelun päätösnumerot 0–2 niitä erikseen mainitsematta.

Palautetta tuli – pitää aina mainita lopputulos! Samaan hengenvetoon voi todeta, että mm. Vaasassa lehtitalon ottelutapahtumista alasarjojen osalta raportoi robotti, eikä sitä lukija huomaa.

Pitkän linjan freelancer-toimittaja Pasi Peltola jakoi tuoreessa haastattelussa nuorille vinkin. Hän kehotti opettelemaan selostusta. Peltolan mukaan kaikki mahdolliset matsit alkavat pyöriä netissä. Päivän trendi!

Kokkola-lehden tapaan KPK Yhtiöihin kuuluvat Keskipohjanmaa ja Lestijoki-lehti näyttivät tilaajilleen Kannuksen Uran miesten Ykköspesiksen kotiottelut suorana viime kesänä. Kaleva on tarjonnut selostuksen kera useamman AC Oulun, Herculeksen ja OLS:n harkkamatsin. Myös ÖT on tarjonnut ”lukijoilleen” Jaron harkkapelejä.

Sanomalehtien trendi on tehdä hyviä tarinoita, henkilökuvia ja syvällisempiä analyysejä – hyvä niin!

#