perjantai 23.4.2021 | 10:12
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Liikunta on ykkösjuttu – Jorma Ruotasella on pitkä ura kaupungin liikuntapaikkojen kunnossapidon parissa

Lasse Gran
Ke 10.3.2021 klo 11:00 | päivitetty to 08:37

– Syyskuussa tulee melko tarkalleen 43 vuotta kun tulin Kokkolan kaupungille töihin. Jo toukokuussa jään lomille ja syyskuussa virallisesti eläkkeelle. Pari vuotta olin puistopuolella, jonka jälkeen siirryin 2.1.1980 liikuntapaikkojen kunnossapitoon ja Kirkonmäen kentälle Esko Koiviston alaisuuteen, toteaa työnjohtaja Jorma Ruotanen, tuttavallisemmin Jope.

Liikuntapuolella Ruotanen on työskennellyt yli neljä vuosikymmentä. Kirkonmäen kentällä pääpaino kesällä oli yleisurheilu ja talvella luistelualue kaukaloineen. Tuohon aikaan yleisurheilijoita oli paljon. Olihan pari vuotta aikaisemmin Kirkonmäen kentällä kisattu Kalevan kisojen merkeissä. Myös jalkapalloa pelattiin, mutta lähinnä vain kevään ensimmäisiä sarjapelejä, Ruotanen muistelee.

Painopisteet ovat vuosien saatossa muuttuneet rajustikin. Jo pitkään ulkoliikuntapaikat hoidetaan Santahaasta, Kirkonmäeltä ja Ykspihlajasta käsin.

– Jatkuva kaksivuorotyö, molemmissa kaksi miestä. Meillä täällä Santahaassa ollaan työssä lähes vuoden jokaisena päivänä. Vain juhannuksena ja jouluna pari päivää ollaan kokonaan vapaalla.

Santahaassa onkin vipinää jokaisena vuodenaikana.

– Juuri viime viikolla tarkastelin hallin käyttöastetta. Peräti 140 tuntia viikossa ja tässä ei ollut mukana koululaisvuoroja, Ruotanen toteaa.

Kipparihalliin siirrytään syksyllä suoraan ulkokentiltä ja kesäksi palataan ulos.

– Kuormitus hallin keinonurmelle on kova. Keinonurmet ovat kuitenkin tätä päivää. On hienoa nähdä, että kaupungissamme panostetaan lähiliikuntapaikkoihin. Kynnys omaehtoiseen harrastamiseen madaltuu, kun pienellä porukalla tai vähän isommallakin pääsee keinonurmella pelaamaan jalkapalloa. Myös Keskuskentän lämmitettävä tekonurmi helpottaa käyttö- ja myös työpaineita.

Ruotasen työporukkojen vastuulla on lukematon määrä liikuntapaikkoja. On nurmikenttiä, retkireittejä ja jääkenttiä. Viimeksi mainittuja löytyy Santahaan ohella mm. Kirkonmäellä, Lahnakoskella, Isokylässä, Villan koululla, Sokojalla, Kotkamaalla, Jokilaaksossa, Vitsarissa, Rödsössä ja Rytimäellä.

– Kaukalokenttiä oli 90-luvulla toista kymmentä. Tänään vain kolme kaukaloa luonnonjäällä: täällä Santahaassa, Kirkonmäellä ja Koivuhaassa, Ruotanen toteaa.

Tämä talvi on ollut poikkeuksellinen.

– Viime talvena meillä oli luonnonjäätä vajaa kaksi viikkoa. Nyt on jäätä ollut luistimien alla yli kaksi kuukautta ja säätietojen perusteella mennään lähelle kolmea kuukautta.

Jääurheilulle ollaan rakentamassa jäähallia parille kaukalolle, jonka pääpaino on seuratoiminnan puitteissa. Suurelle yleisölle harjoitushallit eivät tuo isoa helpotusta.

Talven arvaamattomuuden takia olisi hyvä saada tekojää, koska aikaa ei jää ulkojäille paljon huonojen talvien takia.

– Tekojään ansiosta luistelun voisi aloittaa jo syksyllä ja jatkaa pitkälle kevääseen. Innostaisi varmasti nuorten liikkumista. On jopa olemassa siirrettäviä tekojäitä, Ruotanen tietää.

Liikunta on aina ollut Ruotasen ykkösjuttuja niin työssä kuin vapaa-ajalla.

– Pelaan futsalia, jalkapalloa, jääkiekkoa ja lenkkeilen. Talvisin olen hurahtanut hiihtoon. Ostimme juuri vaimon kanssa uudet sukset. Kova hinku on päästä matkustelemaankin.

– Luottavaisin mielin jätän hommat nuoremmille, mutta pienellä haikeudella jää työkaverit ja lukuisat ihmiset, joita työssä olen kohdannut, Ruotanen toteaa.

Meillä täällä Santahaassa ollaan työssä lähes vuoden jokaisena päivänä.

Fakta

Nimi: Jorma Ruotanen

Ikä: 64 vuotta

Ammatti: Työnjohtaja

Perhe: Vaimo Sirpa, kaksi lasta ja kolme lastenlasta

#