perjantai 23.4.2021 | 12:11
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Kentän laidalta: Vieläkö muistat? Osa II

ROY FRILUND
Ke 10.3.2021 klo 11:10

Vuosien varrella tapahtuneita sääntömuutoksia, lähinnä palloilulajeissa, on mukava muistella. Kauhistellakin voi, onko joskus tosiaan ollut näin….

Onkohan missään muussa sarjassa tehty yhtä paljon muutoksia/kokeiluja kuin mitä maamme jalkapallon pääsarjassa on tehty? Tuskinpa.

On ollut kaikenlaisia kokeiluja, mutta kyllä huippuna oli 1980-luvun puoliväli, kun kahtena kautena mestaruus ratkaistiin pudotuspeleillä. Siis, ihan oikeasti: pudotuspeleillä, jotka jalkapallossa ovat täysin vieras käsite. Jalkapallossa mestaruudet ja suorat nousut pitää ratkaista ilman pudotuspelejä.

No, kesällä 1984 Haka oli runkosarjan paras, mutta pudotuspelien (neljä parasta) jälkeen sijoitus oli neljäs. Saman kohtalon koki TPS kaudella 1985.

Se kokeilu oli täysi fiasko.

Pesäpallon jaksopeleihin siirryttiin 90-luvulla. Onneksi, näin voisi sanoa. Ihan summittain kaivelin vanhoja tuloksia, lähinnä 70-luvun pääsarjoista. Kun sieltä löytyy muun muassa Kiri-SMJ 23-4, Kiri-VäVi 27-0, Karhu-SMJ 2-29, Kouvola-Tahko 0-13, niin täytyi niiden katsominen olla puuduttavaa ja raskasta, varsinkin hävinneen osapuolen faneille.

Uskon vahvasti, että pesäpalloon nykysäännöt tulivat kuin tilauksesta, ihan jo yleisön kiinnostuksen vuoksi.

Kuka vielä muistaa, että lentopallossa jokaisen pisteen ansaitsi vain omalla syöttövuorollaan? Silloin erävoittoon tarvittiin 15 pistettä. Oli myös aikakausi, kun lentopallossakin oli jaksopelit, mutta nykymuodossa on toimittu useita vuosia.

Koripallon sääntömuutokset ovat olleet hyvin pieniä, mutta onnistuneita. Nykyisin hyökkäysaikaa on 24 sekuntia, joskus se oli 30. Nykyinen peliaikakin, 4 x 10 minuuttia, saa paljon kiitosta. Historiasta löytyy muun muassa peliajat 4 x 12 ja 2 x 20 minuuttia.

Pelaajien numerointi on myös elänyt. Koripallossa oli aika jolloin pelaajat piti numeroida, 4–15. Nykyisin voi aloittaa ihan nolla-numerosta.

Jalkapallossakin oli pakollinen numerointi: 1–11. Siitä tosin on aikaa vierähtänyt. Nykyisin pelipaidoissa näkee monenmoisia numeroita.

Jääkiekossa jatkoajat pelataan kolme vastaan kolme. Niitä on pelattu neljä vastaan neljä ja myös täyskentällisin. Oli myös aikoja, kun kiekkopelit saivat päättyä tasapeliin. Jos tilanne 60 minuutin jälkeen oli tasan, se oli tasapeli, eikä voittajaa väkisin haettu, kuten nykyisin tehdään.

Ennen hiihtokilpailut ratkottiin väliaikalähdöin. Äkkiä paluu siihen, niin vältytään sunnuntain kaltaisilta lopputapahtumilta.

#