perjantai 23.4.2021 | 11:45
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Virolaisyhtiö lentää jatkossa Kruunupyystä – Koronaepidemia-tilanne huomioidaan lentojen jatkamisessa: "Alueen näkemys on, ettei ole mikään katastrofi, jos lennot olisivat seis jopa kaksi kuukautta. "

Hanna Rautio
Ke 31.3.2021 klo 10:10

Kruunupyyn-lentojen seuraava operoija on virolainen lentoyhtiö NyxAir OÜ. Kokkola-Pietarsaaren lentoasemalle Kruunupyyhyn lennetään jatkossa kolmiolento Kemin kautta.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom teki viime perjantaina julkiseen tarjouskilpailuun liittyvät ratkaisut viiden maakuntakentän lentoliikenteen osalta.

Säännölliset reittilennot kilpailutettiin Helsingistä Joensuun, Jyväskylän, Kajaanin, Kemin ja Kokkola-Pietarsaaren lentokentille. Kilpailutuksen ratkaisuperusteena oli hinta kaikkien tarjouspyynnön asettamien vaatimusten täyttävien tarjoajien kesken.

Traficomista kerrotaan, että lentojen aloitusajankohta sovitaan tarjouskilpailutuksen voittajien kanssa niin, että vallitseva Covid-19-pandemiatilanne otetaan huomioon sekä kuullaan maakuntien tarpeet.

Alun perin oli tarkoitus, että ostopalvelulennot jatkuvat heti 18. huhtikuuta jälkeen, kun Finnairin lennot maakuntakentille loppuvat. Matkustajamäärät ovat kuitenkin olleet talvikaudella hyvin vähäiset. Helmikuussa Kruunupyyssä kirjattiin yhteensä 48 lentomatkustajaa. Kun kuukaudessa vuoroja oli yhteensä kahdeksan, kaksi per viikko, lennoilla oli keskimäärin kuusi matkustajaa vuoroa kohden.

Kokkolan kaupungin kehitysjohtaja Jonne Sandberg sanoo, että alueen viesti Traficomin suuntaan on ollut se, että lentojen ei tarvitsisi tässä koronatilanteessa jatkua kiireisimmällä mahdollisella aikataululla.

– Alueen näkemys on, ettei ole mikään katastrofi, jos lennot olisivat seis jopa kaksi kuukautta. Matkustamisen tarve on varmasti aika pientä siihen asti. Mutta on ehkä epätodennäköistä, että lennot seisovat niin kauan. Se on Traficomin käsissä, miten kilpailutuksen ja hankintabyrokratian puitteissa sopimusta NyxAirin kanssa pystyy hienosäätämään.

Tarjouspyynnön mukaan Kokkola-Pietarsaaren lentoasemalta lennettäisiin lentojen jatkuessa arkipäivisin kolme vuoroa eli keskimäärin yhteensä 15 vuoroa viikossa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos arvioi maaliskuun toisella viikolla, että koko Suomen aikuisväestö olisi rokotettu vähintään kertaalleen kesäkuun loppuun mennessä. Sandberg kuitenkin huomauttaa, että rokotusten edistymisestä ja tautitilanteen helpottamisesta Suomessa on vielä askel siihen, että muiden maiden rajat ja ulkomaanmatkustaminen avautuu.

– Kestää aikansa ennen kuin messut ja kaupalliset toiminnat käynnistyvät. Väistämättä syksyyn se menee. Sekin olisi hyvä, että syyskuun alusta palattaisiin jonkinlaiseen uuteen normaaliin.

Mikä sitten on korona-ajan jälkeinen uusi normaali lentomatkustamisessa, sitä ei vielä kukaan tiedä.

Alueen elinkeinoelämän edustajien kanssa käymiensä keskustelujen perusteella Sandberg sanoo, että tarve ulkomaan liikematkoille edelleen on, vaikka etäkokoukset on otettu haltuun kuluneen vuoden aikana.

– On tarve tavata asiakkaita, on asennus- ja huoltotoiminnan tarvetta ostetuille laitteille sekä jälkimarkkinoinnille. Kyllä matkustaminen palaa, mutta palaako entiselle tasolle, sen aika näyttää.

– Yksi skenaario on se, kun matkustamisen tulppa on ollut pitkään kiinni, niin alkuun matkustaminen voi ylikuumentua, jonka jälkeen se palaa uudelle normaalille tasolle.

Sandberg pitää kolmiolentoa Kemin kanssa hyvänä matkustajamääriä ajatellen. Kolmiolento tuo reitille kustannustehokkuutta.

Valtion viime marraskuussa myöntämä 11,5 miljoonan euron määräraha maakuntalentojen tukemiseen ei täysin riittänyt ostolentojen kustannusten kattamiseen, vaan liikenne- ja viestintäministeriö joutui ohjaamaan lennoille 2,3 miljoonaa euroa lisärahoitusta.

Ostoliikennesopimukset ovat tälle vuodelle, minkä jälkeen lentojen toivotaan olevan kannattavia ilman valtion tukea.

Tiistaina tulleen tiedon mukaan Kruunupyyn-lentojen kilpailutuksen hävinnyt tanskalaislentoyhtiö Danish Air Transport aikoo valittaa päätöksestä. Asiasta kertoi ensimmäisenä Huvudstadsbladet. DAT aikoo valittaa, vaikka sen tarjous 6,14 miljoonaa euroa oli korkeampi kuin kilpailutuksen voittaneen NyxAirin 6,06 miljoonan euron tarjous.

Finnair lopetti kotimaan lennot Kruunupyyhyn ja neljälle muulle maakuntakentälle vuosi sitten maaliskuussa koronapandemian käynnistyttyä. Lennot Kruunupyyhyn olivat tauolla 3. marraskuuta 2020 asti.

Finnair ilmoitti syyskuussa lopettavansa kaupalliset lennot näille viidelle maakuntakentälle nyt maaliskuun lopussa, mutta tammikuussa lentoaikaa jatkettiin huhtikuun puoliväliin. Yhtiö on karsinut vuoden aikana sekä lentokohteita että kaikkien kohteiden viikkovuoroja koronapandemian takia rajusti heikentyneen kannattavuuden vuoksi.

”Alueen näkemys on, ettei ole mikään katastrofi, jos lennot olisivat seis jopa kaksi kuukautta.

#