perjantai 23.4.2021 | 11:35
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

KPV:n Noa Lehtonen panostaa niin pitkälle kuin rahkeet riittävät: "Melkeinpä 24/7 on ajatus jalkapallossa"

Lasse Gran
Ke 31.3.2021 klo 17:00

17-vuoden iästä huolimatta Noa Lehtosen tarina on jo pitkä, mutta ikä huomioon ottaen myös lyhyt.

Jalkapalloon Noa Lehtonen tutustui yhtä aikaa kuin oppi kävelemään. Loogistakin, sillä isä Marko oli huippupelaaja ja pelasi Kokkolan Pallo-Veikkojen edustusjoukkueessa.

Pojasta polvi paranee?

– Panostan niin pitkälle kuin rahkeet riittävät, eli ammattilaiseksi. Melkeinpä 24/7 on ajatus jalkapallossa, Lehtonen toteaa.

Kutsu edustusjoukkueen harjoituksiin kävi jo 15-vuotiaana ja samalla solmittiin niin sanottu juniorisopimus. Jo seuraavalla kaudella Lehtonen sai enemmän tutustua miesten otteisiin ja tekemisiin. Tositoimiinkin hän pääsi muun muassa Suomen Cupissa ja miesten Ykkösessä.

– Pelasin loppukaudesta neljä ottelua Ykkösessä, joista yhdessä täydet minuutit. Myös Kakkosesta sain kokemusta, kun syksyn ratkaisevassa pelissä GBK:n paidassa JJK:ta vastaan panoksena oli sarjapaikka ja se pidettiin, Lehtonen kertaa.

Pitkänhuiskealla nuorukaisella on jo kosolti kokemusta, myös poikamaajoukkueessa on Lehtosen otteet huomioitu.

– Olin U16-vuotiaiden mukana Baltic Cupissa. Puolaan kovaan turnaukseenkin, muiden muassa Englanti, oli nimetty, mutta loukkaannuin. Tänä keväänä olin U18-maajoukkueleirillä.

Lehtosen vahvuudet ovat pallollisessa pelissä.

– Omasta mielestäni pelikäsitys ja syöttövalikoima molemmilla jaloilla ovat parhaat puoleni. Olen myös rauhallinen ja kypsä ikäisekseni. Useimmat pelipaikatkin ovat tulleet tutuksi, joskin topparin tontti on ainakin tällä hetkellä se ykkösjuttu. Myös keskikentän ja hyökkääjän tontit ovat tuttuja ja olen myös tarvittaessa pelannut junioreissa maalivahtina. Edustusjoukkueenkin kanssa, kun meillä oli vain yksi maalivahti mukana, olisin mennyt maalitolppien väliin, lähes 190 senttinen Lehtonen hymähtää.

NoaLehtonen ei halua jättää tulevaisuuttaan yhden kortin varaan.

– Käyn lukiota. Tarkoitus on kirjoittaa syksyllä ja ensi keväänä.

Pääpaino on kuitenkin tällä hetkellä jalkapallossa.

– Edustusjoukkueen kanssa harjoittelen 4–5 kertaa viikossa ja viikonloppuna on pelipäivä. Lisäksi teen omakohtaisia harjoitteita parisen kertaa viikossa ja olen jo useamman vuoden tehnyt fyysisiä harjoitteita Marko Mäkisen johdolla. On myös iso etu, kun isällä on pelaaja- ja valmentajataustaa ja tietenkin myös äiti on tärkeä tuki, hän kiittelee.

Lehtosen uran kohokohtia on ollut kutsu kolmen viikon harjoitusleirille Italiaan.

– Oli se pienimuotoinen shokki, mutta opettavainen. Leirillä oli italialaisten ohella pelaajia esimerkiksi Puolasta, Unkarista ja Ranskasta. Harjoiteltiin todella kovaa, etenkin preseaason leiri vuorilla oli rankka. Viimeistään Italiassa selvisi, että jalkapallo on juoksulaji. Yksi harjoitus saattoi kestää jopa kolme tuntia ja niitä oli yleensä kahdesti päivässä. Leirin aikana pääsin pelaamaan kahdessa kovatasoisessa ottelussa, Lehtonen toteaa.

Entä KPV mallia 2021?

– Meillä on tosi hyvä ryhmähenki. Pelillisesti olemme vielä rakennusvaiheessa, varsinkin kun on paljon uusia kasvoja. Mm. omalla tontillani peliajasta on kova kilpailu, mutta se on vain hyvä asia. Potkitaan toisia eteenpäin, hän selvittää.

KPV:n rosterista löytyy neljän ja kolmen puolustuslinjaan useita vaihtoehtoja toppariosastolle. On Harista, Amuzieta, Heinosta, Curingaa, Tommia ja tietenkin tulevaisuuden lupaus.

– Molemmat muodostelmat sopivat, toteaa Noa Lehtonen, jonka suosikkiseura kasvattajaseuransa ohella on Manchester City.

”Melkeinpä 24/7 on ajatus jalkapallossa.

#