perjantai 23.4.2021 | 11:21
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Vuosien odotus palkittiin – Ykspihlajan koulun ja päiväkodin yhteiset tilat mahdollistavat yhtenäisen oppimispolun aina 1-vuotiaasta 13-vuotiaaseen

Sini Sulkakoski
Ke 31.3.2021 klo 16:10

Ykspihlajan uusi koulu- ja päiväkotirakennus on valmistunut, ja toiminta siellä alkoi viime viikon maanantaina.

– Uuden koulun ja päiväkodin suunnittelun lähtökohtana on ollut tilojen avoimuus, muunneltavuus ja esteettömyys, listaa Ykspihlajan koulun rehtori sekä päiväkodin johtaja Petri Kettu.

Uudet yhteiset tilat mahdollistavat yhtenäisen oppimispolun aina 1-vuotiaasta 13-vuotiaaseen. Koulun ja päiväkodin yhteistyö saman katon alla luo lapsille turvallisuutta, kun varhaiskasvatuksen jälkeen esiopetuksen ja peruskoulun aloitus tapahtuu tutuksi tulleissa tiloissa ja tutun henkilöstön ohjauksessa.

– Tämä helpottaa myös perheiden arkea, kun eri ikäiset lapset ovat samassa rakennuksessa.

Koululuokat jakautuvat rakennuksessa kolmeen soluun: solussa numero 1 toimii koululuokat 0-2, solussa numero 2 luokat 3-4, ja solussa numero 3 luokat 5-6.

Rehtorin mukaan rakennuksen suunnittelussa on otettu huomioon tilojen monipuolinen käyttö ja muunneltavuus. Esimerkiksi solu 3:sta löytyy niin sanottu ”Oppimistori”, joka muuntautuu tarvittaessa tavallisesta luokkatilasta kaksi tai jopa kolme kertaa suuremmaksi opetustilaksi.

– Oppimistorin etuosassa on esiintymislavan näköinen korokeosa, jotta ison opetustilan ollessa näkee hyvin koko tilaan.

Suunnitteluvaiheessa oppilaiden mielipiteet esimerkiksi tulevien koululuokkien pöytien ja tuolien suhteen otettiin huomioon etukäteis-testaamisen muodossa.

– Viihtyvyyden ja käytännöllisyyden lisäksi työergonomia on ehdottoman tärkeää.

Rakennuksessa toimii jakelukeittiö, johon osa ruoasta tuodaan Koivuhaan koululta. Koulun ja päiväkodin sisustuksessa toistuu kolme väriteemaa: Ulappa, Hiekka ja Lehtometsä, jotka ovat otettu huomioon materiaalivalinnoissa ja yleisen värimaailman luomisessa.

– Esimerkiksi ruokalan juomalasitkin ovat valittu edellä mainittujen väriteemojen mukaisesti.

Ykspihlajan koulun ja päiväkodin eri pinnoilla koristava taide liittyy paikalliseen historiaan, kulttuurielämään, luontoon ja merellisyyteen. Kevätkaudella 2020 silloisen 6. luokan oppilaat piirsivät yksityiskohtia luonnosta, etsivät tietoa lähiseudun uhanalaisista kasveista ja kirjoittivat näistä tarinoita taiteilija Terhi Ekebomin virikemateriaaliksi, jonka käsialaa rakennuksen maalaukset ovat.

Koulu on rakennettu noin kahdensadan oppilaan ja päiväkotilaisen tarpeisiin.

– Ykspihlajan lisäksi oppilaita tulee myös Nuolipurosta ja Öjasta, sanoo rehtori Kettu.

”Viihtyvyyden ja käytännöllisyyden lisäksi työergonomia on ehdottoman tärkeää.

#