perjantai 23.4.2021 | 11:41
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Annika Mäkelän kolumni: Raakamakkara oli porttihuume

Ke 7.4.2021 klo 10:30

Siinä missä minua houkuttelee Saarioisten äitien tekemä vaivaton ateria, edustaa mieheni toista ääripäätä. Hän harrastaa kokeellista kokkailua, hapanjuurileivontaa ja himogrillausta.

Hän puristaa tuoremehunsa itse, keittää kahvit mutteripannulla, juo mieluummin itse sekoittamansa kymmenen valmistusvaiheen cocktailin kuin Hartwallin lonkeron ja pitää hyvän aterian merkkinä ennen kaikkea pitkää valmistusaikaa.

Hän myös lukee ruoanlaittoon liittyviä hifistelyoppaita, kuuntelee aihetta käsitteleviä podcasteja ja fiilistele kokkailuohjelmia Netflixistä. Minä puolestani seuraan Instagramissa tiliä nimeltä ”kylmä nakki”. Sen satoa ovat nopeat ja edulliset ateriat, jotka maistuvat nirsoille kakaroille sekä kiireisille vanhemmille, jotka mieluiten ruokkisivat perheensä pelkillä mikroaterioilla jos kehtaisivat.

Mieheni valvoo meidän huonounisen vauvamme kanssa yhtä paljon kuin minä, mutta ilmeisesti hänen aivoistaan puuttuu se mekanismi, joka saa minut väsyneenä janoamaan E-koodeja ja mikron merkkiäänen tuomaa turvantunnetta.

Ensimmäisenä kunnon kevätpäivänä todistin taas kotipihallamme hetkeä, jona grillikauden kutsu tavoitti mieheni alitajunnan. Yhtäkkiä kesäkeittiön edustalle kolatut lumikasat kävivät hänelle kuin taikaiskusta täysin sietämättömiksi ja hän haki naapurista salamana lumilingon lainaan.

Torvesta suihkusi varmasti yhtä paljon grillittömän kauden patoamaa tuskaa, kuin raskasta, korppuista suvilunta, sillä kultani yleensä halveksii turhaa työtä. Olisihan aurinkokin hangen hoidellut aikanaan.

Keväisin mieheni kuitenkin muuttuu Onnea onkimassa (Solsidan) -sarjan Freddeksi, joka yrittää piilotella vaimoltaan grillausongelmaansa käristämällä lihaa salaa öisin. No, oikeasti minulta ei ole tarvinnut mitään piilotella, mutta kun hänen puheeseensa alkaa taas hiipiä sanoja kuten ”brisketti” ja ”picanha”, tiedän, että edessä on jälleen pitkä, kuuma, tirisevä kesä.

Kirjoittaja on huolissaan

miehensä hiilenkäytöstä.

”Ensimmäisenä kunnon kevätpäivänä todistin taas kotipihallamme hetkeä, jona grillikauden kutsu tavoitti mieheni alitajunnan.

#