perjantai 23.4.2021 | 11:54
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Pokémon Go liikuttaa edelleen: "Tytär sanoo meitä vanhempia ihan Pokémon-hulluiksi"

Sini Sulkakoski
To 8.4.2021 klo 08:25

Mobiliipeli Pokémon Go sai vuonna 2016 ilmestyessään ihmiset innostuksesta sekaisin. Aktiivisia pelaajia löytyy edelleen.

– Tytär sanoo meitä vanhempia ihan Pokémon-hulluiksi, nauraa Pokémon Go:n aktiivipelaaja Sanna-Mari Seppälä.

Pokémon Go:ssa metsästetään, koulutetaan ja taistellaan toisia vastaan Pokémon-hahmoilla. Peli hyödyntää pelaajan sijaintia, jonka avulla Pokémoneja metsästetään sen hetkisestä ympäristöstä.Pokémonit pyydystetään puhelimen kameran avulla poképalloon.

Seppälän perheessä Pokémon Go:ta pelaa myös isä Toni Nissilä sekä kahdeksanvuotias Inka Nissilä. Perheen 12-vuotias poika Ossi ei pelaa aktiivisesti, mutta nappailee silloin tällöin Pokemonéja perheenjäsenille.

– Pelataan keltaisessa tiimissä koko porukka. Inka valitsi tiimin ja pelinimemme ”HeviKisu”, ”HeviTimantti” ja ”HeviEevee” toistavat samaa linjaa. Kylillä meitä kutsutaankin Hevi-osastoksi, nauraa Seppälä.

Heti pelin ilmestyttyä peli ei saanut Seppälää otteeseensa, mutta lopulta peli vei mukanaan ensin äidin, ja sitemmin tyttären.

– Itse olin varma että en varmasti tule tätä koskaan pelaamaan, mutta toisin kävi, Toni nauraa.

Pokémonissa on laaja-alainen oma slanginsa, jossa esimerkiksi ”monni” tarkoittaa myös Pokémonia. Sanna-Marin isoin monni on 100iv Slaking CP4431, Tonilla Slaking CP 4372 ja Inkalla Mewtwo CP 4112. CP taas kertoo, miten voimakas Pokémon on.

Mitä harvinaisiin Pokémoneihin tulee, niin Sanna-Marilla on Shiny Shadow Beldum ja Aerodactyl. Shiny ja Shadow ovat tavallisesta Pokémon hahmosta poikkeavia ulkomuodoiltaan, esimerkiksi väriltään. Yhtä aikaa nämä molemmat ulkomuodot yhdellä Pokémonilla on entistä harvinaisempaa.– Inka on odottanut pelin aloituksesta asti Sylveonia peliin, ja nyt uusi latauskuva antaa vihjettä sen peliin tulemisesta.

Seppälän mukaan huvi ja hyöty nivoutuvat näppärästi yhteen Pokémonin pelaamisen myötä. Koirien lenkitysretket sekä kaupassa käynnit ovat muuttaneet muotoaan Pokémonien aukaisureissuiksi ja kilometrien kerrytykseksi. Kilometrejä kerrytetään, koska Pokémon Go:ssa voi hautoa Pokémonin munia, jotka kuoriutuvat vasta kun tietty kilometrimäärä on täyttynyt.

Koska peliasento on pää painettuna puhelimen suuntaan, ympäristön huomioiminen onkin ensiarvoisen tärkeää.

– Kerran liikenneympyrässä karjaisin täysillä ”Pikatchu!” kun se ilmestyi yllättäen näkyviin, ja Toni meinasi ajaa säikähdyksestä ojaan. Se oli täydellisen hyvä muistutus pelin tärkeimmästä säännöstä: Huomioi ympäristösi koko ajan!

Pelin tuoman liikunnan lisäksi ympärille rakentuu uusia tuttavuuksia ympärille ihan huomaamatta. Seppälä toteaakin että usein käy niin, että kadulla vastaan tulevan pelaajan pelinimen tietää, mutta ei oikeaa nimeä. Myös hauskoja ja yllättäviä kohtaamisia on vuosien varrellle mahtunut.– Pokémon-raidissa taistellaan yhdessä voimakkaita Pokémoneja vastaan, ja kerran kun olimme Meripuistossa raidaamassa, niin sinne tuli pari norjalaista pelaajaa joiden kanssa lähdimme yhdessä raidaamaan ympäri Kokkolaa. Myöhemmin tämä toistui samassa paikassa muutaman amerikkalaisen pelaajan kanssa. Tämä on yhteistä, yhteisöllistä harrastamista maiden rajojen yli.

”Itse olin varma että en varmasti tule tätä koskaan pelaamaan.

#