keskiviikko 12.5.2021 | 06:01
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kiinteistömaailman 54. barometri kertoo, että kotien hinnat kasvoivat suhteellisesti eniten Kälviällä – Keskustan alue suosituin asunnonostajien keskuudessa

Maria Store
To 15.4.2021 klo 07:30

Postinumeroalue 67100 on ylivoimaisesti halutuin alue asunnonostajien keskuudessa Kokkolassa.

– Hintaluokassaan se on ylivoimainen, tosin hinnankehityksessä on tapahtunut tasaantumista. Se liittyy varmasti siihen, että alueella on 70-80-luvun taloja, joilla on edessä peruskorjausvaihe, kertoo Kiinteistömaailma Kokkolan yrittäjä Antti Porko.

Keskustan alueella keskineliöhinta on noin 2 000 euroa, kun taas Halkokarilla, Rytimäellä, Kiviniityssä, Tullimäellä, Kirkonmäellä ja Isokylässä keskineliöhinta on 1 500-1 750 euron välillä. Edullisimmat keskineliöhinnat, noin 750 euroa, ovat Koivuhaassa ja Ykspihlajassa.

– Hinnat ovat vaatimattomat, mutta alueiden kehitys oli Kokkolassa vahvimpiin lukeutuvaa viime vuonna ja tulee sellaisena jatkumaan. Uudella koululla on siihen vaikutusta.

Kokkolassa hinnat kasvoivat viime vuonna suhteellisesti eniten Kälviällä ja Porkon mukaan positiivinen vire jatkuu siellä lähivuosinakin.

– Korona lisäsi vapaa-ajan asuntojen kysyntää ja niille on Kälviällä kysyntää. Erityisesti kiinnostavat talviasuttavat mökit.

Vapaa-ajanasuntojen kauppa piristyi viime vuonna, mutta hinnat eivät nousseet pilviin.

– Ostajat ovat hyvin hintatietoisia.

Hyväkuntoisten kerrostaloyksiöiden neliöhintataso pysyi viime vuonna kasvussa Kokkolassakin, mutta on tasaantumaan päin. Keskineliöhinta on noin 2 500 euroa. Isompien kerrostaloasuntojen hinnat ovat loivassa laskussa.

Uusiin asuntoihin kohdistuu suurin kysyntä. Vuosi 2010 on eräänlainen vedenjakaja.

– Vuonna 2010 valmistuneiden ja sitä uudempien asuntojen hintakehitys tulee olemaan positiivinen myyjän näkökulmasta. 2000-luvulla rakennetuista omakotitaloista on jopa pulaa. Talo, jossa on neljä makuuhuonetta yhdessä tasossa, oma tontti, kalliolämpö ja autotalli, menee kaupaksi kohtuullisen lyhyellä myyntiajalla.

70-80-lukujen talojen hintakehitys ei tule olemaan voimakasta. Sen sijaan vanhempien talojen, 50-luvun ja sitä vanhempien talojen hintakehitys on voimakkaassa kasvussa.

– Ostajat haluavat joko ihan uutta tai todella vanhaa ja peruskorjattua.

Kiinteistömaailman 1000 suomalaista -kyselyn vastausten mukaan suomalaisten haluavat nähdä kotinsa ikkunasta mieluiten vesistöjä, metsää ja peltomaisemia.

Edelliseen, vuonna 2017 toteutettuun kyselyyn verrattuna, urbaanien näkymien suosio on laskenut. Vain nuorempien eli alle 25-vuotiaitten ja vanhimpien yli 65-vuotiaiden ikäryhmissä erilaiset kaupunkinäkymät nauttivat edelleen varsin vahvaa suosiota.

Antti Porko sanoo, että kokkolalaisia, varsinkin yli 50-60-vuotiaita, kiinnostavat kerrostaloasunnot keskustassa.

– Onneksi keskustassa on käynnissä useampi kerrostalohanke, se helpottaa hieman painetta. Minun käsittääkseni kerrostaloja tarvitaan kuitenkin keskustaan vielä lisää.

Kiinteistömaailma hoitaa Hakalahteen nousevan Graninkulman kerrostalohankkeen ennakkomarkkinointia.

– Asuntoja tulee sinne kolmisenkymmentä ja jo yli puolet on varattu.

Porko sanoo, että heillä on neuvottelupöydällä myös pari muuta isoa kerrostalohanketta, joista hän ei vielä voi kertoa tarkemmin.

Sen sijaan Porko kertoo rivitalohankkeista, joita on valmistunut ja valmistuu Vikåbergin ja Puntusharjun alueelle. Kaksi rivitaloa on valmistunut jo muutama vuosi sitten Puntusharjulle. Toiset kaksi rivitaloa on valmistumassa tämän vuoden aikana Vikåntielle ja kolmas hanke käynnistetään pian.

– Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, lähtevät kaksi seuraavaa rivitalohanketta liikkeelle myös pian. Jos kaikki toteutuu, tulee alueelle lähivuosien aikana noin 55 rivitaloasuntoa.

Asuntoja on noin viisitoista per taloyhtiö. Rivitalot rakentaa Vieskakodit. Vikåbergin alueella on muuten lähinnä omakotitalorakentamista.

”Ostajat haluavat joko ihan uutta tai todella vanhaa ja peruskorjattua.

#