keskiviikko 12.5.2021 | 05:32
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kokkolalaislähtöisen Maarit Kattilakosken ja entisen työkaverin tuore keittokirja tarjoaa vinkkejä ruoanlaittoon etätyöaikana – Idea keittokirjasta syntyi jo parisenkymmentä vuotta sitten

Maria Store
Ke 14.4.2021 klo 14:00

Kokkolalaislähtöisen Maarit Kattilakosken ja Aino Pietarisen Etätyön keittokirja ei ole ihan tavallinen keittokirja.

Paitsi että Etätyön keittokirjassa on reseptejä niin pääruokiin, välipaloihin kuin herkutteluhetkiinkin, vuorottelevat reseptien lomassa vinkit esimerkiksi etäkokoustamiseen ja työergonomiaan.

Idea keittokirjasta syntyi jo parisenkymmentä vuotta sitten.

­– Olimme Ainon kanssa töissä samassa lehdessä, minä graafikkona ja Aino toimittajana. Teimme yhdessä Euron eväs -palstaa, jossa jaoimme helpon reseptin ja samalla kommentoimme työelämää pätkätyöläisen näkökulmasta. Idea keittokirjasta syntyi silloin, kertoo kokkolalaislähtöinen Maarit Kattilakoski.

Naisten tiet erosivat, kun he lähtivät eri työpaikkoihin, mutta idea keittokirjasta jäi elämään ja siihen palattiin tasaisin väliajoin. Muutama vuosi sitten kaksikko laittoi tuumasta toimeen ja haki Jokesilta kirjaprojektille apurahaa.

– Kun saimme sen, oli pakko ryhtyä hommiin, toteaa Kattilakoski naurahtaen.

Kirjaa työstettiin koko viime vuoden ajan. Sekä Kattilakoski että Pietarinen ovat tehneet työtä erikoisaikakauslehdissä, jotka tarkastelevat työelämää eri näkökulmista ja sen myötä oli myös syntynyt idea työelämää käsittelevästä keittokirjasta.

Alkuperäinen idea Pätkätyöläisen keittokirjasta muuttui ensin Hyvän työn keittokirjaksi ja koronapandemian myötä Etätyön keittokirjaksi. Idea Etätyön keittokirjasta tuli kustantajalta, kun kirjaprojekti hänen pöydälleen viime syksyllä päätyi.

– Innostuimme ideasta ja pienillä fiksauksilla saimme muutettua ideaa. Aihe kolahti lähelle. Aino on eläkkeellä, mutta itse olin ollut etätöissä koko vuoden.

Monelle ylimääräinen projekti rankan koronavuoden aikana tuntuu varmasti hurjalle ajatukselle. Kattilakoski sanoo, että kirja oli tekijöilleen iso henkireikä. Yhteinen projekti antoi muuta ajateltavaa ja tervetulleita sosiaalisia kontakteja.

Kattilakoski ja Pietarinen kokkailivat usein yhdessä kirjaa tehdessään.
Maarit Kattilakoski

Kirjassa annetaan reseptien ohella etätyöläisille käytännön vinkkejä aina työvälineistä etäkokousetikettiin. Mukana on aimo annos huumoria.

– Ainolla on todella kiva ja hauska tapa kirjoittaa.

Etätyövinkit ja reseptit ovat yhdistetty toisiinsa ajatuksella. Esimerkiksi työehtoneuvottelut on yhdistetty saaristolaisleipäreseptiin.

”Kumoan sopimuksen heti uunista oton jälkeen ritilälle ja anna sen jäähtyä liinan alla. Ja vielä malttia. Laitan sopimuksen tekeytymään muutamaksi päiväksi viileään, niin maku ja rakenne paranevat. Jos kaikki on edennyt suotuisasti, niin viimeistään aikalisän jälkeen molempien tarpeet tulevat ihanasti esiin maistellessa limppua.”

– Meillä on ollut todella hauskaa reseptejä keksiessä!

Pietarinen on ollut päävastuussa teksteistä ja Kattilakoski kirjan visuaalisesta ilmeestä. Molemmat kuvasivat ja reseptejä testailtiin yhdessä.

Suomen Yrittäjien Senior AD:na työskentelevä Kattilakoski oli ensimmäiseltä ammatiltaan kampaaja.

– Työskentelin kampaajana Kokkolassa kuusi vuotta, mutta allergia ja astma pakottivat keksimään muuta työtä.

Kattilakoski haki Vantaan käsi- ja taideteollisuusoppilaitokseen, josta paikka piirtäjälinjalle irtosi Kattilakosken yllätykseksi.

– Mies oli vakkariduunissa Kemiralla ja meillä oli 4-vuotias tytär. Muutto ei ollut ajatuksissa, mutta kun paikka irtosi ja ammattitauti vaivasi, oli pakko lähteä.

Tarkoitus oli palata, mutta perhe jäi sille tielle. Nykyään pariskunta asuu Karkkilassa.

– Soinissa meillä on vanha kansakouluprojekti, josta suunnittelemme eläkepaikkaa. Pikkuhiljaa olemme hivuttautumassa Kokkolaa kohti, hän toteaa naureskellen.

”Meillä on ollut todella hauskaa reseptejä keksiessä!

#