keskiviikko 12.5.2021 | 05:11
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Voisiko Vingestä tulla kulttuurikeskus? – Vingelle kaavaillaan pysyviä harjoitus- ja toimitiloja Kamariorkesterille, Raatihuone kaipaa kipeästi korjaustöitä

Maria Store
Ke 21.4.2021 klo 10:20

Voisiko Vingen kiinteistöllä toimia lähitulevaisuudessa kulttuurikeskus? Sitä selvitetään nyt kaupungin työryhmän toimesta. Asiaan liittyy olennaisesti Raatihuoneen kipeästi kaipaama remontti, Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin harjoitustilat, kaupungin koulujen evakkotilanne ja kaupungin taloustilanne.

– Raatihuone on rakenteellisesti huonossa kunnossa, koska rakennus on alkanut liikkua. Yläkerrassa tippuu rappausta ja halkeamia on tullut. Rakennus vaatii kohtalaisen pian huomattavia korjaustöitä, toteaa kaupungin kulttuuritoimenjohtaja Sampo Purontaus.

– Tarkistan lähes joka päivä, onko talo vielä työturvallinen, kertoo Kamariorkesterin intendentti Marjukka Puutio.

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterilla on yli 30 vuoden ajan ollut Raatihuoneella harjoitus- ja toimitilat.

– Se on alusta alkaen ollut väliaikainen ratkaisu, kunnes pysyvä tila löytyy. Niitä ei ole kuitenkaan löydetty, sanoo Purontaus.

Samanaikaisesti näyttää siltä, että Vingen käyttö koulujen väistötilana päättyy ensi vuoden aikana ja siten kiinteistöstä vapautuu tiloja. Snellman-salin yhteyteen voisi jalostaa orkesterille pysyvät harjoitus- ja toimitilat. Raatihuone vapautuisi siten remonttia varten.

Puutio pitää tätä hyvänä ratkaisuna.

– Meille järkevin pysyvä paikka on konserttisalimme eli Snellman-salin yhteydessä.

Orkesteri tarvitsee Snellman-salin yhteyteen noin 150 neliön harjoitussalin.

– Siellä voisi myös toteuttaa pieniä kamarikonsertteja ja tila olisi myös muiden käytettävissä. Harjoitussali rikastaisi Vingen kiinteistön käyttöä, sanoo Puutio.

Harjoitussali orkesterille tarvitaan, jotta myös muut toimijat voivat hyödyntää Snellman-salia.

Toista suurta salia Purontaus ei näe Vingelle rakennettavan, vaikka kaupungissa esitetäänkin tasaisin väliajoin toiveita isosta salista, jossa olisi nouseva katsomo.

– Siitä tulisi liian kallista. Snellman-saliin nousevaa katsomoa ei voi rakentaa akustisten syiden vuoksi.

Snellman-salia Purontaus pitää hyvänä ja toimivana, mutta remonttia kaipaavat riittämättömät oheistilat: lämpiö, wc-tilat ja esiintyjien sekä muiden salin työntekijöiden käytössä olevat salin takatilat.

– Kaikkeen tähän nykyiset seinät eivät kuitenkaan riitä, joten remontin lisäksi tarvitaan lisärakentamista. Meidän täytyy nyt selvittää, miten remontti ja lisärakentaminen rahoitetaan.

Purontaus sanoo, että päätöksiä pitäisi tehdä jo kesän alkuun mennessä.

– Ainakin pitää olla selvillä, jatketaanko tätä selvitystyötä.

Vingen kiinteistön b-rungosta vapautuu pienempiä tiloja, kun niitä ei tarvita koulujen väistötiloiksi. Mitä niihin tulee, on vielä auki.

– Järjestökentältä kuulee usein toiveita järjestöille tarkoitetuista toimitiloista, heittää Purontaus yhtenä vaihtoehtona.

Vingen kiinteistössä on tällä hetkellä myös esimerkiksi museon toimistotiloja, varhaiskasvatuksen yksikkö, nuorisokeskus sekä Rokkikoulu. Niiden siirtämistä muualle ei suunnitella.

Rautatientorille on visioitu kulttuuritaloa, mutta Purontaus näkee kulttuurikeskuksen kehittämisen Vingelle realistisempana ja edullisempana vaihtoehtona.

– Kaupungilla on isoja investointitarpeita, kouluja ja Urheilupuisto. En näe, että kaupungilla olisi lähivuosina mahdollisuus satsata Rautatientoriin ja kulttuuritaloon.

”Meille järkevin pysyvä paikka on konserttisalimme eli Snellman-salin yhteydessä.

#