keskiviikko 12.5.2021 | 05:48
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Maastopalovaara on nyt suuri, ruohikkopalovaaran varoitus voimassa – Nopeasti talven jäljiltä kuivuva maasto on nyt erityisen herkästi syttyvää

Ke 21.4.2021 klo 11:30

Ilmatieteen laitos varoittaa ruohikkopalovaarasta Keski-Pohjanmaalla. Varoitus tuli voimaan tiistaina iltapäivällä ja sen ennustetaan jatkuvan torstaihin asti, minkä jälkeen sää viilenee ja odotettavissa on sateita.

Ruohikkopalovaaran voimassa ollessa nuotiota tai muuta avotulta ei saa sytyttää. Myös kulotuksen kanssa tulee olla erityisen varovainen. Pelastuslain mukaan kulotuksen suorittajan tulee ilmoittaa kulotuksesta ennakolta pelastuslaitokselle. Ilmoitusvelvollisuus koskee myös muuta tulenkäyttöä, josta muodostuu merkittävästi savua.

Useissa kunnissa on jätehuoltomääräysten mukaan risujen, hakkuujätteiden ja lehtien avopoltto nuotiolla, tynnyrissä tai muussa vastaavassa astiassa kokonaan kielletty taajama-alueella.

Pelastusviranomainen muistuttaa, että vastuu avotulesta on aina sen sytyttäjällä. Suurin riski avotulen tekemiselle on aina näin keväisin, jolloin maasto on kuivimmillaan, kun tuore kasvusto ei ole vielä alkanut kasvamaan. Tällöin harmittomaksi mielletty risujen ja oksien poltto voi helposti karata isoksi maasto- tai metsäpaloksi.

#