keskiviikko 12.5.2021 | 06:07
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kevät on perinteisesti pyörävarkauksien sesonkiaikaa – Pyöräliikkeestä suositellaan kaksoislukitusta pyörän turvaksi: "Runkonumero kannattaa ottaa ylös"

Sini Sulkakoski
Ke 21.4.2021 klo 14:00

Pyöräliike Pyöräpoikien yrittäjä Merja Mutka on seurannut kadonneiden pyörien ympärillä käynyttä vilkasta nettikeskustelua.

– Pyörävarkaudet tehdään selkeästi ammattimaisemmin kuin ennen. Vähän kyllä ihmettelen, ettei tämän ilmiön ehkäisemisen eteen ole tehty jo suurempia toimenpiteitä.

Mutkan mukaan Kokkolassa käytetään paljon Trek-merkkisiä polkupyöriä, ja varkaiden käsiin jää siksi paljon juuri niitä. Uuden, liikkeestä ostetun Trek-pyörän hintahaitari pyörii viidensadan euron ja useiden tuhansien eurojen välimaastossa.

– Pyörävarkaille kelpaa kuitenkin mikä tahansa pyörä varsinkin, jos se on helposti varastettavissa.

Mutkan mukaan asiakkaiden ostokäyttäytymisessä on vähitellen alkanut nousta esiin ajatuksia siitä, mihin pyörän uskaltaa enää jättää.

– Varkaudet tulevatkin ostotilanteissa hyvin monesti puheeksi. Pyörässä kannattaisi käyttää kaksoislukitusta ja lukita fyysisesti johonkin kiinni. Ensimmäisellä lukolla runko ja takakiekko lukitaan yhteen ja lisälukolla etukiekko ja runko johonkin kiinni. Pyörätolpat ovat kaksoislukitukseen oikein hyviä, mutta Kokkolassa pyörätelineet ovat pääsääntöisesti perinteisiä polkupyörätelineitä, jossa ei ole mahdollista lukita runkoa.

– Pyörästä kannattaa ehdottomasti ottaa myös pyörän runkonumero ylös, ja merkitä pyörä jollain pienellä yksityiskohdalla, jonka itse tunnistaa helposti.

Joku voisi ajatella, että pyöräkauppiaat hyötyvät pyörävarkauksista myynnin kasvaessa, kun varastetun pyörän tilalle pitää hankkia uusi.

– Se ajatus ei todellakaan pidä paikkaansa. Siitä tulee itselle myös aina surullinen olo, kun toisen omaisuuttta varastetaan.

Vaikka kevät on perinteisesti ollut pitkään pyörävarkauksien sesonkiaikaa, niin oman pyöränsä myymistä ja myöskin käytetyn pyörän ostamista ei tarvitse pelätä. Esimerkiksi Pyöräpojilta ostetusta pyörästä jäävät ostotiedot ja runkonumerot asiakasrekisteriin, josta voi vuosienkin jälkeen saada itselleen pyörän ostokuitin.

– Sillä voi osoittaa pyörän ostajalle, että tässä myydään oikeasti omaa, eikä varastettua pyörää. Kysyntä lisää varastettujen pyörien tarjontaa. Jos varastetun pyörän myynti olisi vaikeampaa, varkaudetkin vähenisivät. Käytetyn pyörän ostajan kannattaisi olla tarkempi ostotilanteessa. Netistä löytyy hyviä ohjeita siihen, milloin hälytyskellojen pitäisi soida.

#