keskiviikko 12.5.2021 | 04:28
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kokkolalainen Janne Ylikorpi on ajanut driftingiä menestyksekkäästi yli kymmenen vuoden ajan – Drifting on muodostunut koko perheen yhteiseksi jutuksi

Sini Sulkakoski
Ke 21.4.2021 klo 19:00

– Aloitin driftaamisen vuonna 2010, jolloin ajoin tulokasluokka Extreme Drift Challengessa. Voitin sen, ja siitä tämä kaikki sitten lähtikin, kertoo Janne Ylikorpi.

Drifting-kilpailussa on tarkoituksena löytää kuljettaja, joka hallitsee parhaiten ajoneuvonsa käsittelyn muuttuvissa olosuhteissa, kuten erilaisilla moottori- tai katuradoilla.

Ylikorven autona toimii Nissan 200sx v8 -moottorilla, ja tällä hetkellä käynnissä on valmistautuminen tulevaan ajokauteen.

– Viime kausi päättyi kahteen moottoririkkoon ja heti syys-lokakuussa kauden loputtua aloimmekin työstämään autoa, jolloin se käytännössä purettiin osiin. Jos taas ei ole isompia moottoririkkoja, valmistautuminen on sellaista pientä hifistelyä, joka alkaa tavanomaisesti helmikuussa. Valmistautumiset vaihtelevat siis ihan hirveästi tilanteiden mukaan.

Ylikorven perheessä driftingissä ovat mukana kaikki omalla panoksellaan.

– Itse asiassa tapasimmekin Jannen kanssa alunperin drifting-kisoissa, nauraa perheen äiti Annika Ylikorpi. Perheen lapset Lenni, 6, ja Linnea, 5, seuraavat autourheilumaailmaa tiiviisti vieressä.

– Lenni tykkää ruuvata Jannen kanssa autoa tallissa, ja Lenni aloittikin oman karting-harrastuksen viime kesänä.

Jannen ajaessa lapset kannustavat isää radan laitamilla. Ylikorvet haluavatkin kasvatuksessaan opettaa lapsille tiimityöskentelyä ja sitä, että omasta tiimistä täytyy pitää aina huolta.

– Lapsille on kehittynyt lajissa jo omia idoleitaan, ja lapset seuraavatkin Youtubesta heidän tekemisiään.

Lähimmät driftingin harjoittelupaikat sijaitsevat Vetelissä ja Lapualla. Ylikorvet harmittelevatkin, ettei Kokkolassa ole paikkaa, missä moottorilajeja voisi harjoitella.

– Moottoriurheiluun pitäisi panostaa Kokkolassa ihan toisella tasolla, koska kiinnostuneita harrastajia täällä kyllä on. Moottoriajoneuvot kuten mopot ja autot ovat kiinnostaneet nuoria aina. Niihin liittyy sellaisia taitoja joita täytyy oikeasti opetella, että ne näyttävät siltä, kuin näyttävät.

Driftaus on Ylikorville ennenkaikkea hauskanpitoa, eivätkä he saa siitä leipäänsä. Ylikorvet haluavat omalta osaltaan tuoda lajia tunnetuksi siinä, missä driftingissä on pohjimmiltaan kyse. He päivittävät sosiaalisessa mediassa ”Jkymotorsport” -tiliään säännöllisesti.

– Usein ihmiset ovat lajista kiinnostuneita, mutta eivät uskalla aina milloin mistäkin syystä lähteä tähän mukaan. Ehkä suurin ennakkoluulo on, että harrastaakseen driftinkiä tarvitaan iso pinkka rahaa sekä laaja kirjo sponsoreita, toteaa Annika ja lisää:

– Itse haluaisimme omalta osaltamme vaalia sitä ajatusta, että laji voisi olla enemmän auki kaikille.

Ylikorpien mukaan lajia harrastaakseen pitää hankkia AKK:n lisenssi, seuralisenssi, driftingin sääntöjen mukainen auto sekä kuitata sarjamaksut.

– Sponsorit ovat todella suuria apuja, ja olemme heistä kiitollisia. Mutta lajin aloitusta silmälläpitäen ne eivät kuitenkaan välttämättömiä.

Drifting-piireissä on Ylikorpien mukaan ”hyvähenkistä sakkia” joka kyllä auttaa uusia tulokkaita.

– Vähitellen kun tutustuu toisiin lajin harrastajiin niin pian voi huomata, että ympärillä on paljon auttavia ihmisiä. Yhteishenki onkin tässä lajissa ihan huipussaan!

”Itse asiassa tapasimmekin Jannen kanssa alunperin drifting-kisoissa.

Drifting

Driftingissä haetaan kuljettajaa, joka pystyy kuljettamaan autonsa maksimaalisella nopeudella oikeata ajolinjaa pitkin, pitämällä auton koko arvostelualueen matkalla maksimaalisen suuressa luistokulmassa.

Tämän lisäksi kilpailijan tulee suorittaa sujuvat ja nopeat suunnanmuutokset (transitiot) ilman turhia korjaamisia auton kulmassa tai kaasun asennossa.

Paras kilpailija on siis se, joka vallitsevissa olosuhteissa pystyy parhaiten esittämään niitä asioita, tekniikoita sekä taidokkuutta, joita tuomarit peräänkuuluttavat.

Lähde: https://www.autourheilu.fi/lajit/drifting/

#