keskiviikko 12.5.2021 | 05:10
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Ann-Mari Pihlajamäen piha ja puutarha heräilee loistoonsa pitkän talven jälkeen: "Olen aina niin onnellinen puutarhasesongin alkaessa"

Sini Sulkakoski
To 22.4.2021 klo 09:30

– Tähän aikaan vuodesta kun on vielä lunta maassa ja puiden silmut supussa, niin tarkistan ensin pihapuiden kunnon talven jälkeen. Omenapuista poistan kuolleita oksia ja katson yleisesti puun muotoa, ettei puu varjosta liikaa ympäristöään, kertoo puutarhuri ja floristi Ann-Mari Pihlajamäki.

Seuraavaksi tarkistusvuoroaan odottavat pihan pensaat.

– Katson, kukkivatko pensaat saman vuoden versoille vai edellisvuosien oksille. Sen jälkeen katkaisen vanhat oksat ja siistin ne, esimerkiksi ruusuangervon leikkaan ihan alas asti.

Haravointi alkaa maan ollessa kuiva, ja haravoinnin ohessa aloitetaan perennapenkkien läpikäynti. Sitten vuorossa onkin kierros kevätlannoituksen merkeissä.

– Olen aina niin onnellinen puutarhasesongin alkaessa, kun pääsen seuraamaan kevätsipuleiden kasvua ja kehitystä. Istutan niitä tavanomaisesti syksyllä kevättä varten useita satoja: narsisseja, tulppaaneja, lilolja. Erityisesti pidän laukkakasveista.

Pihlajamäki kertoo, että kellarissa talvehtivat isoäidiltä perityt daaliamukulat. Kevään esikasvatuksen jälkeen ne siirretään kasvimaan reunaan aurinkoon, jossa ne saavatkin kukkia koko loppukesän.

– Ilman esikasvastusta niistä ei kerkeäisi kuitenkaan nauttia niin kauaa.

Esikasvattaminen on Pihlajamäen mukaan pääsääntöisesti todella helppoa. Yrtit ovat aika onnistumisvarmoja kokemattomallekkin viherpeukalolle.

– Varsinkin meirami kukkii todella ihanasti. Myöskin timjami, tillit, mintut, ruohosipuli ja persilja ovat perinteisiä, varmoja valintoja. Yrtit myöskin viihtyvät auringossa ja vaikka niitä unohtaisikin joskus vähän kastella, ne kukkivat hyvin. Ja tietysti kun lopulta saa laittaa itsekasvatettuja yrttejä ruokaan ja vaikka talven varalle pakkaseen, niin onhan se palkitsevaa!

Linnut ovat Pihlajamäen perheessä myös osa puutarhaa. Pieniä pönttöjä ripotellaan pihapiiriin, jossa tiaiset, kirjosiepot ja leppälinnut saavat pesiä.

– Ajattelen niin, että puutarha ei ole pelkästään kasvistoa, vaan sinne kuuluvat automaattisesti myös linnut ja pörriäiset, nuo tärkeät pölyttäjämme. Mielestäni marjapensaatkin ovat kuin koristeita, ja eri puiden kukintojakin on nautinto seurata!

”Olen aina niin onnellinen puutarhasesongin alkaessa.

Vielä ehtii!

Ann-Mari Pihlajamäen mukaan esimerkiksi yrttejä ehtii vielä mainiosti esikasvattamaan kesää varten.

– Esikasvattaa voi vaikka keittiönpöydällä. Esimerkiksi timjami ja meirami ovat monivuotisia yrttejä, kunhan ne esikasvatuksen jälkeen istuttaa avomaalle tai laittaa ruukkuun.

Lumien sulaessa on hyvä aika käydä omaa pihaa rauhassa läpi suunnitellen, mitä sinne mahdollisesti haluaisi.

Vaikka taimitarhat ja siellä olevat erilaiset houkutukset vetävät puoleensa, Pihlajamäki ohjeistaa panostamaan myös rauhassa suunnitteluun.

– Yleensä taimia ja siemeniä ostetaan spontaanisti. Kannattaa kuitenkin esimerkiksi kartoittaa oman pihan valoisat ja varjoisat paikat, ja lähteä sitä kautta liikkeelle.

Myös linnunpöntöt on hyvä viimeistään tässä vaiheessa laittaa kuntoon mahdollisia kesäasukkeja varten.

– Uusia linnunpönttöjä saa kätevästi vaikka marketeista jos ei halua rakentaa itse. Pöntön pohjalle kannattaa lisätä hieman sahanpurua jonka päälle linnut rakentavat pesänsä. Omia lintusuosikkejani ovat pöntöissä pesivien lintujen lisäksi punarinta ja vikkelä västäräkki.

#