keskiviikko 12.5.2021 | 04:15
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Sotilaskotityö on siirtynyt Kokkolan Sotilaskotiyhdistyksessä sukupolvelta toiselle useammassa perheessä – Kirsi Mäntysaari meni armeijaan sotilaskotiharrastuksen innoittamana

Maria Store
Ke 28.4.2021 klo 14:00

Vattajan sotilaskodin keittiössä käy kuhina. Kokkolan Sotilaskotiyhdistyksen väki valmistautuu lähtemään maastoon, jossa odottaa iso joukko nälkäisiä varusmiehiä. Autoon pakataan karkkia, makkaraa, voileipiä, munkkeja ja litroittain kahvia sekä virvoitusjuomia.

Keittiössä töitä tekee joukko äitejä ja tyttäriä. Kokkolan Sotilaskotiyhdistyksessä sotilaskotisisaruus on siirtynyt sukupolvelta toiselle useammassa perheessä. Anni Lätti on ollut mukana toiminnassa vuodesta 1984 lähtien.

Alusta saakka tämän mukana ovat kulkeneet tyttäret Eeva, Elisa ja Kirsi. Näistä jälkimmäinen eli Kirsi Mäntysaari on nykyään yhdistyksen varapuheenjohtaja ja kouluttaja.

Harrastuksen innoittamana Mäntysaari päätti aikoinaan mennä armeijaan.

– Monella käy toisin päin. On käynyt armeijan ja nähnyt sotilaskodin merkityksen ja on siksi hakeutunut sotilaskotisisareksi. Armeijan jälkeen itsellenikin korostui sotilaskodin merkitys ja kuinka paljon se kahvikupponen siellä pimeässä metsässä voi pelastaa.

Mäntysaaren lapset, Minttu ja Venla, kulkevat äitinsä mukana sotilaskodilla säännöllisesti, kuten äiti teki itsekin. Kasvaako tässä seuraava sukupolvi perheen sotilaskotisisaria?

– Ehkäpä. Saavat toki itse päättää aikanaan.

Kirsi Mäntysaari on kulkenut äitinsä Anni Lätin mukana sotilaskodilla pienestä pitäen. Nyt mukana kulkevat omat tyttäret Minttu ja Venla.
Maria Store

Maria Paananen ja äiti Aune Orjala ovat aktiivisia sotilaskotisisaria. – Täällä on hyötyä monenlaisista taidoista. Tekemistä löytyy kaikille, sanoo Paananen.
Maria Store

Maria Paananen oli ensimmäisen kerran mukana toiminnassa yläkouluikäisenä. Useamman vuoden tauon jälkeen hän palasi harrastuksen pariin, johon äiti Aune Orjala oli sittemmin myös lähtenyt mukaan.

– Tämä on mukavaa vastapainoa työlle, Paananen toteaa.

Jaana Ingalsuo innostui sotilaskotitoiminnasta pari vuotta sitten, kun vanhin tytär lähti armeijaan.

– Kävin tutustumassa toimintaan täällä Vattajalla ja innostuin. Kun ilmoitin asiasta kotona, tytär Jessica ilmoitti, että hän lähtee myös mukaan.

– Tämä on mukavaa ja monipuolista hommaa, kiittelee Jessica Ingalsuo.

Kirsi Mäntysaari on iloinen, että toimintaan on saatu rekrytoitua hyvin nuorempaa polvea.

– Meillä on tosi hyvä ja aktiivinen porukka.

Aktiivisia sotilaskotisisaria on vajaa viisikymmentä, ja nuorimmat heistä ovat 18-vuotiaita. Mukana toiminnassa on myös pariskuntia.

– Otamme mielellämme miehiäkin toimintaan mukaan. Kaikki toiminnasta kiinnostuneet voivat ottaa meihin rohkeasti yhteyttä, sanoo Mäntysaari.

Jaana ja Jessica Ingalsuo aloittivat sotilaskotiharrastuksen yhdessä pari vuotta sitten.
Maria Store

Sotilaskotitoimintaa on Vattajalla vuodessa noin 60 päivänä. Vuoden aikana järjestetään kaksi isompaa sotaharjoitusta, jolloin sotilaskodilla päivystetään aamuyhdeksästä iltayhdeksään. Muulloin sotilaskoti on auki ilta-aikaan. Korona-aikana sotilaskodin palvelut viedään varusmiesten luo maastoon.

Tuntimääriä sotilaskotisisarille kertyy vuoden mittaan iso liuta, mutta vapaaehtoistyötä tehdään mielellään.

– Tämä on elämäntapa. Samalla tämä on naapuriapua, sillä asumme saman tien varrella, toteaa Anni Lätti.

Asiakkaiden eli varusmiesten kiitollisuus on ylitsevuotavaa.

– Moni sanoo, ettei olisi jaksanut armeijaa ilman ”sotkua”, sanoo Jaana Ingalsuo.

– En muista edes kaikkia niitä ylistyssanoja, joita olemme varusmiehiltä kuulleet. Kyllähän se palkitsee, kun näkee millaista mielihyvää toimintamme saa aikaan, kertoo Aune Orjala.

Lauri Valorinta ja Jan-Erik Autio toteavat, että vierailu sotilaskodin tarjottavien äärellä on päivän kohokohta. Mukaan tarttui paljon juotavaa ja makkaraa.
Maria Store

”Armeijan jälkeen itsellenikin korostui sotilaskodin merkitys ja kuinka paljon se kahvikupponen siellä pimeässä metsässä voi pelastaa.

”En muista edes kaikkia niitä ylistyssanoja, joita olemme varusmiehiltä kuulleet.

Sotilaskotijärjestö

Sotilaskotijärjestö on Suomen vanhin, vuodesta 1918 yhtäjaksoisesti toiminut, vapaaehtoisuuteen perustuva maanpuolustusjärjestö.

Sotilaskotiliitto perustettiin vuonna 1921 sotilaskotiyhdistysten kattojärjestöksi.

Kokkolan Sotilaskotiyhdistys täyttää syksyllä 74 vuotta.

#