keskiviikko 12.5.2021 | 04:50
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kaupunki ei aiheuttanut Kokkotyö-säätiön konkurssia – Kaupunginhallitus antoi vastauksensa valtuustoaloitteena annettuun selvityspyyntöön

Hanna Rautio
Ke 28.4.2021 klo 13:20

Kokkolan kaupunginhallitus antoi maanantaina vastauksensa valtuutettu Petri Partasen (sd.) esittämään ja kahden muun valtuutetun allekirjoittamaan selvityspyyntöön, joka koski kaupungin roolia Kokkotyö-säätiön konkurssissa.

Selvityspyynnössä todettiin, että säätiö hakeutui konkurssiin, koska se ei saanut enää riittävää rahoitusta toimintansa pyörittämiseen.

Partasen selvityspyynnössä viitattiin lehtitietoihin, joiden mukaan kaupunki ei ollut valmis osallistumaan Kokkotyö-säätiön rahoittamiseen 150 000 eurolla, vaikka säätiö olisi saanut muualta rahoitusta 350 000 euroa. Kokkotyö-säätiö esitti viime vuoden lopulla jäsenyhteisöilleen lisäpääomituspyynnön, jonka kokonaissumma oli noin 500 000 euroa.

Selvityspyynnössä vaadittiin myös vastausta siihen, mitä säätiön tarjoamien palveluiden tilalle on suunniteltu, vai onko kyseessä kuntalaisia koskeva epäsuora leikkaustoimi.

Kaupunginhallituksen vastauksessa valmistelijoina toimivat talousjohtaja Jari Saarinen, työllisyyspäällikkö Sanna-Mari Levijoki, sivistysjohtaja Terho Taarna ja henkilöstöjohtaja Eija Pienimäki.

Vastauksessa todetaan, että selvityspyynnön johtopäätös rahoituksesta on virheellinen. Yksikään säätiön jäsenyhteisöistä ei ole tehnyt yksiselitteistä päätöstä säädepääoman lisäämisestä. Alustavat päätökset ovat olleet ehdollisia ja/tai sidottuja muun kokonaisuuden toteutumiseen. Suurin osa jäsenyhteisöistä ei ole käsitellyt asiaa päätöselimissään lainkaan. Tällä perusteella ei voida väittää, että säätiö olisi ollut saamassa muualta suuret tuet.

Kokkotyö-säätiön taloutta seurattiin tiiviisti viime vuonna. Säätiön kassavajetta kattamaan olisi

tarvittu kevääseen mennessä vähintään nelinkertainen summa säädepääoman korotuspyyntöön verrattuna. Senkin jälkeen säätiöllä olisi vielä ollut kattamatonta alijäämää taseessaan miljoona euroa.

Vastauksessa todetaan, että Kokkolan kaupunki ei päättänyt päästää säätiötä konkurssiin. Päätös tehtiin säätiön toimielimissä toiminnallisen ja taloudellisen kokonaisarvion perusteella.

Säätiön tuottamia työttömien palveluita kaupunki hoitaa maaliskuun alussa alkaneen työllisyyden kuntakokeilun kautta. Nuorten työpajatoiminnan siirtäminen sellaisenaan saman tien väliaikaisesti kaupungin omaksi toiminnaksi ei sen sijaan onnistunut. Selvisi, että nuorten työpajatoimintaa harjoittavien tahojen tulee hakea valtionavustuskelpoisuutta kesän 2021 aikana ja sen myöntämisen jälkeen syksyllä on mahdollisuus hakea varsinaista avustusta. Näin ollen työpajatoimintaa päästäisiin jatkamaan käytännössä vasta ensi vuoden puolella.

#