keskiviikko 23.6.2021 | 17:13
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Annika Mäkelän kolumni: Hei helium, mistä olet?

Annika Mäkelä
Ke 5.5.2021 klo 13:10

Lasten tiedekysymykset ovat mielestäni Hesarin helmiä, ja ajattelin tällä kertaa jakaa kanssanne 7-vuotiaani viimeisimmän.

”Mistä vappupallon helium on peräisin?”

Osaisinpa vastata Hesarin käyttämien eksperttien kaltaisella asiantuntijuudella, mutta jouduin kyllä konsultoimaan sekä kaasualalla työskennellyttä miestäni, että ystävääni Googlea.

”Tuodaanko sitä avaruudesta?” poikani jatkoi sillä aikaa, kun pengoin umpimähkään aivojeni pölyisintä peränurkkaa siltä varalta, että osuisin säkällä mappiin nimeltään Helium. ”Miten sitä saadaan kiinni, kun se on kevyempää kuin ilma ja lentää heti pois?”

Ehdin jo vastata, että uskoisin, että sitä voi valmistaa kemiallisessa prosessissa, kun näin mieheni pyörittelevän päätään ja totesin, etten oikeastaan tiedä heliumista paljoakaan. Yleensä onkin hyvä välttää puolitotuuksia ja arvauksia ja tarttua tilaisuuteen oppia itsekin jotakin uutta.

Helium on tunnetun maailmankaikkeuden toiseksi yleisin ja -kevyin alkuaine vedyn jälkeen, mutta maapallon ilmakehässä sen pitoisuus on vähäinen. Kaupallisesti tuotettu helium erotellaan yleensä maakaasulähteistä. Runsaasti heliumia sisältävät maakaasuesiintymät ovat nekin aika harvinaisia. Niitä on tietyillä alueilla Yhdysvalloissa, Pohjois-Afrikassa ja Arabian niemimaalla, sekä esimerkiksi Australiassa ja Venäjällä.

Ilmapalloissa käytetty helium on heliumteollisuuden sivutuote, joka on epäpuhtaampaa kuin vaikkapa lääketieteelliseen käyttöön myytävä helium. Näiden lisäksi sitä käytetään esimerkiksi avaruusraketeissa ja hitsauksessa. Vetyyn nähden heliumilla on yksi merkittävä etu ilmapallojen nostoaineena - se ei pala. On tietysti mukavaa, etteivät lapset kuljeta narun päässä kipinästäkin räjähtäviä vetypommeja.

Vaikka heliumia saadaan tänä päivänä otettua talteen aiempaa tehokkaammin, uhkaa se kuitenkin jossakin vaiheessa kallistua entisestään ja jopa loppua. Voikin olla, että itsestäänselvyytenä pitämämme vappupallot eivät heliumin hinnannousun tai käytön priorisoinnin myötä kuulukaan tulevien sukupolvien vapunviettoon.

Kirjoittaja on neljän lapsen äiti ja oraakkeli.

”Yleensä onkin hyvä välttää puolitotuuksia ja arvauksia ja tarttua tilaisuuteen oppia itsekin jotakin uutta.

#