keskiviikko 23.6.2021 | 17:58
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

1 500 oppilasta osallistu koulun yhteydessä järjestettävään harrastustoimintaan – Parkour on lasten ykkössuosikki, shakin suosio on yllättänyt

Maria Store Sini Sulkakoski
To 6.5.2021 klo 08:50

Varsinkin alakoululaiset ovat olleet innokkaita osallistumaan koulun jälkeiseen harrastustoimintaan. Nuoria on ollut välillä vaikeampi saada innostumaan uusista harrastuksista.

Näin summaa Lapsiystävällinen kunta -koordinaattori Sanna Immonen alkuvuodesta käynnistynyttä pilottihanketta,jonka tavoitteena on mahdollistaa jokaiselle lapselle ja nuorelle mieluisa sekä maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä.

– Jotkut kertovat saaneensa kipinän uutta lajia kohtaan. Osa on kertonut saaneensa myös uusia kavereita. Kiitosta on tullut koulujen henkilökunnalta, vanhemmilta ja mikä tärkeintä myös osallistujilta itseltään.

Palautteessa on kiitelty harrastusten maksuttomuutta, samoin kuin sitä, että harrastukset järjestetään omalla koululla heti koulupäivän jälkeen, jolloin illoiksi jää aikaa muuhunkin.

Harrastekoordinoija-ohjaaja Elina Perälä sanoo, että palautekysely on lähetetty myös harrastuksia järjestäville toimijoille.

– Heitä on mukana nelisenkymmentä. Enemmänkin mahtuisi mukaan. Meillä on esimerkiksi pulaa ruotsinkielisistä ohjaajista.

Marinkaisten koulun teatteriryhmäläiset patsastelevat koulun pihalla yhdessä kerhon ohjaaja Esko Tynkkysen kanssa.
Maria Store

Harrastustoimintaa on järjestetty lasten ja nuorten toiveiden pohjalta. Jokaisella koululla on ainakin yksi harrastekerho, useimmilla kolme tai neljä. Poikkeuksena on Öjan koulu, jonne kerhoja ei perustettu, sillä koululla oli ennestään aktiivista kerhotoimintaa.

Parkour on ollut selkeä ykkössuosikki. Sitä on toivottu niin paljon, että ohjaajia ei ole ollut tarpeeksi jokaisella koululla sitä toteuttamaan.

– Parkour on ollut todella suosittua lasten keskuudessa. Tunneille tullaan innokkaina ja jo valmiiksi virtaa täynnä, kertoo harrasteohjaaja Lasse Peltoniemi, joka on itsekin harrastanut parkouria alakoulussa.

– Myös shakin suosio on lyönyt ällikällä. Kolmella koululla kaikki ryhmät ovat täyttyneet, kertoo Perälä.

Marinkaisten koululle toivottiin hartaasti teatteriryhmää. Oona Puutio, Minttu Seikkula, Niia Turpeinen, Saana Oijusluoma, Toivo Juhola, Emilia Andtbacka ja Mikael Herlevi toteavat, että parasta on kohtauksien tekeminen ja keksiminen sekä improvisaatio.

– Tunnin mittainen teatterikerho on loistava matalan kynnyksen tapa tutustua teatterin tekemiseen. Valmiin näytelmän tekemiseen aika on liian lyhyt, mutta juuri hyvä ilmaisutaitojen opettelemiseen, toteaa kerhon ohjaaja, Kokkolan kaupunginteatterin yleisötyöntekijä Esko Tynkkynen.

Donnerskassa on erikoisempi harrastusryhmä nimeltä Jakt- och naturklubb, jossa opetellaan erätaitoja sekä käydään läpi riistanhoitoon, eläimiin ja luontoon liittyviä asioita. Osallistujien tavoitteena on metsästyskortin suorittaminen.

– Osallistujia on harmillisen vähän, vain neljä, mutta saimme silti toiminnalle vihreää valoa. Ehkä koulupäivän jälkeen koululle jääminen ei ole niin houkuttelevaa, tuumii kerhon ohjaaja Tom Forsström.

– Osallistujia olisi varmasti enemmän, jos tämä järjestettäisiin valinnaisaineena.

Tom Forsström vetää Jakt- och naturklubbenia Donnerskan koululla.
Maria Store

Kaiken kaikkiaan käynnissä on 120 harrastusryhmää, joihin osallistuu 1 500 oppilasta. Erilaisia harrastuksia on tarjolla reilut kaksikymmentä. Useilla kouluilla harrastetaan jalkapalloa, sirkusta ja seinäkiipeilyä. Myös monen lajin liikuntakerhoja on tarjolla.

Pääasiassa harrastustoimintaa järjestetään kouluilla, mutta esimerkiksi laserpelejä on järjestetty yläkoululaisille Laser Hero Areenalla, keilausta keilahallilla ja uintia uimahallissa.

Kaupunki sai Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastolta kevään toimintaan 132 000 euroa valtionavustusta. Sanna Immonen kertoo, että osa kevään rahasta jää käyttämättä ja sille haetaan jatkoaikaa.

– Siten syksyn harrastetoiminta pystytään aloittamaan vanhan hankerahoituksen turvin.

Uusi hankehakemus ensi lukuvuodelle on myös vireillä ja päätös saadaan todennäköisesti ennen kevätlukukauden loppumista.

Hankkeen rahoituksella on palkattu kevääksi neljä harrasteohjaajaa, jotka koordinoivat järjestettäviä harrastuksia kouluille sekä myös ohjaavat harrastusryhmiä. Lisäksi he jalkautuvat omille vastuukouluilleen tekemään niin sanottu aetsivää harrastustoimintaa eli kohtaamaan lapsia ja nuoria ja esimerkiksi kuulemaan heidän harrastustoiveitaan.

”Kiitosta on tullut koulujen henkilökunnalta, vanhemmilta ja mikä tärkeintä myös osallistujilta itseltään.

#