keskiviikko 23.6.2021 | 18:52
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Rakas Vattaja kuvissa – Valokuvaaja Elisa Karhulan näyttely kertoo rakkaudesta Vattajan hiekkarantoihin ja mereen

Maria Store
To 27.5.2021 klo 09:00

”Usein saaliina oli meren hiomia, silkkisiä ajopuita, tai erivärisiä naruja, toisinaan vihreä viinipullo tai muovinen astia. Nämä kaikki löysivät paikkansa leikeistämme.”

Valokuvaaja Elisa Karhulan Veteenpiirretyt-valokuvanäyttely kertoo rakkaudesta Vattajan hiekkarantoihin ja mereen. Karhulalle Vattajan rannat olivat lapsuudessa tärkeä paikka. Kesämökillä, joka sittemmin pakkolunastettiin ja purettiin armeijan ampuma-alueen tieltä, vietettiin pitkiä kesäpäiviä yhdessä perheen kanssa.

– Minulla on ollut jo pidemmän aikaa ajatuksena esitellä Vattajan rantamaisemia valokuvissa. Vattaja on sielunmaisemani. Koronavuonna ryhdyin kirjoittamaan lapsuudenmuistoja siltä alueelta. Lapsuuden kesämökin menettäminen on vieläkin kipeä asia ja on haikeaa mennä sen vanhalle paikalle. Ennen olin asukas, nyt olen vain käymässä.

Karhula muistaa, että Vattajan mökillä asuttiin yhtäjaksoisesti viikkokausia. Siellä oltiin säällä kuin säällä.

– Sadepäivinä istuimme mökissä lukemassa kirjoja. Siellä opin hitaan elämäntyylin. Mökillä ei tarvinnut säntäillä sinne sun tänne ja siellä eleltiin sään ehdoilla.

Karhula muutti toissa vuonna Pietarsaaresta kotiseuduilleen Lohtajalle, ollessaan opiskelujensa loppuvaiheessa. Meren läheisyys on edelleen tärkeää.

– En voisi kuvitellakaan asuvani sisämaassa.

Viime keväänä Karhula valmistui Pietarsaaren Novia-ammattikorkeakoulun valokuvauslinjalta.

Hän työskentelee valokuvausyrittäjänä.

– Koronavuonna kuvaushommat vähenivät, joten olen laajentanut repertuaariani myös kuvitustöihin.

Lohtajan kirjastolle pystytetyssä näyttelyssä Karhula on yhdistänyt lapsuuden muistoista kertovat tekstit tämän päivän kuviin Vattajasta.

Näyttely koostuu kuudesta valokuvasta. Kuvissa on maisemia, mutta myös yksityiskohtia, joissa piirtyy esimerkiksi hiekkarannan muodot.

– Kuvat ja tarinat eivät välttämättä linkity toisiinsa, vaan voivat kertoa eri tarinaa.

Näyttelyssä on esillä murto-osa siitä mitä Karhula lapsuuden muistoistaan kirjoitti. Hänellä on suunnitelmissa koota teksteistä ja valokuvista kirja.

– Uskon, että kirjalle olisi kiinnostusta, sillä Vattaja on monelle tärkeä paikka ja moni osaisi varmasti samaistua omiin muistoihini sieltä.

Näyttely on auki Lohtajan kirjastolla aukioloaikojen puitteissa kesäkuun ajan.

”En voisi kuvitellakaan asuvani sisämaassa.

#