keskiviikko 23.6.2021 | 17:59
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Mihin suuntaan menet, Kokkola? – Kaikki haluavat kehittää kaupunkia, mutta painotuseroja löytyy

Outi Airola
Ke 2.6.2021 klo 09:45 | päivitetty ke 09:46

Vaalikuume nousee kaupungissa kohisten – ainakin ehdokkaiden joukossa. Keskustelu sosiaalisessa mediassa on melko värikästä, väliin myös yksioikoista. Kuntapolitiikka Kokkola-ryhmässä on penätty ehdokkailta vastauksia tai linjauksia kaupungin talouden hoitoon. Huolena on nopea velkaantuminen, joka vaatii tekoja, kun kaupunki investoi suuresti.

Kokkola-lehti kysyi kuntavaaleihin osallistuvien puolueiden johtajilta muutaman kysymyksen. Kolme puoluetta ennätti vastata määräaikaan mennessä. Mutta ensin toriparlamentin terveiset päättäjille.

– Olen itse muuttanut tänne Alajärveltä ja viihdyn kaupungissa. Etenkin pidän sen puistoista ja viheralueista, sanoo Miira Erkkilä.

Jotakin paranneltavaa kai löytyy?

– Tori pitäisi hyödyntää paremmin käyttöön eri ikäryhmille.

Reijo Puumala kävelee Suntin raittia yhdessä Moona-koiransa kanssa.

– Muutin Evijärveltä pari vuotta sitten. Viihdyn oikein hyvin!

Hetken tuumittuaan jotain sentään löytyy.

– Olisi kiva, jos koirille olisi enemmän paikkoja, jossa ne voivat olla vapaana, keksii Puumala.

Pidemmän linjan kokkolalainen Kristina Häggblom on ”varamummona” liikkeellä eskarilaisen kanssa.

– Parasta täällä ovat rannat ja uimapaikat, sanoo kuusivuotias Yolanda Uusitalo.

– Minä toivoisin enemmän elämää keskustaan. Tori pitäisi saada viihtyisämmäksi – se on kuin karavaanareille tehty tökerö paikka, täräyttää Häggblom.

Sitten puolueille tehdyt kysymyksemme:

1. Nostetaanko veroja ja panostetaan palveluihin, vai tingitäänkö palveluista ja madalletaan verotusta? Voidaanko ylipäätään verotusta kiristää?

2. Tarvitseeko Kokkola uuden konserttisalin?

3. Pitäisikö hybridiareena-hankkeen kohdalla jarrutella, ja mieluimmin kehittää jalkapallon olosuhteita Keskuskentällä? Vai pitäisikö Keskuskenttä ottaa asutuskäyttöön, kuten on jo päätetty?

4. Tarvitseeko kaupungin keskustaa elävöittää? Jos, niin miten se tehdään?

Timo Sillanpää (ps.)

1.Veroja ei nosteta, vaan tiivistetään talouden hoitamista. Olemassa olevat resurssit tulee keskittää ydintehtäviin kuten koulutuspalveluiden, sosiaali- ja terveyspalveluiden, koulujen ja katujen pitämiseen kunnossa.

2. Ilmeisesti Kokkola tarvitsisi konserttisalin, mutta mistä rahat? Tarpeellisuutta tulee arvioida kriittisesti.

3. Moni kunta on velkaannuttanut itsensä ylimitoitetulla rakennusinvestoinneilla. Mahdollisesti pitäisi lykätä jalkapallostadionia ja yllä pitää Keskuskenttää.

4. Keskustan tulee olla helposti saavutettavissa. Ilmainen pysäköinti sekä lisää asukkaita keskustaan.

Roy Pietilä (vas.)

1. Verojen laskemista ei ainakaan voi mitenkään oikeuttaa. Laadukkaasti toteutetut palvelut luovat vetovoimaa ja arvostusta nykyisten asukkaiden parissa. Emme myöskään pelkää verojen korottamista.

2. Haluaisimme satsata kulttuuriin suuresti, se elävöittää yhteisöä ja lisää myös hyvinvointia. Konserttisalin suurimittainen toteuttaminen on kuitenkin taloudellisesti haastavaa. Voisiko konserttisalin sisällyttää hybridiareena-hankkeeseen?

3. Jos hanke etenee, tulee sen palvella kuntalaisia mahdollisimman kattavasti. Emme kuitenkaan pidä keskuskenttääkään huonona varavaihtoehtona jalkapalloilua ajatellen.

4. Kaupungin sydämen tulisi olla eläväinen ja toimiva. Kauppojen keskittyminen suuriin peltomarketteihin on vaikuttanut erittäin ikävästi keskustan elinvoimaan.

Jan-Ove Nyman (r.)

1. Mitään veroja ei tulisi nyt korottaa. Palvelujen leikkaamiseen sijaan toimintatapoja tulisi kehittää.

2. Taloudellisesti nyt ei ole oikea aika uudelle konserttisalille. Snellmansalia remontoidessa voidaan salin käyttöä laajentaa kaiken tyyppisten musiikkiesitysten tarpeisiin sopivaksi.

3. Keskuskentän ottamisesta asutuskäyttöön on jo periaatteessa päätetty ja tämä tuo kaivattuja tuloja kaupungille. Urheilun puitteita kehittäessä tulisi mahdollisimman monien käyttäjien tarpeet huomioida. Skeitti-/scoottaushalli voisi myös olla ajankohtainen.

4. Kaupunki voi ainoastaan luoda elävälle keskustalle edellytykset, muu on alueen asukkaiden ja yritysten käsissä. Esimerkkejä vetovoiman lisäämiseksi: Liikenteen sujuvoittaminen, torille luistelurata, kävelykadun lämmittäminen talvisin, muutetaan nykyinen kalahalli kauppahallik

”...muutetaan nykyinen kalahalli kauppahalliksi.

”Tori pitäisi saada viihtyisämmäksi – se on kuin karavaanareille tehty tökerö paikka

#