keskiviikko 23.6.2021 | 17:00
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Outi Airolan pääkirjoitus: Älä urputa, vaan äänestä!

Outi Airola outi.airola@kokkolalehti.fi
Ke 9.6.2021 klo 10:00

Meidän hupinamme on ikiaikaisesti ollut haukkua päättäjiä: typeriä päätöksiä, typeriä ideoita, typerää touhua. Nyt on mahdollisuus valita itse päättäjät, jotka kelpaavat meille. Ellei tätä mahdollisuutta käytä, on syytä pitää suunsa kiinni silloin, kun muut arvostelevat tehtyjä päätöksiä.

On veikkailtu, että äänestysprosentti saattaa jäädä alas koronan vuoksi. Itse toivon, että korona ja sen tuomat muutokset päinvastoin ajaisivat ihmisiä äänestysluukuille. Vaaliväittelyissä on etsitty eri puolueista syyllisiä sille, miksi kuppilat ovat kiinni eikä soitto soi. Voisi myös kysyä kuten Sari Essayh eilisessa tv-tentissä: miksi terassit pullistelevat väkeä, mutta lapset eivät saa harrastaa?

Maailmassa on paljon maita, joissa demokrata on outo sana. Ihmiset joutuvat kärvistelemään hiljaa nurkissa ja tekemään niin kuin vallanpitäjä käskee. Jos avaa suunsa väärässä paikassa, saattaa päättyä tyrmään loppuiäkseen – ellei menetä henkeään heti. Me olemme siinä mielessä rikkaita, että saamme aukoa päätämme suhteellisen vapaasti missä huvittaa. Tätä oikeutta olemme oppineet käyttämään jo niin hyvin, että kunnianloukkauksista sosiaalisessa mediassa on tullut arkipäivää. Voisimme vetää liinoja jo kiinni. Olisi tärkeää erottaa mikä ero on asioiden ja ihmisten riitelyllä. Se on rikkautta, että meillä on erilaisia mielipiteitä. Köyhyydeksi voisi laskea sen, että emme käsitä tätä. Erilaisuus kääntyy meillä äkkiä vihaksi, joka ruokkii itse itseään kuin tulipalo. Kaikki näkevät että palaa, mutta roihua ei saada enää sammumaan.

Näissä vaaleissa päätetään Kokkolan asioista. Siitä mihin ja millaisia kouluja, päiväkoteja, nuorisotiloja, retkipaikkoja, yleisiä rantoja, mökkejä, omakotitontteja, tehtaita tai puistoja rakennetaan. Miten vanhuksista, sairaista ja työttömistä huolehditaan. Miten yritykset saadaan kukoistamaan ja kaupungin vauraus siten varmistettua.

Kokkolassa on nyt paljon uusia, nuoriakin ehdokkaita. Kun vanhatkin parrat ovat mukana, kyllä meillä on mistä valita. Yritetään sunnuntaina repiä itsemme sängyn pohjalta ylös, ulos ja äänestämään. Tulos voi olla entistä mukavampi kotikaupunki. Tai ainakin tietää, ketä moittii, jos oma ehdokas toimiikin typerästi.

”Tulos voi olla entistä mukavampi kotikaupunki. Tai ainakin tietää, ketä moittii, jos oma ehdokas toimiikin typerästi.

#