keskiviikko 23.6.2021 | 16:48
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

”Verotus on meillä liian korkea”– Kokkolalaisten mietteet kaupungin asioiden hoitamisesta ovat moninaiset

Outi Airola
Ke 9.6.2021 klo 10:05

Sunnuntai on se päivä, kun viimeistään tulee käydä antamassa äänensä kuntavaaleissa ehdokkaalle, joka vastaa parhaiten omia arvoja ja näkemyksiä. Valinta ei ole helppo, sillä kuntavaaleissa puolue on usein äänestäjille toissijainen valinta.

– Nyt on kyseessä henkilövaali, sanoo Barbro Ylikorpi.

Hän on jo ehdokkaansa löytänyt, eikä se ollut tällä kertaa vaikeaa.

– Kävin vaalikoneessa, sieltä löytyi viisi ehdokasta ja yksi mies, jota halusin äänestää. OIen kai vanhanaikainen, kun haluan äänestää aina miestä, tunnustaa Ylikorpi.

Kuuma päivä on ajanut ihmiset etsimään varjoa torilla. Tiia Myllykangas on löytänyt lepopaikan kaupungintalon sivustalta. Hän ei ole vielä äänestänyt, mutta ehdokas on jo valittuna. Mikä vaikuttaa valintaan?

– Sekä puolue että henkilö, sanoo Myllykangas.

Lastenvaunuissa nukkuu yksi perheenjäsen, joten painotukset ovat nyt selvät.

– Toivon, että ehdokas ajaa lasten ja lapsiperheiden asioita.

Outokummulla aikanaan pitkän työuran tehnyt Matti Vuoti on jättänyt kiireet taakseen. Eläkeläisellä on aikaa tarkkailla kaupungin elämää ja omaa veroprosenttiaan.

– Jotenkin tuntuu, että meillä verotus on liian korkea. Ainakin korkeampi kuin monessa muussa kunnassa, sanoo Vuoti.

Tottahan se on. Vuotin mielestä tämä voi johtaa kaupungin tyhjenemiseen.

– Ihmiset nykyään valitsevat jopa asuinkunnan sen mukaan, miten siellä verotetaan. Kun kiinteistövero on minullakin vanhasta omakotitalosta Kokkolassa 560 euroa kuukaudessa, se on kyllä liian paljon, moittii Vuoti.

Kokkolalaiset Olli ja Mila Vainio ovat lähtenee torille kauniina kesäpäivänä. Olli ei ole vielä löytänyt ehdokasta, mutta aikoo äänestää.

– Kuntavaaleissa ratkaisee enemmän henkilö kuin puolue, sanoo perheenisä.

Se, onko verotus liian korkea vai, on hänen mielestään kaksipiippuinen juttu.

– Se ei ole mustavalkoinen asia. Sanoisin kuitenkin, että työntekoon pitää kannustaa ja sen pitää olla aina kannattavaa, muotoilee Vainio.

Muutoin veneilyä harrastava mies on tyytyväinen kotikaupunkiinsa.

– On hyvä, että merikaupungissa merta on alettu nostaa esille ja se tuodaan kaupunkilaisten ulottuville, kiittelee Vainio.

Viime lehdessä esittelimme Kokkola-lehden kuntavaalikyselyn tuloksia. Jutusta oli jäänyt pois Kokoomuksen vastaus, joka ennättää vielä ennen vaaleja painoon. Näin kysyimme:

1. Nostetaanko veroja ja panostetaan palveluihin, vai tingitäänkö palveluista ja madalletaan verotusta? Voidaanko ylipäätään verotusta kiristää?

– Verojen nostoa tulisi välttää. Meidän nykyinen verotustaso on melko lähellä maan huippua. Pikemmin meidän tulisi pyrkiä verotason laskuun, mutta tämä taitaa olla melko vaikea huomioiden se, että samalla haluttaisiin nostaa palvelutasoa, sanoo Max Björkskog Kokkolan kokoomuksesta.

2. Tarvitseeko Kokkola uuden konserttisalin?

– Kokkolan konserttitarjonta on hyvä, mutta tilat eivät ole toivotulla tasolla. Kaupungit investoinnit ovat tällä haavaa sen verran haastavat, että on vaikea nähdä miten tämä investointi voitaisiin saada toteutettua aivan lähitulevaisuudessa. Sitä odottaessa olisi hyvä satsata nykyisen Snellmansaliin.

3. Pitäisikö hybridiareena-hankkeen kohdalla jarrutella, ja mieluimmin kehittää jalkapallon olosuhteita Keskuskentällä? Vai pitäisikö Keskuskenttä ottaa asutuskäyttöön, kuten on jo päätetty?

– Hybriidiareenan rakentamista meidän tulisi pilkkoa osiin ja toteuttaa jaksoissa. Jalkapallokenttänä keskusurheilukenttä toimisi hyvin vielä. Tehdään ne muutokset mitä vaaditaan eli katsomot haluttuun kuntoon.

4.Tarvitseeko kaupungin keskustaa elävöittää? Jos, niin miten se tehdään?

Keskustan elävöittäminen on hyvin tärkeää. Olisi paikallaan antaa enemmän rakennusoikeutta keskustaan, jotta saataisiin asukkaita sinne. Keskustaan pitäisi päästä myös helposti autolla. Jos näin ei toimita, Heinolan alue kasvaa edelleen keskustan kustannuksella.

”Kun kiinteistövero on vanhasta omakotitalosta Kokkolassa 560 euroa kuukaudessa, se on kyllä liian paljon

#