keskiviikko 23.6.2021 | 18:54
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kaupunkitarinoita kalasopalla – TarinaPortti ja Gastro Kettu yhteistyöhön

Sini Sulkakoski
Ke 9.6.2021 klo 10:15

– Kierrokset vetää aina roolihahmo, koska se aina omalla tavallaan elävöittää tarinaa, kertoo TarinaPortin yrittäjä Anette Kanteh.

TarinaPortin yrittäjä Anette Kanteh kertoo, että TarinaPortti pureutuu roolihahmojen kautta Kokkolan paikallishistoriaan pintaa syvemmältä.
Sini Sulkakoski

Ohjelmapalvelu TarinaPortti aloitti toimintansa muutama kuukausi sitten, ja se pureutuu roolihahmojen kautta Kokkolan paikallishistoriaan pintaa syvemmältä. Yhteistyössä kokkolalaisen pitopalvelu Gastro Ketun kanssa syntyi konsepti, jossa ensin ruokitaan historiannälkä, ja sen jälkeen vatsa.

– Tämä on ikään kuin sellainen kokonaisvaltainen paketti, syötävä kuin kruunaa kierroksen! toteaa Kanteh sekä Gastro Ketun yrittäjä Jani Kettunen.

Kantehilla on vuosien kokemus matkailualalla työskentelystä sekä Kokkolan historian kertomisesta. Kanteh on auktorisoitu matkaopas ja Suomen Opasliiton jäsen.

Wilhelmiina johdattamassa kierrokselle osallistuneita kohti Kuningas Kustaa II Adolfin patsasta.
Sini Sulkakoski

– Olen ollut aina kiinnostunut historiasta, ja minulla on laaja matkailualan koulutus kuten matkaoppaan ammattitutkinto, matkanjohtajan tutkinto ja matkailupalvelujen tuottajan -tutkinto.

Kanteh kertoo, että hyvä ryhmäkoko kävellen käydylle historiakierrokselle on noin kymmenen - viisitoista henkilöä.

– Jos ihmisiä on enemmän, oma ääneni ei välttämättä kuulu kun joku jää väistämättä vähän kauemmas. Pienemmässä ryhmässä myös kynnys kysyä asioita on usein pienempi.

– Olen ollut aina valtavan kiinnostunut historiasta, toteaa TarinaPortin yrittäjä Anette Kanteh.
Sini Sulkakoski

Kierros alkaa Kruununvoudin talon pihalta, jolloin Wilhelmiina astuu ryhmän vetäjäksi. Tarinan siivittämänä kierros lähtee ensin kohti Englannin puistoa ja samalla selviää, kuinka Kokkola perustettiin 400 vuotta sitten, 1620.

Englanninpuistossa esittelyvuoronsa saa kaupunginlääkäri ja runoilija Ernst V. Knape sekä Kokkolan perustaja, kuningas Kustaa II Adolf. Oman tarinatuokionsa kirvoittaa myös englantilainen sotasaalis, barkassi.Sen jälkeen kierros suuntaa Neristaniin, jossa selviää esimerkiksi suklaataiteilija Karl Fazerin yhteydet Kokkolaan. Kierros kaartaa Neristanin ja Raatihuoneen aukion läpi Chydeniuksen puistoon, mistä palataan takaisin Kruununvoudintalolle.

Kierros päättyi Kruununvoudintalolle Gastro Ketun kalakeiton ja talon tarinan merkeissä.
Sini Sulkakoski

Tarjolla oli myös saaristolaisleipää punajuurilevitteellä ja paahdetulla voilla.
Sini Sulkakoski

Ruokailun ohessa Wilhelmiina vielä valaisee talon historiaa.

– Kruununvoudintalo on rakennettu vuonna 1667. Tarina kertoo, että kellarista alkava salakäytävä johti meren rantaan, jota pitkin talon epärehellinen vouti kuljetti tavaroita ja myi niitä omiin nimiinsä tullin ohi, virkkoo Wilhelmiina salaperäisesti ja lisää:

– On myös ollut epäilyjä siitä, oliko tunnelia olemassa ollenkaan!

”Tämä on ikään kuin sellainen kokonaisvaltainen paketti, syötävä kuin kruunaa kierroksen!

#