maanantai 26.7.2021 | 23:56
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

M-Market Lukkari juhli pyöreitä viikonloppuna: "Olemme kirjaimellisesti koko kylän kauppa"

Sini Sulkakoski
Ke 7.7.2021 klo 10:15

Kun Ullavan ainoa kauppa sulki ovensa vuonna 2010, kylän asukkaat yhdistivät voimansa. Syntyi Ullavan Palveluosuuskunta, jolla palvelut saatiin pysymään Ullavassa.

– Olemme kirjaimellisesti koko kylän kauppa. Osuuksia on myyty vuosien saatossa noin parisensataa, kertoo Ullavan Palveluosuuskunnan puheenjohtaja sekä M-Market Lukkarin myymäläpäällikkö Satu Kalliokoski.

– Itse tulin alkujaan kauppaan töihin pari päivää ennen Palveluosuuskunnan alaisen myymälän avaamista. Olen nähnyt siis nykyisen kaupan vaiheet koko kymmenen vuoden ajalta.

M-Market Lukkari on kuulunut alusta asti M-ketjuun siitä syystä, että ketjun kauppiaat ovat itsenäisiä yrittäjiä, jotka saavat pyörittää toimintaansa haluamillaan tavoilla.

– Tämä mahdollistaa esimerkiksi sen, mitä palveluita tai tuotteita kaupassa halutaan tarjota. Voidaan kuunnella tarkemmalla korvalla sitä, mille olisi tarve.

Ja Lukkaristahan palveluita löytyy. Päivittäistavaroiden lisäksi kauppa tarjoaa lounasta, kahvila- ja terassipalveluita, sekä kaupassa toimii Kälviän apteekin alainen lääkekaappi.– Eritoten lääkekaappi täällä on ollut erittäin suosittu, koska lähimmät apteekit ovat Kälviällä ja Kaustisella.

Tarjonnasta löytyy myös Posti- ja Matkahuolto sekä DB Schenkerin palvelut, erilaiset raha- ja veikkauspelit sekä Kokkolan työkaluässän palvelut.

– Nämä kaikki ovat kertyneet meille vuosien saatossa - asiakkaiden ja kyläläisten toiveiden pohjalta.

M-Market Lukkarissa on neljä vakituista henkilöä sekä kausityöntekijöitä tarpeiden mukaan. Ennen koronaa kaupassa toimi aktiivinen palvelurinki, joka koostui Palveluosuuskunnan jäsenistä.

– Käytännössä se tarkoitti sitä, että vuoroviikoin vapaaehtoisesti auttamaan ilmoittautuneet tulivat auttamaan esimerkiksi kuormien purussa ja hyllyttämisessä. Tämä on nyt koronan vuoksi jäänyt vähän pois, ja toistaiseksi kauppa pyörii pääsääntöisesti kaupan oman henkilökunnan voimin.

Koska Ullavassa kukoistaa yhteisöllisyys, niin toisinaan on tilanteita että joku Palveluosuuskuntalainen tulee auttamaan arjen askareissa ihan pyyteettömästi.

– Välillä kauppaan saattaa astella joku ikkunanpesuvehkeiden kanssa ilmoittaen, et hänpä pesee nyt muutaman ikkunan. Tai, että ennen kaupan aukaisua kaupan pihalla tuoksuu vastaleikattu nurmi jonkun vapaaehtoisen toimesta. Näissä tilanteissa huomaa konkreettisesti että olemme koko kylän kauppa, kun asioista pidetään yhteisesti huolta.

Ullavan Palveluosuuskunnan 10-vuotissyntymäpäiviä vietettiin lauantaina. Kalliokoski haluaa kiittää omasta ja koko kaupan puolesta kaikkia niitä, jotka ovat olleet kaupan toiminnassa vuosien aikana mukana.

– Eritoten kiitos kuuluu asiakkaille, koska ilman asiakkaita ei ole kauppaakaan.

”Välillä kauppaan saattaa astella joku ikkunanpesu-vehkeiden kanssa ilmoittaen, et hänpä pesee nyt muutaman ikkunan.

#