keskiviikko 17.8.2022 | 09:55
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Kokkola-lehden pääkirjoitus: Kulttuurikin on taloutta

Outi Airola
Ke 14.7.2021 klo 10:35

Vierailin Seinäjoella, jossa paikallinen kaupunginteatteri on perustanut muutama vuosi sitten kaupunkiin myös kesäteatterin. Menestys on ollut suuri. Vaikka kesäteatterissa on vain 700 paikkaa, kaksi esitystä päivässä liikuttaa paikalle 1400 ihmistä. Kun esityksiin on kiinnitetty tunnettuja nimiä, suuri osa katsojista on teatterituristeja. He majoittuvat teatteripakettien myötä paikkakunnan hotelleissa, ruokailevat ravintoloissa, ehkä ostelevat jotain joutessaan.

Miksi ei meillä?

Seinäjoki on hoksannut, että kulttuuri ei ole pelkkää viihdettä, se tuo myös rahaa. Kaupunki on laskenut Provinssin, Tangomarkkinoiden ja muiden tapahtumien vaikutuksen kaupungin talouteen. Puhutaan miljoonista ja taas miljoonista.

On hassua, että maatalouskaupunkina pidetty Seinäjoki on satsannut kulttuuriin ja uskoo sen vetovoimaan. Kokkola, joka on historiallinen kulttuurikaupunki, uinuu vielä. On turha syyttää resursseja tai hallien ja areenoiden puutetta. Esimerkiksi kesäteatterin voisi perustaa kaupunkiin hyvinkin edullisesti: meillä on upeita maisemia ja rantapaikkoja vielä hyödyntämättä. Teatterin vetovoima on suuri - yksi pieni kesäteatteri kaupungin laitamilla myi kaikki lippunsa loppuun jo ennen ensi-iltaa.

Kyllä kansalaisjärjestöt uskovat kulttuuriin ja tuottavat tapahtumia. Myös julkinen sektori voisi tehdä niin. Kaupungin pitäisi luoda konkreettinen kulttuuristrategia viimeistään nyt, kun täältä lähteneet elokuvaihmiset pasteeraavat Cannesin punaisella matolla. Vuoden sisään on saatu Oscar-palkinto ja Cannesin kilpasarjasta paikka. Nyt viimeistään olisi nähtävä kulttuuri imago- ja identiteettiasiana, voimavarana ja vetovoimatekijänä.

Jos Seinäjoki pystyy rakentamaan itsestään kulttuurikaupungin ilman mitään historiaa ja sen suurempaa kapasiteettia, Kokkola lähtee jo suoraan etulyöntipaikalta. Täällä on pitkä ja laaja osaaminen klassisesta kansanmusiikkiin, teatterista elokuvaan, oopperasta mitä oudoimpiin ITE-taiteisiin - kuvataiteita unohtamatta. Silläkin saralla on tullut kansainvälistä menestystä.

Nyt aivoriihi pystyyn ja laskurit laulamaan. Ei ajatella enää, että kulttuuriin satsaaminen on rahan kaivoon heittämistä. Se tuo tänne ihmisiä, majoittujia, ruokailijoita ja shoppailijoita. Se myös pitää täällä asuvat tyytyväisinä ja virkeinä. Ja sitten huomataan: Sielun ravinto voi olla myös balsamia kaupungin rahahaavoihin.

outi.airola@kokkolalehti.fi

”Kokkola, joka on historiallinen kulttuurikaupunki, uinuu vielä. On turha syyttää resursseja tai hallien ja areenoiden puutetta. Esimerkiksi kesäteatterin voisi perustaa kaupunkiin hyvinkin edullisesti: meillä on upeita maisemia ja rantapaikkoja vielä hyödyntämättä.

#