keskiviikko 17.8.2022 | 11:16
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Köykärin maastoissa kisataan viikonloppuna maastopyöräilyn SM-kilpailut – Kilpailuihin on tulossa 230 osanottajaa

Seppo Järvelä
Ke 14.7.2021 klo 14:00

Kokkolassa järjestetään maastopyöräilyn SM-kilpailut jo toisen kerran peräkkäin Köykärin maastoissa.

– Viime syksyn kilpailuista on saatu hyvää oppia. Hyödynnämme niitä tämän vuoden kilpailuissa, kilpailun johtaja Jaakko Suomu kertoo.

Gamlakarleby IF:n pyöräilyjaosto on järjestänyt monet talkoot kesän aikana. Eniten aikaa on kulunut ratojen kunnostamisessa kilpailukuntoon.

– Rataa on kehitetty edelleen ja pieniä parannuksia on tehty. Tietyille radan osuuksille on laitettu lisää soraa. Olemme varautuneet myös vaativiin ja kosteisiin kilpailuolosuhteisiin.

Järjestäjät saivat viime syksynä paljon kiitosta erinomaisista ja vaihtelevista radoista. Muutamat kilpailijat olivat tulleet Kokkolaan ja kuvittelivat kilpailevansa lähes tasaisessa maastossa.

– Pitkällä 4,7 kilometrin radalla on kokonaisnousua peräti 130 metriä. Nousut ovat jyrkkiä ja lyhyitä, joten radan ajaminen vaatii hyvää kuntoa. Meillä on täällä todella fyysinen rata, Suomu sanoo.

Lauantain kilpailuihin on ilmoittautunut 80 ja sunnuntaille 150 lajin harrastajaa eri puolilta Suomea.

– Ensimmäisenä kilpailupäivänä ajetaan XCE-lähdöt. Kilpailu on sprinttihiihtoa vastaava kilpailu, jossa on aika-ajo ja pudotuserät, Suomu kertoo.

Viime vuodesta poiketen finaalit ajetaan heti alkukilpailujen jälkeen. Aikuisten sarjat ajetaan nuorten sarjojen jälkeen.

Toisena kilpailupäivänä ajetaan XCO-sarjat. Miesten eliittisarja kiertää 4,7 kilometrin lenkin kuusi kertaa. Naiset kiertävät saman lenkin neljä kertaa. Nuoremmat sarjat kilpailevat lyhyemmillä reiteillä. Sunnuntain kilpailussa ratkotaan SM-mitalien saajat 18 sarjassa.

Yleisön on helppo seurata kilpailun etenemistä hiihtokeskuksen maalialueella. Myös maastossa löytyy hyviä paikkoja vauhdikkaan lajin seuraamiseen.

Miesten sarjan viime vuoden kärkikolmikko Niko Heikkilä, Samuel Pökälä ja André Haga nähdään sunnuntaina starttiviivalla. Naisten kärkinimet ovat Noora Kanerva ja Kajsa Salmela.

Järjestävästä seurasta kilpailuihin osallistuu 15 mastopyöräilijää.

– Naisten ja miesten sarjoissa Antonia ja André Haga ovat vahvoja mitalisuosikkeja. Uskon, että jompikumpi heistä mitalin tuo.

Myös seuran nuorilta Suomu odottaa menestystä.

– Nuoret ovat käyneet harjoituksissa tunnollisesti. Kilpailutuntumaa on haettu viimeksi maastocupin avauskilpailusta, joka järjestettiin torstaina Himangalla.

”Pitkällä 4,7 kilometrin radalla on kokonaisnousua peräti 130 metriä. Nousut ovat jyrkkiä ja lyhyitä, joten radan ajaminen vaatii hyvää kuntoa.

#