maanantai 26.7.2021 | 22:53
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Siirtolapuutarhamökki modernin rakentamisen aallonharjalla – Tullimäellä sijaitseva Villa Vadelma on kokenut ison muodonmuutoksen vuoden aikana

Sini Sulkakoski
Ke 21.7.2021 klo 09:30 | päivitetty ke 11:49

– Näinä päivinä tulee kuluneeksi vuosi siitä, kun ostimme tämän siirtolapuutarhamökin, kertovat Marjo Pekola ja Petri Saviranta.

Tullimäen siirtolapuutarhalla sijaitseva Villa Vadelma on kokenut melkoisen muodonmuutoksen vuoden aikana.

– Jo tarjoustilanteessa tiesimme, että mökki tulee kokemaan suuren remontin. Mökki oli vajonnut aika pahasti, kahdesta kulmasta kivet olivat murtuneet.

Saviranta toteaa ensimmäisen operaation olleen mökin pintojen purkamisen sisältä, jonka jälkeen lattia avattiin ja rakennusta nostettiin noin 40 senttimetriä.

Myös toinen iso projekti odotti kirjaimellisesti oven takana.

– Mökin ulko-oven vieressä oli varmaan jääkaudelta asti ollut iso irtolohkare, noin kuuden kuution kokoinen kivi, kuvailevat Marjo Pekola ja Petri Saviranta.
Marjo Pekola

– Mökin ulko-oven vieressä oli varmaan jääkaudelta asti ollut iso irtolohkare, noin kuuden kuution kokoinen kivi, kuvailee Pekola.

Aikanaan mökin rakennusvaiheessa kiveä ei oltu otettu pois, vaan mökki oltiin haluttu jostain syystä rakentaa juuri kiven kohdalle.

– Mökin oven sai juuri ja juuri auki. Tilasimme räjäyttäjän lohkomaan sen tuloksena, että pihamaa oli täynnä useita 150 kilon painoisia kivimöhkäleitä.

Kun kivi oltiin saatu pois, alkoi pihatöiden alustaminen ja maan laittaminen.

– Syksyllä sitten laitoimme sisälle lankkulattian, talviaikaan teimme seinät, keväällä tapetoitiin, ja huhtikuussa laitoimme kattoon vaalean paneelin.

Kevättalvella ostettu keittiö asennettiin paikalleen, sekä tuliterät ikkunalasit saapuivat.

– Tällä hetkellä mökki on sisältä listoja vaille valmis!

Pekolan ja Savirannan siirtolapuutarhamökki on käytännössä siis rakennettu sisältä aivan uusiksi. Yksi erikoisuuskin mökistä löytyy.

– On totuttu, että siirtolapuutarhamökit ovat varsin matalakattoisia. Me rakastamme valoa ja avaraa tilaa, joten meidän siirtolapuutarhamökissä lienee tavallista korkeampi huonekorkeus, kun otimme käyttöön kaiken mahdollisen tilan myös pystysuunnassa!

Saviranta toteaa ensimmäisen operaation olleen mökin pintojen purkamisen sisältä, jonka jälkeen lattia avattiin ja rakennusta nostettiin noin 40 senttimetriä.
Marjo Pekola ja Petri Saviranta

Tänä päivänä siinä kohtaa missä iso kivi sijaitsi, on vasta rakennettu terassi. Seuraavaksi kunnostusta odottaa pihavarasto.

– Mökkiä nostaessa vanha varasto nimittäin romahti.

Pekola ja Saviranta kertovat, että remontoidessa mökki itsessään ei saa liikkua yhtään, koska ne ovat suojeltuja.

– Pitää tehdä juuri samankokoinen mökki taikka varasto, mitä ne ovat alkujaankin ollut.

Pekolan ja Savirannan siirtolapuutarhamökki on käytännössä rakennettu sisältä aivan uusiksi.
Marjo Pekola ja Petri Saviranta

Vaikka vuoden verran vapaa-aika ja viikonloput ovat olleet täynnä ohjelmaa, Pekola ja Savirantaa toteavat, että kaikki tehty työ on kannattanut.

– Ei remontointi aina ihanaa ole ollut, vaan kieltämättä välillä talvella tuntui, että kevät ja kesä on todella kaukana.

– Haluamme kuitenkin kannustaa muitakin ylittämään rajojaan esimerkiksi juurikin remontoinnin suhteen! Vaikka aina löytyy niitä kohtia mitä pitäisi parannella niin on tärkeää, että osaa myös nauttia siitä, mitä on jo saanut aikaan!

//21.7. klo 11.49 Muokattu otsikkoa.

#