tiistai 27.7.2021 | 00:01
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Uuden paloaseman viimeistelytyöt ovat menossa: "Vuoden loppuun mennessä pääsemme aloittamaan toiminnan uusissa tiloissa"

Sini Sulkakoski
Ke 21.7.2021 klo 11:55

– Uuden paloaseman rakentaminen edennyt hyvin, ja olemme suunnitellussa aikataulussa. Tällä hetkellä on käynnissä viimeistelytyöt, kuten kaluste- ja varusteasennukset, listoittamiset ja niin edelleen, kertoo Peab OY:n työnjohtaja Jani Göös.

Suurempia mutkia matkaan ei ole Göösin mukaan ollut, ja hanke tulee olemaan valmis lokakuun loppuun mennessä.

– Ensinhän valmistui 600 neliöinen kalustohalli tämän varsinaisen paloaseman taakse, ja kalustohalli on toiminut väliaikaisena paloasemana. Varsinainen uusi paloasema tulee olemaan edeltäjäänsä suurempi.

Uudessa, 3300 neliötä kattavassa paloasemassa on ajoneuvohalli raskaalle kalustolle sekä pienemmille miehistö- ja tarkastusautoille. Lisäksi on huoltohalli, läpiajettava pesuhalli ja huolto- ja varastotiloja. Rakennuksen yläkertaan tulee toimisto- ja taukotiloja.

– Yläkerrassa on palomiesten valmius- ja pesutilat, sauna, keittiö sekä kuntosali.

Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Jouni Leppälä kertoo, että vaikka rakentamistyöt valmistuvat lokakuussa, uudet tilat saadaan kunnolla käyttöön vasta loppuvuoden aikana.

– Kun urakoitsija luovuttaa rakennuksen, sen jälkeen alkaa kalustaminen ja kaluston siirtäminen tiloihin. Vuoden loppuun mennessä pääsemme kokonaisuudessaan aloittamaan toiminnan uusissa tiloissa.

Kokkolan paloaseman uudisrakennus

Mitä?

– Kokkolan paloasemalle rakennetaan uudet tilat, johon kuuluvat varsinainen paloasemarakennus ja kalustohalli. Vanha paloasema on purettu kokonaisuudessaan. Rakennuksen kerrosala on 3 789 kem2 (kerrosalaneliömetri). Hankkeen arkkitehti- ja pääsuunnittelusta vastaa Arkkitehtitoimisto Arkman Arkkitehtuuri Oy.

Miksi?

– Entinen rakennus tuli teknisen käyttöikänsä päähän ja on tarve uudelle, ajanmukaiselle rakennukselle.

Miten?

– Tällä hetkellä on käynnissä rakentamistyöt, joiden on tarkoitus valmistua vuoden 2021 syksyllä. Rakennus on tarkoitus ottaa käyttöön vuoden 2021 lopussa. Rakennusurakoitsijana on PEAB Oy.

Lähde: www.kokkola.fi

Rakentamisesta huolimatta paloaseman toiminta on jatkunut tontilla koko ajan. Leppälän mukaan työmaan sekä palolaitoksen toiminta samalla tontilla on sujunut hyvin hyvällä yhteispelillä.

– Operatiivinen toiminta on ollut kokoajan paloaseman tontilla, pelastuslaitoksen hallinto on ollut väistötilassa seurakuntakeskuksen yläkerrassa.

Rakennuksen alkuvaiheessa pelastuslaitoksen kalusto siirrettiin ensin valmistuneeseen kalustohalliin, jonka jälkeen ”vanha paloasema” purettiin pois.

Leppälä toteaa, että esimerkiksi toimintavalmiusaikoihin remonttityöt eivät ole merkittävästi vaikuttaneet.

– Se on vaatinut hyvää etukäteissuunnittelua, eikä poikkeamia ole juurikaan ollut. Vaikka tontti on itsessään iso niin nopeasti se on täynnä, kun paikalla on isoja työkoneita, nostureita sekä paloautoja.

Viime kesänä kalustohallin valmistuessa kaupunkilaisia puhututti paljon kalustohallin harmaa ja tumma ulkokuori. Leppälän mukaan keskustelu aiheesta on laantunut täysin.

– Siinä kävi niin, että kun tontille kaavailtu kokonaisuus on alkanut valmistua, niin kalustohalli ikään kuin ”häviää silmistä” varsinaisen paloaseman taakse. Kun tontilla on tulleet muut elementit kuten varsinainen paloasema ja korkea letkutorni, niin kalustohallin kontrasti muuhun ympäristöön ei ole niin suuri. Uskon myös sillä olevan vaikutusta, että kaupunkilaisten silmä on kalustohalliin jo niin tottunut.

Leppälä toteaa pelastuslaitoksen henkilökunnan odottavan innolla uusiin tiloihin siirtymistä. Koronasta riippuen luvassa on myös jonkinlaiset avajaiset.

– Sekä myöskin avoimet ovet jossain vaiheessa, kaikki tämä tulee toki riippumaan vallitsevasta maailmantilanteesta. Marraskuun loppupuolella vietetään paloturvallisuusviikkoa, joka on perinteisesti pitänyt sisällään ”päivä paloasemalla” -tapahtuman, mutta uusi paloasema ei aikataulullisesti ehdi siihen mennessä valmistua, toteaa Leppälä.

”Se on vaatinut hyvää etukäteissuunnittelua, eikä poikkeamia ole juurikaan ollut.

#