maanantai 26.7.2021 | 23:34
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kokkolalainen opettaja Tiia Oikarinen on kirjagrammaaja, joka lukee joka kesä Tove Janssonin Kesäkirjan: "Se on klassikkojen klassikko"

Maria Store
Ke 21.7.2021 klo 16:00

Kirjagrammaaja eli Instagramissa kirja- ja lukemisharrastuksestaan päivityksiä jakava Tiia Oikarinen kertoo lukevansa noin 200 kirjaa vuodessa.

– Olen aika nopea lukija. Nopeus on kehittynyt vuosien aikana. Se on kuin lihas, joka kehittyy harjoituksen myötä.

Oikarinen oli laittanut tämän vuoden tavoitteeksi lukea 150 kirjaa, mutta se tavoite on pian täynnä.

– Asetan aina tavoitteen aika matalaksi, koska ei ole tarkoitus, että lukemisesta tulee suorittamista tai paineita. Tämä on harrastus, jonka pitää olla mukavaa.

Oikarinen perusti puolitoista vuotta sitten Tiian lukupäiväkirja -tilin Instagramiin. Sitä ennen hän kirjasi vihkoon aina jotain luetuista kirjoista.

Hän ilahtuu, kun joku löytää hänen vinkkiensä kautta mieluista luettavaa.

– Saan myös itse paljon vinkkejä Instagramissa, ja muiden kirjagrammaajien kanssa syntyy hyviä keskusteluja.

Äidinkielen ja joustavan perusopetuksen opettajana Kiviniityn koulussa työskentelevä Oikarinen yrittää kannustaa myös oppilaitaan lukemaan.

– Lukeminen vaatii kuitenkin erilaista keskittymistä, kun siinä ei voi samalla tehdä muuta. Kovasti yritän puhua lukemisen puolesta, mutta yritän myös olla kyllästyttämättä heitä aiheella.

Erityisen paljon Oikarinen lukee kesäaikaan. Opettajalla on pitkä vapaa ja siten enemmän aikaa rakkaalle harrastukselleen.

– Kesällä lukeminen on myös joustavampaa. Saatan lukea samalla kun lapsi leikkii vieressä puistossa.

Oikarinen kiittelee Kokkolan kirjastoa, jossa on osaava henkilökunta ja josta uudetkin kirjat saa nopeasti.

– Moni kaveri on minulle siitä kateellinen, sillä esimerkiksi Oulussa suosittua kirjaa saattaa jonottaa satoja ihmisiä.

Kesällä hänellä on useampi kirja kesken samaan aikaan, usein tietokirja, romaani ja sarjakuva. Siten sopivaa lukemista voi valita aina mielialan mukaan.

Kasa kesälukemista. Oikarisen mielestä esimerkiksi dekkarit ja rakkausromaanit kuuluvat olennaisesti kesään.
Maria Store

Dekkarit ja rakkausromaanit kuuluvat Oikarisen mielestä olennaisesti kesään.

– Esimerkiksi Fred Vargasin Adamsberg-dekkarit sopivat hirmu hyvin kesään. Eva Frantzin Suvisaari edustaa cozy crime -genreä, eikä ole yhtään pelottava.

Romanttisiin tunnelmiin voi päästä esimerkiksi lukemalla L.M. Montgomeryn Sininen linna, jossa ”ikäneito”, 29-vuotias Valancy kokee rakkausseikkailun.

– Se on tosi ihana.

Kesään sopivaksi klassikkokirjaksi Oikarinen suosittelee Sally Salmisen Katrinaa. Romaani kertoo nuoresta Katrinasta, joka muuttaa Pohjanmaalta Ahvenenmaalle naimisiin.

Romaani oli ensimmäisiä Suomessa, joka kertoi naisten tarinoita heitä itsestään käsin. Vuonna 1936 ilmestynyt romaani oli aikansa kansainvälinen bestseller. Uuden suomennoksen on tehnyt Juha Hurme.

– Se on tosi hieno. Saaristoon sijoittuva kirja sopii hyviin kesään. Usein puhutaan Myrskyluodon Maijasta, mutta tämä on vähintään yhtä hyvä.

Lapsille Oikarinen suosittelee kesälukemiseksi Prinsessa Pikkiriikin kesää.

– Kaikki Pikkiriikki-kirjat ovat hauskoja. Niissä on kakkahuumoria ja ihana kuvitus. Ne sopivat monenikäisille lapsille.

Oikarisen omalla lukulistalla on esimerkiksi Angie Thomasin Betoniruusu, joka kertoo Garden Heightsin kaduilla kasvavasta 17-vuotiaasta Maverickistä.

– Tykkään edelleen lukea nuorten kirjoja.

Lukulistalla on myös tietokirja Näkymätön sukupuoli, joka kertoo esimerkiksi siitä, miltä tuntuu kasvaa transihmisenä, muunsukupuolisena tai sukupuolettomana Suomessa.

– Tämän vinkin sain toiselta kirjagrammaajalta.

– Joka kesä täytyy myös lukea Tove Janssonin Kesäkirja. Se on klassikkojen klassikko.

”Saan myös itse paljon vinkkejä Instagramissa, ja muiden kirjagrammaajien kanssa syntyy hyviä keskusteluja.

#